Gunnar Danielsson har aptit på text och musik

Gunnar Danielsson har lämnat 40 år i Linnéstaden för Frölunda. I år firar han 50 år som artist med att vara flitigare än någonsin med release av soloalbum och ny musik med Ensamma Hjärtan.

  • Publicerad 17:10, 4 mar 2021

Jag har sett alla krogar öppna och stänga där.

Orden har alltid funnits nära Gunnar Danielsson. Ja, musiken också, som tillsammans med språket har varit ledsagare i hans i år 50-åriga karriär. Den som startade med Risken Finns, den satirhumoristiska duon han hade med Lars ”Ferne” Fernebring, som startade i Lund.

– Pappa var som en jukebox hemma och spelade mycket musik. Beethoven, Beatles, Povel Ramel och Gunder Hägg. Han var lärare i tyska och engelska. Senare också i spanska och franska. Han trodde på mig, även då det inte gick så bra.

Lämnade Lund

1975 lämnade han Lund för Göteborg, en stad han blivit trogen sedan dess.

– Jag är ju född i Stockholm och tänkte nog att jag skulle återvända dit. Men jag vill till en ny stad och tog ett stopp i Göteborg. Detta trots att mormor varnade mig. "Göteborg, det är bara 'sossiaskiten'", sa hon, som var uppvuxen där och jobbade som piga.

Jo, Gunnar Danielsson har sina minnen att luta sig emot. En diger historia där orden samlas till meningar och texter, som blir till låtar.

För även om det är sju år sedan förra soloalbumet när han nu är aktuell med "Kosmisk turbulens" är han ständigt flitig med att skriva nytt.

– Det är mer och mer att skriva om. Jag har sagt att jag började med byxorna nere vid fotknölarna och jag har sedan dess försökt att dra upp dem så gott det går. Det är först nu, de senaste 10, 20 åren som jag nog ser mig som låtskrivare.

Nytt album

Nya albumets tillblivelsen var en synnerligen lycklig omständighet. Producenten och musikern Jerker Green hörde av sig. Tycke uppstod. Därmed drog produktionen igång.

– Han ville göra något som låg så långt från Ensamma Hjärtan som möjligt, säger Gunnar Danielsson och syftar på bandet han var medlem i på 70- och 80-talen, en grupp som precis har återuppstått.

– Jerker har verkligen legat på. Han har gjort tummen upp, eller tvärt om.

"Kosmisk turbulens" har gjorts på skilda håll. Jerker Green med musiker i Uppsala, musikern Göran Jensen i norska Sarpsborg och i Gunnar Danielssons kök i Frölunda.

– Ja, det är där jag har lagt sången och gjort mina demor.

Sångbok

Samtidigt med det nya soloalbumet jobbar han med ny musik med Ensamma Hjärtan. Direkt efter intervjun i ett kafé vid Frölunda Torg, kaffe med semla som fika, hämtar bandets gitarrist Tommy Natta honom för en sejour.

– Dessutom håller jag på med en sångbok. Mina texter tillsammans med teckningar av kol, blyerts och bläck. Jag hade tänkt mina 50 bästa texter, men det blir 200. Jag kan ju bara roa mig själv.

Efter 40 år i Linnéstaden är det sedan sju år tillbaka Frölunda som gäller. Han trivs.

– Jag har sett alla krogar öppna och stänga där. Den här flytten kom perfekt i livet.

Gunnar Danielsson

Är: 67. Musiker, låtskrivare, konstnär och textförfattare. Startade sin karriär med duon Risken Finns 1971 i Lund. Spelade sedan flytten till Göteborg med Göteborgsbandet Ensamma Hjärtan, som la ned 1982, men nu har återbildats som kvartett. Hade Danielsson Pekkanini med Pekka Lunde på 80-talet samtidigt som han var programledare för tv-programmet "Guldslipsen". Därefter solokarriär.

Bor: I Frölunda.

Familj: Sambo, dotter och barnbarn.

Aktuell: Med soloalbumet "Kosmik turbulens".

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00