Göteborgshumorn i sitt hjärta. Uppvuxen med Galenskaparna, Kurt Olsson och Rally-gänget blev humorn en självklar del i Markus Qvists liv. Foto: Kai Martin

Håller Göteborgshumorns fana högt

Han har Göteborgshumorn nära hjärtat. Är förtjust i Galenskaparnas och Kurt Olssons humor. Nu vill Markus Qvist sprida humorn vidare – med Göteborgs Television.

  • Publicerad 14:00, 30 jun 2021

Markus Qvists Göteborgsfavoriter

Järntorget – Götaplatsen

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Spårvagn – Färja

Jungan – Paley

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Filmfestivalen – Bokmässan

Röda sten - Saltholmen

Slottsskogen – Delsjön

Way out West – Kulturkalaset

Gamla Ullevi – Scandinavium

Visa merVisa mindre

Som initiativtagare av och den spinnande dynamon i humorgruppen Lester & Kulturvarietén har Markus Qvist underhållit i cirka tio år: från sin podd eller från scen. Men med Göteborgs Television, som har den lilla brasklappen "en lokalsinnessjuk kanal" som tillägg, tar han ytterligare ett kliv upp och ut på den humorgren av komikerträdet som en del kallar Göteborgshumorn.

En gång i veckan, på fredagar, sänds programmet på Youtube. Allt är inspelat i hast, men planerat sedan lång tid. För Markus Qvist jobbar hårt för att sprida sin humor.

– Jag har ett stort barn inom mig och är inte rädd att släppa ut det. Man får inte sluta leka, säger han.

Premiär 11 juni

"Göteborgs Television – en lokalsinnessjuk kanal" hade premiär 11 juni och kan ses som en fortsättning på Lester & Kulturvarieténs podd "Lester & Pipistrello", som i sin tur är en fortsättning på "Lester podcast". Podden som nominerades i kategorin ”Humor” till Svenska Podcastpriset 2014 och 2015.

Nomineringarna till trots, Markus Qvist är mer modest i sin gärning och i synen på sin och gruppens humor.

– Jag började skriva humor när jag var elva, tolv år. Det har ju inte gått något vidare sedan dess, så det jag gjorde då…, han låter orden falla och lägger till:

– Det är svårt med humor. Men jag märker samtidigt att jag börjar bli bättre på det här, så jag vet att jag kan vässa på det och bli duktigare på humor.

 

Genomgång. Efter lång tids förberedelse är det dags för inslag. Markus Qvist har kameraman Johan Rudh med och gästen Glenn Hysén. Foto: Kai Martin

Hyss. Kamerman Johan Rudh och Glenn Hysén överraskar Martin Thorsson med ett quiz. Foto: Kai Martin

Jag har ett stort barn inom mig.

Kärlek till humorn

Kärleken till humorn har funnits där tidigt, men trots tidigt författande inom humorn skulle det dröja ett bra tag innan han ställde den på scen. På gymnasiet handlade det istället om att spela gitarr, något som gav både band och skivutgivning senare.

– Ja, då var det mest musik det handlade om. När jag sen kom till högskolan i Halmstad startade jag och en kille från Örebro ett band. Jag flyttade sedan till Örebro för att spela med bandet som hette Flynn the Pet. Vi gav ut ett album 2004 och en ep, det sista, 2005. Blödig mesrock, kallade vi det.

Nu står gitarren undanställd. Istället är det humor för hela slanten, åtminstone den lediga tid som han snor åt sig. Någonstans mellan yrket som copywriter på Folkspel och tillvaron som familjefar.

– Mycket handlar om framförhållning. Det jag filmar i dag kanske jag skrev på för ett halvår sedan. Jag försöker vara tidseffektivt och har samtidigt en idébank, som jag hämtar idéer ifrån.

Älskar Kurt Olsson

När GöteborgDirekt är på plats på Götaplatsen är uppdraget för kameramannen Johan Rudh och filma Glenn Hysén när Martin Qvick i sitt alterego Lester Hjerdt kör "Glenn vet mest" med någon vem-som-helst på Avenyn.

– Humorn har jag från Galenskaparna. Men kanske mest från Kurt Olsson. Jag älskar honom och hur Lars Brandby framställde honom. Rally-gänget är också en stor influens. Det är genom dem som Göteborgshumorn har fastnat i mig. Peter Apelgren ska jag heller inte glömma bort.

Det är mycket gubbar, som är med. Men var är brudarna…?

– Vår ambition är att få med fler kvinnliga gäster, men av någon anledning är det svårt att få med dem, funderar Markus Qvist.

– Men min fru, Camilla, är med som Lester Hjerdts fru. Vi har också haft Annika Andersson, Ann Westin och Alexandra Zazzi som gäster i podden och på scen. Ja, till och med Kikki Danielsson har varit med.

Markus Qvist

Är: 44. Jobbar som copywriter på Folkspel. Har läst kandidatprogrammet i filmvetenskap på högskolan i Halmstad. Är motorn i humorgruppen Lester & Kulturvarietén, som driver podd, scenunderhållning och nu också tv-inslag. Spelade gitarr i bandet Flynn the Pet, som gav ut skivor i början på 2000-talet.

Bor: I Lerum. Uppvuxen i Skepplanda.

Familj: Hustrun Camilla och två barn.

Aktuell: Med "Göteborgs Television – en lokalsinnersjuk kanal" med lokala profiler som Niklas Andersson, Glenn Hysén, Kjell Wilhelmsen och Casper Jarnebrink.

Kuriosa: Gillar att springa. Har deltagit i Göteborgsvarvet och både Stockholm och Helsingfors maraton.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39