Haga blir Oslo i norsk storfilm

Kalla, isande vindar blåser genom Haga när Jakob Oftebros rollkaraktär förs av polis mot en väntande bil. Göteborg har blivit Oslo och 40-talet när norska storfilmen "Den største forbrytelsen" spelas in.

  • Publicerad 15:50, 22 feb 2020

Morfar var med i motståndsrörelsen men vägrade prata om det.

Haga har blivit Oslostadsdelen Grünerløkka. 2020 har blivit tiden under Andra världskriget med inte bara tysk ockupation utan också judeförföljelser.

Utanför husen på Västra Skansgatan står en blå norskregistrerad Volvo PV36 Carioca. Löven prasslar och skvallrar om höst. Statister i tidsenliga kläder huttrar inför varje scen som ska tas. Inne på gården har hönshus byggts till.

Norskt stjärnskott

Jakob Oftebro, det 34-åriga stjärnskottet, spelar den judiske boxaren Charles, som snart kommer att få kämpa för sitt liv.

– Det är en viktig berättelse, som handlar om mycket som inte varit så känt i norsk historia. Det blir speciellt att göra den här filmen i en tid som vår med mycket rasism och antisemitism. Det har varit mycket jobb bakom där jag fått lära mig de judiska traditionerna och försökt lära känna det liv som Charles kände, säger han, som även fått träna boxning och gå ner i vikt för rollen.

– Mormor och morfar har erfarenhet från kriget, där morfar var med i motståndsrörelsen men vägrade prata om det under sin levnad. Det var en annan tid. Man pratade inte om det. Men vi förstod hans storhet när flera höga militärer kom till hans begravning.

Trivs i Göteborg

Jakob Oftebro är förtjust i sin roll som Charles och gillar skiftet från svenske agenten Hamilton, som han just nu är tv-aktuell med.

– Det är fantastiskt. Jag hade en väldig tur som kunde gå från den rollen till den här och gå göra två helt olika karaktärer, säger han, som trivs i Göteborg.

Allvarlig film

Producenten Martin Sundland berättar att filmen kommer ha premiär 23 oktober. Men först i maj är inspelningarna klara efter att ha startat i Litauen i december..

– Vi har redan folk som sitter och klipper för att vi ska hinna, säger han.

– Processen har pågått länge. Vii startade med en annan regissör, men fick byta. Det var i och för sig bra, för då fick vi möjlighet att överväga en del. Det är ju fantastiskt att få göra en så här allvarlig film om ett så allvarligt tema från en fantastisk roman.

– Det är fint att kunna vara på ett och samma ställe för att kunna göra en inspelning från lägenhet till gården ut på gatan, fortsätter Katrin Gundersen, även hon producent, om inspelningen i Haga.
 

Den største forbrytelsen

Är: En norsk storfilm, som handlar om judeförföljelserna i Norge under andra världskriget, med premiär i höst.

Regi: Marius Holst.

Huvudrollen: Jakob Oftebro, aktuell med huvudrollen i Hamilton (TV4), som också har spelat med i en lång rad filmer och tv-draman i både dansk och svensk film samt flera internationella produktioner.

Manus: Harald Rosenløw Eeg och Lars Gudmestad.

Baserad: På Marte Michelets roman med titeln "Det största brottet" på svenska.

Filmen: Är spelas delvis in i Göteborg och Uddevalla.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57