Han arrangerade förlagan till Way out West

Håkan Sandsjö är en flitig Way out West-besökare. Men vad få vet är att han var med om att starta förlagan till Way out West. Punkfestivalen i Azaleadalen 1979.

  • Publicerad 19:10, 28 aug 2022

Det har pratats om 3000. Men sanningen var nog 2000.

– Way out West är perfekt för oss som är lite äldre som inte vill tälta, men ändå kunna få ta del av ett brett artistutbud, säger Håkan Sandsjö, 67, musikentusiast.

– Jag missade första året 2007, men har efter det varit på nästan varje festival, säger han som håller Neil Young 2008, Iggy Pop 2018 och Queen of the Stoneage 2014 som några av höjdpunkterna under Way out Wests historia.

Digert förflutet

Han har ett digert förfluten i Göteborgs musikliv. Dels som art director, där han bland annat gjort mängder med affischer och skivomslag. Men också som trummis i nyavågenbandet Bruset, som startade i mitten av 70-talet. Bandet var tillsammans med punkbandet Göteborg Sound initiativtagare till Garageligan, en förening som möjliggjorde spelningar för främst punkband i Göteborg.

– Musikfestivalen på Sprängkullen i november 1978 var upprinnelsen till Garageligan, som hade sina första spelningar tidigt 1979, minns Håkan Sandsjö.

Med fler arrangemang uppstod idén om en festival i Slottsskogen. 18 augusti blev den verklighet med band som Grisen Skriker, Problem, Baiters, TT Reuter och lokala förmågor som Göteborg Sound, Bruset, Knugens Håf, Attentat och Liket Lever.

– Vi fick låna en scen och fick hjälp med ström av Göteborgs kommun.

Perfekt väder

Vädret var perfekt och det kom mängder med människor till gratisevenemanget.

– Det har pratats om 3 000. Men sanningen var nog 2 000. Det har också sagts att det var förlagan till Way out West. Men jag vet att vi spelade med Bruset på en festival där något år tidigare.

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00