Inställd. Göteborgsoperans uppsättning av musikalen "Cabaret" skjuts på framtiden. Foto: Lennart Sjoberg

Göteborgsoperan skjuter upp musikalen "Cabaret"

Det blir inget "Willkommen! And bienvenue! Welcome!" på Göteborgsoperan. Uppsättningen av "Cabaret" som var dagar från den uppskjutna premiären i november skjuts nu på framtiden. "Det är ett stort och svårt beslut, men vår bedömning är att myndigheternas restriktioner kommer att kvarstå in på våren 2021", säger vd:n Christina Björklund.

  • Publicerad 10:04, 8 dec 2020

I september 2019 presenterade Göteborgsoperan "Cabaret" som den stora musikalsatsningen för säsongen 2020/21. Den planerade premiären var tänkt i september. Men på grund av coronapandemin med restriktioner på endast en publik på 50 personer i salongen valde man att skjuta premiären på framtiden.

I samma andetag fick även övriga produktioner i huset invänta speldatum.

Ställdes in med kort varsel

För musikalen "Cabaret" sattes 7 november som nytt premiärdatum. Den 28 oktober hade Göteborgsoperan en pressvisning och allt pekade mot premiär. Men så kom de nya restriktionerna och med bara några dagars varsel ställdes premiären in med icke definierat nytt datum.

Fatalt beslut

Nu har det fatala beslutet kommit. "Cabaret" skjuts på framtiden.

– Det är ett stort och svårt beslut, men vår bedömning är att myndigheternas restriktioner kommer att kvarstå in på våren 2021. Beslutet grundas i att vi vill ge publiken den version vi arbetat fram, en explosiv "Cabaret" med fullt blås på scen och i orkesterdike och med storslagna dansnummer. Det är inte möjligt för oss att omarbeta uppsättningen under rådande restriktioner och vi vill undvika en repertoarplanering som ständigt behöver göras om, säger Christina Björklund, Göteborgsoperans vd i ett pressmeddelande.

Håkanmusikal 2021

När föreställningen ska tas upp är ännu oklart. Till nästa säsong – 2021/22 – är nyskrivna "Kärleken skonar ingen" planerad; en musikal baserad på Håkan Hellströms texter och musik.

Göteborgsoperans fysiska salonger är stängda till och med 8 januari. Via strömningstjänster kommer vissa föreställningar att sändas. Närmast ligger operan "Siegfried", den tredje delen i Göteborgsoperans storsatsning av Wagners "Nibelungens ring", som sänds helgen 18–20 december.

Cabaret

Är: En musikal baserad på Christopher Isherwoods roman "Farväl till Berlin" (1939), som utspelar sig i Weimarrepublikens slutskede i Berlin tidigt 1930-tal. Musikalen hade premiär på Broadway 1966 med musik av John Kander och texter av Fred Ebb. För manuset stod Joe Masteroff. År 1972 blev den en framgångsrik och prisad film med Liza Minnelli i huvudrollen.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00