Förenas. Derupeto förenas i musik från Sverige, Moçambique och Brasilien. Foto: Pressfoto

Göteborgsjazz med känsla för Moçambique och Brasilien

Derupeto förenar inte bara bandmedlemmarnas namn. Fusionjazzen de gör hittar både till Weather Report och länder som Moçambique och Brasilien.

  • Publicerad 16:40, 25 dec 2020

Det är kanske inte så konstigt att det Göteborgsbaserade bandet Derupeto också har sina rötter i både Moçambique och Brasilien. Trummisen Deodato Siguir kommer från Maputo och basisten Rubem Farias från Salvador Bahia. Den ene boende i Köpenhamn, den andra i Stockholm, precis som pianisten Peter Knudsen.

Gitarristen Tobias Grim, däremot, bor ett stenkast från Axel Dahlströms torg och är den som startat det svängiga projektet som Derupeto har blivit. Den 41-årige musikpedagogen är uppvuxen i Vänersborg och tjänade inledningsvis som kompslav åt sin gitarrspelande storebror Johan.

– Jag började spela som nioåring, säger han om instrumentet han inte har släppt.

Han kom till Göteborg 2002 för Musikhögskolan och startade Derupeto för fem år sedan.

– Jag var engagerad i Glen Miller Café och drog ihop det här gänget. Det blev väldigt spännande musik där vi, trots att det tar tid att utveckla, hittade ett samspel, säger han om bandet som fått sitt namn efter medlemmarnas inledande bokstäver i förnamnen.

Gruppen är nu framme vid sitt debutalbum, där releasen var planerad till i våras med spelningar i anslutning till det. Men så fick allt skjutas på till hösten. Väl här är albumet klart och ute. Men spelningar, de dröjer.

Derupeto

Är: Ett jazzband med basen i Göteborg bestående av gitarristen Tobias Grim, pianisten Peter Knudsen, basisten Rubem Farias och trummisen och sångaren Deodato Siguir.

Aktuella: Med singeln "Habari" som föregår albumet "Derupeto". Spelningar i samband med releasen har fått skjutas på framtiden på grund av rådande situation.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00