Bryter isoleringen. Snart 90-åriga Gunvor Ronnheden håller igång både vänner och sig själv, bland annat med en blogg startad samtidigt som coronan drog igång. Foto: Kai Martin

Gunvor, 89, bloggar sig igenom krisen

"Skriv!", säger hon. "Skriv!" Det har Gunvor Ronnheden gjort i hela sitt liv. Men framför allt sedan mars i sin annorlunda blogg för att bryta tristessen och isoleringen. I coronans spår.

  • Publicerad 13:54, 4 jul 2020

Jag hade två lekkamrater på besök nyligen och vi hann inte prata färdigt innan färdtjänsten kom.

I sitt vackra hem i Änggården bjuder den ytterst charmanta och sprudlande Gunvor Ronnheden in till samtal. Inte bara för Göteborg Direkts utsände, utan för vänner. Allt för att bryta den isolering som uppstod i samband med coronapandemin och direktiven från Folkhälsomyndigheten några veckor i mars.

– Jag har varit snäll och lydig och inte lämnat huset sedan dess. Men med hjälp av min dotter, som bor i huset, har jag fått hjälp att sätta upp ett partytält i trädgården. På så sätt kan vi träffas, mina vänner och jag. Jag hade två lekkamrater på besök nyligen och vi hann inte prata färdigt innan färdtjänsten kom, så vi ska snart träffas igen.

Mot 90 år

Jo, Gunvor Ronnheden må vara i god fart på väg mot 90 år, men hålla igen är inget som klär detta energiknippe. Ja, lite värk i knäna strävar emot rent fysiskt. Men tiden dansar iväg i hennes sällskap där undertecknad får en rejäl svängom när hon berättar om sin svindlande historia.

Uppvuxen i en etta på Kungsladugårdsgatan 32 fick hon snabbt lära sig om det segregerade samhället på 30-talet. Hur de fattigaste i Majorna bodde längst ned mot Göta älv och hur standarden sakta höjdes ju längre upp mot Kungsladugård man kom.

– Jag hade vänner som bodde i villorna på Ståthållaregatan, som var som en gräns mellan landshövdingehusen och de finare husen, minns hon.

Om detta, och mycket annat, vill hon nu berätta och det gör hon via sin blogg. Den som Gunvor Ronnheden startade i mars ungefär samtidigt som Folkhälsomyndigheterna gick ut med direktiven om att personer över 70 skulle hålla sig hemma.

Annorlunda blogg

Bloggen – gunvor-bloggar.webnode.se – är hennes sätt att bryta isoleringen och dessutom bjuda på återblickar från barndomens Kungsladugård och somrarnas Visingsö, den mytiska ön mitt i Vättern.

– Jag kan ingenting om datorer, men köpte en för 15 år sedan som aldrig kommit till användning. Det blev aldrig så. Det var samtidigt som min äldsta dotter var svårt sjuk och sedan avled, säger hon och ett stråk av sorg drar över hennes ansikte. Något som kommer åter när hon pratar om sin älskade make Egon, som gick bort 2012.

– Jag började skriva för mina barnbarn har tjatat så länge på mig om det. De ville ha nedtecknat allt det jag har berättat.

Så istället för att skriva i datorn sker författande för den förra småskolläraren och metodiklektorn i en skrivbok. Därefter tar dottern Anna bilder på texterna som sedan hennes bror Jonas skriver ut och lägger ut på bloggen. Ett familjeprojekt, alltså mellan mor, dotter och son.

Skriv! Skriv!

För Gunvor Ronnheden, som står som författare bakom 53 läroböcker, är skrivandet en nödvändighet och något som hon rekommenderar.

– Skriv! säger hon.

– Skriv! Jag skriver korta meningar, för jag har alltid skrivit för barn. Jag uppmuntrar verklig medmänniskor att skriva. Barn och barnbarn kommer bli överlyckliga. Det finns de som säger att de inte kan skriva. Det gör inget. Ta hjälp av en ordbok och man behöver inte vara rädd för skrivfel.

Men Gunvor Ronnheden nöjer sig inte med sin blogg. Hon är färd med att skriva en sagobok till tvåriga barnbarnsbarnet Selma och planerar för en också till ettåringen Siri.

– Det är något alldeles speciellt med barnbarnsbarn, säger hon och ögonen glittrar lyckligt.

Gunvor Ronnheden

Är: 89 (fyller 90 år 22 december). Före detta småskollärare och lektor i metodik. Författare till 53 lärobäcker samt flera andra böcker, bland annat om Visingsö och maken Egons folkmusik från ön.

Uppvuxen: I en etta i landshövdingehus i Kungsladugård.

Bor: I främre Änggården sedan 1972.

Familj: Barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Aktuell: Med bloggen gunvor-bloggar.webnode.se och med sina vänmöten i trädgården i huset i Änggården. Med i studiecirkeln Så minns jag mitt Änggården om stadsdelens historia.

Fick: Göteborgs stads förtjänsttecken 2012.

Visa merVisa mindre

Gunvor Ronnhedens Göteborgsfavoriter

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Spårvagn – Färja

Avenyn – Linnégatan

Röda sten – Saltholmen

Bokmässan – Filmfestivalen

Slottsskogen – Delsjön

Jungans – Paley

Röhsska – Konstmuseet

Götaälvbron – Älvsborgsbron

Folkteatern – Stadsteatern

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG