Med kärlek för hus. Håkan Wettre har skrivit boken "Hus och människor". Foto: Kai Martin

Håkan Wettre hittar hem i ny gedigen bok

Sedan barnsben har Håkan Wettre haft en förkärlek till hus och byggnader. Nu har förre intendenten på Konstmuseet skrivit "Hus och människor".

  • Publicerad 15:45, 26 dec 2020

I många år var Håkan Wettre förste intendenten på Göteborgs konstmuseum. Omgiven av konst, som inspirerade men som också gav möjlighet att, genom jobbet, få komma ut i världen.

Men sin bok "Hus och människor" gör han en svindlande resa. Från sina morföräldrars lägenhet på Kastellgatan i skuggan av Skansberget i Göteborg, genom sin barndom och ut i både den vida och lite snävare världen (37 sidor handlar om Göteborg). Mycket ackompanjerat av konst, men också av bilder från platser han besökt. Det har både blivit en självbiografi och en upplysande bok om hus som lockar.

– Ja, det blev så. Det är en blandning av arkitekturhistoria, dagbok och reseberättelse. Ryggraden och flödet i boken är min livsberättelse, säger han.

– Jag är besatt av hus och började skriva på den här boken för tolv år sedan. Jag klippte sönder en stor affisch och gjorde remsor för att skapa en tidslinje, som har hjälpt mig.

Boken är utgiven på förlag, men Håkan Wettre har också idkat försäljning på coronasäkert avstånd från sin altan i huset i Änggården. Serietecknaren och författaren Jan Lööf, som Håkan Wettre skrivit om, har fått ett exemplar.

– Jag fick tack och en uppskattande kommentar om ett gediget arbete. Tänk, han, en av mina idoler, säger han förtjust.

Håkan Wettre

Är: 75 år. Pensionär, föreläsare, författare, lärare och före detta förste intendent på Göteborgs konstmuseum, en tjänst han hade i 40 år.

Bor: I Änggården.

Familj: Hustrun Åsa, två döttrar och barnbarn.

Aktuell: Med boken "Hus och människor".

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00