Premiär. Göteborgsregissören Maria Bäcks film "Psykos i Stockholm" med Josefin Neldén i huvudrollen inviger Göteborgs filmfestival. Foto: Kai Martin

Göteborgsduo bakom filmfestivalens invigningsfilm

Göteborgsduon Maria Bäck och Josefin Neldén står bakom årets invigningsfilm "Psykos i Stockholm" på Göteborgs filmfestival. Maria Bäck som manusförfattare och regissör. Josefin Neldén som skådespelare. – Filmfestivalen har gett mig mitt filmintresse, säger Maria Bäck.

  • Publicerad 16:26, 7 jan 2020

Presentation. Göteborgs filmfestivals konstnärliga ledare Jonas Holmberg presenterade i dag festivalens innehåll. Foto: Kai Martin

Maria Bäck är dokumentärfilmaren, verksam i Köpenhamn, som under en workshop fick i uppdrag att skriva fem filmer som inte skulle gå att göra.

– En av dem var min resa till Stockholm med mamma. Jag är ju dokumentärfilmare och hade inte jobbat med skådisar. Så… ja, den kändes omöjlig att göra, säger hon.

Stellan Skarsgård prisas i Göteborg

Kända män i gynstol på Filmfestivalen

Uppvuxen i Majorna

Maria Bäck är uppvuxen i Majorna och fick tidigt ett stort filmintresse. Bland annat av att besöka just Draken och Göteborgs filmfestival.

– Draken är min favoritbiograf och där har jag varit sedan jag var barn, både på skolbio och på Filmfestivalen, säger hon som är hedrad av uppdraget att få ha världspremiär på sin första spelfilm "Psykos i Stockholm".

– Jag fick reda på det när vi höll på med ljudarbetet på filmen i slutet av november, början på december. Först att den skulle vara med i den nordiska tävlingen. Sedan att den skulle vara invigningsfilmen. Det blev svårt att förstå.

Filmfestivalen: "Vi nöjer oss inte med halva bilden"

Baserad på en verklig händelse

Filmen är baserad på en verklig händelse för cirka 20 år sedan, då Maria Bäck och hennes mamma Elisabeth skulle åka till Stockholm för en mor–dotter-resa.

Som mamma i filmen ser man Josefin Neldén, uppvuxen i Hisings Backa, och mest känd som Maggan i tv-serien "Vår tid är nu".

– Jag fick en förfrågan redan våren 2017, ett och ett halvt år innan filmen började spelas in. Både jag och Josefine Stofkoper, som spelar dottern, var med tidigt i processen, säger hon.

– Det var annorlunda, för vi skådespelare brukar komma in sent i processen. Nu har jag fått tid för både research, samtal och workshops.

När fick din mamma reda på att du skulle göra en film om henne och dig?

– Med en gång, tror jag. Hon är glad för det. Det är min andra film om mamma. Jag har gjort en dokumentär om henne, "Mamma är gud", som kom 2013, säger Maria Bäck.

Har hon sett den här filmen?

– Ja, hon har fått en länk där jag kan se att hon har sett den flera gånger.

Träffade du Marias mamma för rollen, Josefin?

– Ja, men bara en gång. Men inte för att få svar. Jag funderade länge på om jag överhuvudtaget skulle träffa henne. Men alla psykoser ser olika ut, så vissa nycklar kunde jag få och jag var förstås också nyfiken på henne för att försöka förstå.

– Men Josefin spelar inte min mamma. Det är ju en spelfilm där vissa saker har hänt, precis som vissa gestaltningar. men jag känner mig trogen den äkta kärnan, säger Maria Bäck.

– Jag är glad att den premiärvisas här, så att hon kan komma.

Fotnot: Övriga i Nordisk tävlan är "Barn" ( regi Dag Johan Haugerud, Norge/Sverige), "Spring Uje spring" (regi Henrik Schyffert, Sverige), "Mjölkkriget" (Grimur Hákonarson, Island), "Disco" (regi Jorunn Myklebust Syversen, Norge), "Games people play" (Jenni Toivaniemi, Finland), "A perfect normal family" (regi Malou Reymann, Danmark) och "Charter" (regi Amanda Kernell, Sverige).

Göteborgs filmfestival 2020

Är: Nordens största filmfestival, som startade 1979.

Premiär: Den 24 januari invigs festivalen med galavisningen av "Psykos Stockholm" på Draken. Festivalen pågår till och med den 3 februari.

Kändisar: Stellan Skarsgård kommer för att hämta sitt hederspris. På plats kommer också förre hederspristagaren Lone Scherfig vara, precis som flerfaldigt Oscarsbelönade klipparen Walter Murch ("Apocalyps now", "Gudfadern"), franske filmaren Alice Winocour ("Augustine", "Disorder", brittiske regissören Peter Cattaneo ("Full monty"), franske regissören Mia Hansen-Løve ("Things to come", "Maya") med flera.

Tema: Göteborgs filmfestival har jobbat mot målet att ha en jämlik festival enligt uppropet "50/50 2020" från Cannesfestivalen för några år sedan. Festivalen går därmed i bräschen för detta dekret. Fokus kommer också vara på Feminism och Brasilien.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57