Ger inte upp. Gudibrallan med Örjan Tejre ger inte upp sin musik och sina texter. Nya albumets skivomslag är en travesti på gruppen andra album från 1972. Foto: Pressbild

Gudibrallan slår fortfarande hårt

I över 50 år har proggbandsklenoden Gudibrallan levt rövare på scen med sina samhällskritiska texter. Det utpräglade livebandet är nu inte bara albumaktuella, utan för också en turné som når Göteborg 2 september.

  • Publicerad 18:30, 26 aug 2022

Gudibrallans frontman Örjan Tejre kunde nöja sig med sina skogpromenader med hunden. Pensionerad sedan 2014 och med ett hus i skogen utan Norrsundet, norr om Gävle, kunde han låta sakernas tillstånd bero.

Hamnade åter i skottgluggen

Men det har inte blivit så. Dels har Gudibrallan lagts ned för att återuppstå en räcka gånger. Dels hamnade bandets låt "Sosse", från tidigt 70-tal i skottgluggen, med raderna "Första maj har alltid varit din röda dag. Andra maj så skriver du en arbetsstrejkarlag. Tredje maj så kallar du dig verklig socialist. Fjärde maj så upptäcker vi att du är folkpartist".

– Ja, Sossarna hade ju infört en arbetarstrejklag. Det uppmärksammade Arbetarbladet i Gävle, som tyckte att jag var profetisk och ringde upp mig. Det i sin tur gjorde att Vänsterpartier undrade om vi ville spela på första maj 2019. Först var det på förslag med Stockholm, men vi tyckte det var roligare med Göteborg.

Blev en succé

Spelningen blev en succé och skivdistributörerna Border Music i Göteborg undrade om det inte var dags för en skiva på deras bolag Gamlestaden Grammfonbolag.

– Vi hade inte så många nya låtar, men "Nassesvin" fanns då. Men vi fick blodad tand av spelningen i Göteborg, förklarar Örjan Tejre.

Gudibrallans gamla skivbolag Silence records i Koppom i västra Värmland bokades.

– Första skivan vi spelade in, som också var den första som gavs ut på Silence, gjorde vi i någon hangar i Stockholm på en dag. Nu spelade vi in under en vecka, berättar Örjan Tejre, som fortsätter:

– Vi hade inte nog med låtar, så vi bestämde oss för att göra versioner av några favoriter och kompisars låtar från den svenska proggeran. Som Gunder Hägg och Blå Tåget. Ja, också Philemon Arthur & the Dung. De var ju ju kungar på den tiden.

Nytt album

Albumet har fått titeln "Återkomsten – proggparty" och kom ut förra veckan. Nu är Gudibrallan på väg ut på turné – med stopp i Göteborg och Pustervik 2 september. Passande för ett band som alltid varit ett utpräglat liveband.

– Ja, det kan man säga. Det blir mycket spektakel. Även om jag på scen inte hoppar omkring någonting. Så vig är jag inte, säger 73-årige Örjan Tejre.

Vad är det som förenar Örjan Tejre från starten av Gudibrallan 1968 och Örjan Tejre 2022.

– Jag har samma syn på politiken, som jag hade då. Där har det inte förändrats. Flera i min omgivning har gjort det, men dem har jag valt bort.

Väskdängare

På Linkedin står Örjan Tejre med titeln Väskdängare. Med tanke på de nya låtarna "Nassesvin" och "Den blåbruna dyngan" är det lätt att associera till Hans Runessons klassiska bild från 1985 då en kvinna drämmer en handväska i huvudet på en nazist under en demonstration. Men förklaringen är enklare än så.

– Under gröna vågen flyttade jag ut på landet 1973. Jag började jobba inom bruksindustri på ett företag som jag var trogen. Mina sista år var jag runt och sålde stål, säger han om rollen som innebar mycket resande, kallat väskdängare.

Står för sina åsikter

Inför en infekterad och rörig valstrid om den politiska makten i Sverige ligger svenska artister lågt med sina åsikter. Inte Gudibrallan. Bandet ropar fortfarande, efter över 50 år, högt och motsäger sig den glidning åt mörkt blå, som sker i Sverige nu. Det verkar som om det ska till gamla proggare att skriva låtar om det.

– Ja, det är tydligt det. Men faktum är att det har varit svårt att få någon att tände på det här, säger Örjan Tejre.

– Yngre musiker vill väl förmodligen bara tjäna pengar.

Gudibrallan

Är: Ett proggband från Uppsala, som startade 1968. Två år senare kom första albumet "Ut i vår hage", som följdes av "Gudibrallan II". Bandet gjorde en av sina första spelningar på den första Gärdesfestivalen 1970 och har under åren varit en utpräglad liveakt. Gruppen har kommit och gått sedan starten, men återförenades för en spelning 1 maj 2019 i Göteborg. Kvar sedan starten är sångaren och textförfattaren Örjan Tejre.

Aktuell: Med nya albumet "Återkomsten – proggparty" och en turné, som når Pustervik 2 maj.

Visa merVisa mindre

Återanvänt. Omslaget till Gudibrallans andra album har fått tjäna som förlaga till omslaget på nya plattan. Foto: Silence records

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00