Musikal. Håkan Hellströms låtskatt blir musikal på Göteborgsoperan 2021. Foto: Mostphotos/ Michael Erhardsson

Håkan Hellströms låtar blir musikal

I år firar Håkan Hellström 20 år som soloartist. Fyra spelningar på Ullevi är bevis på Göteborgssonens enorma popularitet. Tidigare har filmen "Känn ingen sorg" gjort löst baserad på hans låtar. Nu kommer musikalen "Kärlek skonar ingen" med premiär på Göteborgsoperan hösten 2021.

  • Publicerad 11:34, 2 mar 2020

Det är verkligen exalterande och en stora ära

Gör musikal. Håkan Hellströms gitarrist Simon Ljungman ligger bakom musikalen "Kärlek skonar ingen". Foto: Kai Martin

Under sina 20 år som soloartist har Håkan Hellström sprängt alla möjliga förväntningar och vallar. Flera Ullevikonserter kröns i sommar med fyra stycken, som ett slags jubileumsfirande.

Nu är det också klart att den populäre Göteborgsartistens låtar blir en musikal med premiär på Göteborgsoperan 2021.

– Det är verkligen exalterande och en stora ära, säger Håkan Hellström i ett pressmeddelande.

– Har ofta sett scener framför mig när låtarna kommit till. Som små filmscener. I de där filmerna spelas rollerna av olika figurer jag har fantiserat ihop, kompisar, människor jag mött eller hör om, mig själv så klart, fortsätter han.

Baserad på Håkans låtar

"Kärlek skonar ingen" är baserad på hans musik och texter, där karaktärer kommer skrivas för att bilda en story. Det är författaren Mirja Unge tillsammans med regissör Victoria Brattström som tillsammans med musikern Simon Ljungman arbetat med berättelsen.

– I mitt förberedelsearbete har jag utvecklat en speciell nördlyssning. Jag drar på mig lurarna och går ut och går, sätter mig i rörelse, och låter musiken föra mig in i de där filmscenerna som Håkan snackar om, säger Victoria Brattström.

Har koppling till Operan

Simon Ljungman är ju också gitarrist i Håkan Hellströms band sedan 12 år och har nu inte bara sommarens Ullevikonserter att se fram emot. Han har dessutom en koppling till Göteborgsoperan.

– Jag praktiserade på Göteborgsoperan som 16-åring och gick bredvid under dåvarande "Kristina från Duvemåla"-repetitionerna. Drömvärlden med rummet, orkestern och de sjungande skådespelarna rotade sig djupt i mig då. Ur den fåran öser jag nu med mina vänner i skapandet av vår musikal, säger han i ett pressmeddelande.

2013 kom filmen "Känn ingen sorg" baserad på Håkan Hellströms låtar. Nu är det alltså dags för nästa steg med musikalen "Kärlek skonar ingen".

Kärlek skonar ingen

Är: En musikal av Victoria Brattström Mirja Unge och Simon Ljungman baserad på Håkan Hellströms låtar.

Premiär: September 2021 för att spelas under säsongen 2021/2022.

Musiken: Utgörs av ett pärlband av sånger ur Håkan Hellströms 20-åriga musikaliska berättande. Mirja Unge har byggt dialogen utifrån Håkan Hellströms texter och skapat ett antat karaktärer. Bland andra Eva, Lena, Fernando och Karl-Johan, som vi får följa under ett dygn. Platser som Drömmarnas kaj, Röda sten, Azalea och broarna över Göta älv kommer finns med i berättelsen där kärlek, svek och död samsas med glädjen över att finnas till.

Visa merVisa mindre