Premiär. Göteborgsregissören Maria Bäcks film "Psykos i Stockholm" med Josefin Neldén i huvudrollen inviger Göteborgs filmfestival. Foto: Kai Martin

Göteborgsduo bakom filmfestivalens invigningsfilm

Göteborgsduon Maria Bäck och Josefin Neldén står bakom årets invigningsfilm "Psykos i Stockholm" på Göteborgs filmfestival. Maria Bäck som manusförfattare och regissör. Josefin Neldén som skådespelare. – Filmfestivalen har gett mig mitt filmintresse, säger Maria Bäck.

  • Publicerad 16:26, 7 jan 2020

Presentation. Göteborgs filmfestivals konstnärliga ledare Jonas Holmberg presenterade i dag festivalens innehåll. Foto: Kai Martin

Maria Bäck är dokumentärfilmaren, verksam i Köpenhamn, som under en workshop fick i uppdrag att skriva fem filmer som inte skulle gå att göra.

– En av dem var min resa till Stockholm med mamma. Jag är ju dokumentärfilmare och hade inte jobbat med skådisar. Så… ja, den kändes omöjlig att göra, säger hon.

Stellan Skarsgård prisas i Göteborg

Kända män i gynstol på Filmfestivalen

Uppvuxen i Majorna

Maria Bäck är uppvuxen i Majorna och fick tidigt ett stort filmintresse. Bland annat av att besöka just Draken och Göteborgs filmfestival.

– Draken är min favoritbiograf och där har jag varit sedan jag var barn, både på skolbio och på Filmfestivalen, säger hon som är hedrad av uppdraget att få ha världspremiär på sin första spelfilm "Psykos i Stockholm".

– Jag fick reda på det när vi höll på med ljudarbetet på filmen i slutet av november, början på december. Först att den skulle vara med i den nordiska tävlingen. Sedan att den skulle vara invigningsfilmen. Det blev svårt att förstå.

Filmfestivalen: "Vi nöjer oss inte med halva bilden"

Baserad på en verklig händelse

Filmen är baserad på en verklig händelse för cirka 20 år sedan, då Maria Bäck och hennes mamma Elisabeth skulle åka till Stockholm för en mor–dotter-resa.

Som mamma i filmen ser man Josefin Neldén, uppvuxen i Hisings Backa, och mest känd som Maggan i tv-serien "Vår tid är nu".

– Jag fick en förfrågan redan våren 2017, ett och ett halvt år innan filmen började spelas in. Både jag och Josefine Stofkoper, som spelar dottern, var med tidigt i processen, säger hon.

– Det var annorlunda, för vi skådespelare brukar komma in sent i processen. Nu har jag fått tid för både research, samtal och workshops.

När fick din mamma reda på att du skulle göra en film om henne och dig?

– Med en gång, tror jag. Hon är glad för det. Det är min andra film om mamma. Jag har gjort en dokumentär om henne, "Mamma är gud", som kom 2013, säger Maria Bäck.

Har hon sett den här filmen?

– Ja, hon har fått en länk där jag kan se att hon har sett den flera gånger.

Träffade du Marias mamma för rollen, Josefin?

– Ja, men bara en gång. Men inte för att få svar. Jag funderade länge på om jag överhuvudtaget skulle träffa henne. Men alla psykoser ser olika ut, så vissa nycklar kunde jag få och jag var förstås också nyfiken på henne för att försöka förstå.

– Men Josefin spelar inte min mamma. Det är ju en spelfilm där vissa saker har hänt, precis som vissa gestaltningar. men jag känner mig trogen den äkta kärnan, säger Maria Bäck.

– Jag är glad att den premiärvisas här, så att hon kan komma.

Fotnot: Övriga i Nordisk tävlan är "Barn" ( regi Dag Johan Haugerud, Norge/Sverige), "Spring Uje spring" (regi Henrik Schyffert, Sverige), "Mjölkkriget" (Grimur Hákonarson, Island), "Disco" (regi Jorunn Myklebust Syversen, Norge), "Games people play" (Jenni Toivaniemi, Finland), "A perfect normal family" (regi Malou Reymann, Danmark) och "Charter" (regi Amanda Kernell, Sverige).

Göteborgs filmfestival 2020

Är: Nordens största filmfestival, som startade 1979.

Premiär: Den 24 januari invigs festivalen med galavisningen av "Psykos Stockholm" på Draken. Festivalen pågår till och med den 3 februari.

Kändisar: Stellan Skarsgård kommer för att hämta sitt hederspris. På plats kommer också förre hederspristagaren Lone Scherfig vara, precis som flerfaldigt Oscarsbelönade klipparen Walter Murch ("Apocalyps now", "Gudfadern"), franske filmaren Alice Winocour ("Augustine", "Disorder", brittiske regissören Peter Cattaneo ("Full monty"), franske regissören Mia Hansen-Løve ("Things to come", "Maya") med flera.

Tema: Göteborgs filmfestival har jobbat mot målet att ha en jämlik festival enligt uppropet "50/50 2020" från Cannesfestivalen för några år sedan. Festivalen går därmed i bräschen för detta dekret. Fokus kommer också vara på Feminism och Brasilien.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11