Siktar mot solo. Parallellt med uppgiften som basist i Graveyard jobbar Truls Mörck på sin solokarriär. Foto: Kai Martin

Graveyard-basisten Truls Mörck singel -och spelaktuell

Som basist i Graveyard har han turnerat både nationellt och internationellt. Parallellt med sina gärningar som basist i hårdrockbandet från Göteborg satsar han också på sin solokarriär Nu är Truls Mörck både singel -och spelaktuell.

  • Publicerad 15:01, 27 apr 2022

Jag är lyckligt lottade att träffa kreativt folk tidigt.

– Farfar flydde till Sverige under andra världskriget. Men vi tillbringade flera lov i Norge när jag var yngre, säger Truls Mörck, som en förklaring till det spännande namnet.

Norsk medborgare

Så han är norsk medborgare, men har aldrig levt där. Istället är han uppväxt på Grötö i Göteborgs norra skärgård och stannade där till han flyttade till stan med sin mamma som 16-åring.

– Jag gick i förskola där. Sedan blev det skola på Öckerö.

Det var där, på biblioteket, som han utvecklade sitt intresse för musik. Det som hade väckts hemma ur pappans stora musiksamling.

– Bob Dylan var min första, stora musikaliska upplevelse. "Lay, lady, lay" lät inte som något som mina kompisar lyssnade på. I biblioteket fanns en bra avdelning med cd som man kunde låna: Dylan, Greatful Dead, Neil Young…

Den akustiska gitarren och munspelet gav senare elgitarren.

– När jag sedan började på Schillerska kom jag med i ett band som hette Färdkost, som spelade instrumentalprogg. Hofmästarn, Kapten Röds basist, var med.

Under gymnasiet vidgades det musikaliska kunnandet. Efter studenten blev han medlem i Graveyard för att hoppa av. Ingick i konstellationer som Den Stora Vilan och Slowgold innan det var dags för Graveyard igen.

– Jag är lyckligt lottade att träffa kreativt folk tidigt. Alla har fortsatt spela, så jag har alltid funnits i ett musikaliskt sammanhang.

Egen studio

Sedan han började spela har han också gjort låtar. Musik som inte alltid fått det utrymme i de band han spelat i, men som han nu vill ge uttryck för. 2015 kom solodebuten. Förra året kom "What a time to be alive", som nu följs av singelsläppet "Downhill from here" i början av året och nu "Running man".

– Tillsammans med Teodor Boogh har jag byggt en studio. Nu kan jag skriva mer samtidigt som jag inte känner någon stress att släppa något nytt album. När studion blev klar i januari blev det lite av en ketchupeffekt i låtskrivandet.

Truls Mörck

Är: 36. Musiker, låtskrivare och basist i Graveyard. Har spelat med Slowgold och Den Stora Vilan. Parallellt med uppgiften i Graveyard satsar han nu på en solokarriär. I somras kom soloalbumet "What a time to be alive", sex år efter solodebuten.

Bor: I Annedal med sin sambo. Uppvuxen på Grötö i Göteborgs norra skärgård.

Aktuell: Med singeln "Running man" samt releasespelningarna på Folk 6 och 7 maj. Spelningar som föregås av konserter i Uddevalla (4/5) och Malmö (5/5). Han kommer också spela med Graveyard på Lollapalooza i Stockholm i slutet av juli.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44