Tar över. Göteborgsskådespelaren Lars Melin blir Backa Teaters nya konstnärliga ledare. Foto: Pressbild

Han blir Backa Teaters nya konstnärlige ledare

I höstas blev Backa Teaters konstnärlige ledare Mattias Andersson teaterchef för Dramaten. Nu är hans ersättare klar: Göteborgsskådespelaren Lars Melin. – Ett arbete och utmaning som jag ser oerhört mycket fram emot, säger han i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 15:08, 3 jun 2020

Jag vill skapa scenkonst som lyssnar in den unga publiken...

Sedan 2006 har dramatiken Mattias Andersson varit en framgångsrik och hyllad konstnärlig ledare för Backa Teater. Men pjäsen "Vi som fick leva om våra liv", premiär i oktober, blev hans sista både i rollen som konstnärlig ledare och regissör på teatern han så länge verkat för och på.

Nu har teatern utsett hans efterföljare och man har inte gått över ån efter vatten. Ny konstnärlig ledare blir Lars Melin, skådespelare och regissör, som sedan sin skådespelarexamen haft en nära relation med Backa Teater. Redan under sin praktik var han där och arbetade sedan på teatern flera år som skådespelare och som regissör.

Stor erfarenhet

Lars Melin har en stor erfarenhet inom teaterkonsten, inte bara som regissör och skådespelare. Han har tidigare varit konstnärlig ledare och teaterchef på Smålands Musik och Teater i Jönköping och kommer närmast från Regionteater Väst där han har varit konstnärlig chef sedan 2016.

"Tiden på Regionteater Väst har varit fantastisk. Vi har tillsammans lyckats utveckla utmanande och tillgänglig scenkonst för unga människor i hela Västra Götaland. Att nu återvända till Backa Teater med våra samlade erfarenheter och tillsammans bygga en framtid med egensinnig och engagerande scenkonst för den unga publiken, där de befinner sig i världen idag, ser jag som en enorm möjlighet. Jag har så gott som hela mitt yrkesliv ägnat mig åt scenkonst för unga människor och jag ser det som en kommersiell frizon: En plats där konsten kan vara fri. På den platsen trivs jag. Jag vill nu tillsammans med Backa Teaters hela personal fortsätta att utveckla scenkonst som gör det svåra talbart. En scenkonst som inte väjer för de svåra frågorna, inte ger de enkla svaren eller kommer med lösningar. Jag vill skapa scenkonst som lyssnar in den unga publiken och tar den på allvar. Ett arbete och utmaning som jag ser oerhört mycket fram emot.", säger han i ett pressmeddelande.

Lars Melin

Är: 53 år, bor i Lerum Skådespelare, musiker och regissör.

Aktuell: Som Backa Teaters nya konstnärliga ledare efter Mattias Andersson. Lars Melin kommer från en tjänst som konstnärlig ledare för Regionteatern Väst, som han innehaft sedan 2016.

Roller: Lars Melin spelade i Wallander-serien med Rolf Lassgård i huvudrollen och har medverkat i mängder med uppsättningar på Backa Teater.

Visa merVisa mindre