Möjligheter. Svåraste helgen, nöjesmässigt, på året. Men Göteborg hittar möjligheterna. Foto: Pressbild/Ola Kjelbye/Pressbild

Guiden: Bästa tipsen för den svåraste helgen

Andra helgen i januari är också kanske årets svåraste för den den nöjeslystne. Men här tipsar Göteborg Direkt om möjligheterna – från doommetal till Mozart.

  • Publicerad 13:43, 10 jan 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Progressiv doom

Vad: Candlemassbasisten Leif Edling bildade Avatarium 2012 för att året efter ståta med debut-EP:n "Moon horse". Doommetal med progressiva förtecken och med sångerskan Jennie-Ann Smith i fokus. Därefter har bandet gjort tre fullängdare där den senaste – "The fire I long for" – kom förra året. Nu gästar gruppen, som också består av Marcus Jidell, gitarr, Andreas "Habo" Johansson, trummor, Rickard Nilsson, orgel, och Mats Rydström, bas. Leif Edling är sedan några år inte med live, men bidrar med låtskrivande till bandet. På scen finner man också Prins Svart.

Var: Pustervik.

När: Lördag 11 januari, första band på scen 20.00.

Info: Hittar du här!

Metalcore

Vad: När debutalbumet "Polarize" med Göteborgsbandet Aviana kom 2017 slog den ned som en bomb i den skandinaviska metalcorescenen. Med framgångar följde spelningar och under 2019 skrev bandet på ett nytt skivkontrakt med det tyska legendariska skivbolaget Nuclear Blast. Via deras dotterbolaget Arising Empire kom uppföljaren "Epicenter" sent i somras augusti. Efter att ha turnerat runt om i Europa är det äntligen dags fär en efterlängtad spelning i hemstaden.

Var: Trädgår'n.

När: Lördag 11 januari, på scen 20.00.

Info: Hittar du här!

Mozart med romantik

Vad: Göteborgs symfoniker får gästspel av en av världens mest profilstarka pianister, norrmannen Leif Ove Andsnes . Tillsammans med Symfonikerna tar Leif Ove Andsnes, som är Symfonikernas Artist in Residence, tar sig här an Mozarts underbara "Pianokonsert nr 22", musik som tog 1780-talets publik med storm – och fortfarande gör det. Under kvällen kommer även Bruckners "Symfoni nr 9" att framföras.

Var: Göteborg konserthus.

När: Fredag 10 januari, 18.00, januari 11 januari, 15.00.

Info: Hittar du här!

Musikalhit

Vad: Med satsningen på säsongens musikal "Oliver!" har Göteborgsoperan fått en färgstark, underhållande och sprakande musikal med mängder med barn bland de vuxna aktörerna. Regissör är koreografen Fredrik Benke Rydman, vilket dessutom ger fantasifulla masscener fyllda av liv.

Var: Göteborgsoperan.

När: Fredag 10 januari, 19.00.

Info: Hittar du här!

Gränsöverskridande

Vad: Med schweizaren Lukas Bärfuss pjäs "Vem är Schmitz?" skapas teater som på samma gång utmanar, ställer frågor och över könsgränserna. Bärfuss har skrivit en skruvad komedi om identitet och hur affärsvärlden utnyttjar den enskilda människan i den desperata jakten på ekonomisk framgång. Ungerska regissören Ildikó Gáspár har gett uppsättningen en expressionistisk prägel.

Var: Göteborgs stadsteater, Studion.

När: Fredag 10 januari, 19.00.

Info: Hittar du här!

Vi är GBG

    Vi är GBG