Island. Folkmusikergruppen Groupa har hämtat inspiration från Island. Foto: Peter Lloyd

Groupas musikaliska expedition har nått Island

Först utforskade Groupa Sverige. Sedan Norge. Nu har folkmusikgruppen famnat Islands traditioner med sitt senaste album.

  • Publicerad 14:17, 16 maj 2020

Groupa 40-årsjubilerar i år och gör det med sin tredje platta i serien "Kind of folk", den som inleddes 2016 med att utforska svensk folkmusik för att på det andra göra samma sak med den norska 2018.

Nu är det Island som är i fokus.

– Här har vi spänt bågen och varit ute på tunnare is än tidigare, säger Jonas Simonson.

– Vi har gjort några researchresor och träffat folk. Det har i sin tur gett lyckade sejourer med musiker som är väldigt kunniga. Men det har varit en stor utmaning där det har visat sig att de flesta sångerna är korta, repetitiva och med bara tre toners omfång. Så vi har fått förhålla oss fritt till det.

Island har en berättartradition som varit stark. Men i och med att folk flyttar mer till Reykjavikregionen tenderar den att urholkas.

– Det är ett sorts historieberättande, som ballader, men mer komplext med melodier och versmått som blandas, förklara Jonas Simonson.

Albumet "Kind of Folk – Vol. 3 Iceland" är inspelat i isländska Sigur Rós gamla studio i ett före detta badhus i Mosfellsbær utanför huvudstaden.

Hur bemöttes ert projekt av islänningarna?

– De har varit stolta och glada att vi har varit intresserade av deras musik. De har ju också sett att vi har gjort det här av genuint intresse.

Groupa

Är: Bandet som fiol- och dragspelaren Mats Edén startade 1980. Förutom honom består bandet av Jonas Simonson, flöjt, som kom med 1983, och Terje Isungset, slagverkare, som varit med i lite mer än 20 år.

Aktuella: Med albumet "Kind of folk – vol 3 Iceland", som utforskar isländsk folkmusik. Medverkar gör också Skúli Sverrisson, Hilmar Jensson and Bára Grímsdóttir.

Vi är GBG

    Vi är GBG