Gretchen blev Roberts rustning

I gymnasiet räddade Madonna honom från mobbarna. Där hittade Robert Aug också vägen in i artisteriet i allmänhet, men i dragshowandet i synnerhet. Nu är det hans yrke.

  • Publicerad 11:47, 24 okt 2020

… under Gretchens första Pride kom avundsjukan och den var inte vacker.

Från två till fem shower eller dj-uppdrag i veckan 2019 till knappt 20 stycken 2020 – överhuvudtaget. Jo, det är kärvt i showbusiness. Men Robert Aug har en plan, som nu sjösätts. En föreläsningsturné. Under den talande rubriken ”Hur man blir som man vill, när man inte blev som man skulle!” berättar han om just sitt liv, men också om sina val och sitt yrke.

Robert Aug är uppvuxen i Kungälv, där föräldrarna skildes när han var tre år. Han växlade mellan att bo hos sin pappa och sin mamma.

– Hon var manodepressiv. När jag var fyra fick jag en plastpappa. Så jag gick från pappa, där han behandlade mig som en prins, med gråt och tandagnisslan till mamma där jag plötsligt skulle hjälpa till.

Redan i lågstadiet blev han vän med Markus Fredén, nu mästerkock i Stockholm. Tillsammans skapade de, omedvetet, en pakt med hyss, humor och sin egen värld. De båda kom att hänga med varandra under hela skoltiden.

– När jag kom in i tonåren var jag snäll och feminin. Det öppnade för mobbarna.

Men vändningen kom i tvåan på gymnasiet. Vid ett framträdande i skolan gjorde Markus Fredén och han Madonnas "Vogue". Robert Aug gjorde entré som kvinna och hamnade plötsligt rätt. Med det kom ett självförtroende som pulvriserade mobbarnas attacker.

– När jag efter gymnasiet och studier efter det kom till Dansforum 1993 åkte jag från Kungälv för att hämnas på mobbarna. Men när jag väl kom dit insåg jag att jag inte skulle bry mig om dem utan fokusera på mig själv. Jag insåg att utbildningen på Dansforum var så rolig.

Robert Aug utbildade sig till musikalartist. Lärde sig de rätta stegen samt takt och ton för ett liv på scenen.

– Då var det väldigt lite sång och mest dans. Men jag kan hålla ton och har gjort Andrew Sisters trestämmigt med Pia Karlsson och Malin Toreskog, säger han och nämner stolt samarbetet med de två göteborgska showveteranerna.

Redan tidigt hade Robert Aug upptäckt After Dark och tjusats av glamouren och dragartisteriet. Snart hade han kreerat sin egen karaktär: Anna-Greta. En utmanande gestalt som bland annat kunnat ses på legendariska gaystället Bacchus i Göteborg och som sen kom att ingå i showgruppen Drag-On-Line.

– Vi var i över hundra orter i Sverige. Också till Norrland. Det var tufft. Men publiken i Norrland är ändå enklare och snabbare att vända än i Stockholm.

Så blev Anna-Greta Gretchen, en kaxigare och mer självupptagen karaktär som snart både blev en succé och en självklar del av Robert Aug.

– Gretchen uppträder som dj på Finlandsbåtarna, showar på Pridefestivaler och underhåller på äldreboende. Gretchen har till och med guidat i Trädgårdsföreningen och på Stadsmuseet. När jag kom med Gretchen blev det snabbt stort och framför allt fick jag media då jag underhöll på äldreboende. Jag är användbar och insåg att jag kunde leva på det.

Sågs inte det med avundsjuka bland dina dragkollegor?

– I början var det mycket tjuvnyp och många som inte gillade Gretchen. När jag sedan jobbade dygnet runt under Gretchens första Pride kom avundsjukan och den var inte vacker. Jag skulle säga att avundsjukan är större än gemenskapen inom dragshowandet.

– Men Gretchen är mer än en person. Hon är ett varumärke. I början var det en rustning… mot mamma som var sjuk, mot mobbarna. Men ju äldre jag har blivit så har Gretchen och jag vuxit ihop. Det är också det som har gjort att jag kan hålla på.

Gretchen/Robert Aug

Är: 47. Dragqeenartist som Gretchen, en karaktär han haft i tio år. Föreläsare, konfernecier, underhållare, DJ in drag. Uppträder på allt från äldreboenden till Viking Lines färjor och nattklubbar. Utbildad i internationell turism. Har läst event marketing och management. Flerspråkig.

Bor: I Brämaregården. Uppvuxen i Kungälv.

Aktuell: Med föreläsningsturnén – eller snarare showen – ”Hur man blir som man vill, när man inte blev som man skulle!”. Bland annat Auktionsverkets Kulturarena på Tredje Långgatan 21 november, då tre föreställningar körs à 60 min för 50 personer åt gången.

Visa merVisa mindre

Gretchens Göteborgsfavoriter

Kville saluhall – Saluhallen

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Röda sten – Saltholmen

SA Hedlunds park – Slottsskogen

Avenyn – Linnégatan

Bokmässan – Filmfestivalen

Spårvagn – Färja

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Way out West – Kulturkalaset

Park Lane – Trädgårn

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG