Gilbert i fokus. Claes Reit har skrivit boken om musikern Gilbert Holmström. Foto: Hans Wretling

Han borrar djupt i Göteborgs jazzhistoria

Han är tandläkare, professor emeritus och hobbymusiker. Nu är Claes Reit också författaren bakom "Gilbert Holmström jazzmusiker".

  • Publicerad 18:33, 25 jun 2020

Gilbert Holmström är den aktade Göteborgssaxofonisten, som nu 83 år gammal föräras en gedigen biografi författad av göteborgaren Claes Reit. Det finns kopplingar, som att båda gillar och spelar jazz, första skivan med Charlie Parker samt att professionen har varit tandläkarens.

– Jag kände till Gilbert, men kände honom inte. Totalt har jag kanske sett honom spela sju, åtta gånger från att jag såg honom första gången på 80-talet, säger Claes Reit, tio år yngre än Gilbert Holmström.

Planen var att göra en film, men istället blev det en bok med fokus på just Gilbert Holmström, men också om Göteborgs jazzliv från 50-talet och framåt.

– Jag har ju skrivit tidigare, men då vetenskapligt. Nu ville jag skriva av två orsaker. Det ena var för att skildra Gilbert Holmström och om hur duktig han var och är. Det andra att försöka beskriva musiken inte tekniskt men på samma sätt som man beskriver vin, säger Claes Reit.

Det blev många intervjuer med föremålet för boken från starten i februari 2019.

– Vi träffades vid 10,11 och höll på hela dagen fram till sommaren med kompletteringar i höstas. När jag har skrivit har det varit koncentrat mellan 10 och 15. Jag har skrivit parallellt med intervjuerna och lyssna på musik hela tiden, säger Claes Reit.

– Jag stämde hela tiden av med Gilbert och med kompisar till mig.

Claes Reit

Är: 73 år, bor i Linnéstaden med arbetsrum i Klippan. Uppvuxen i Kortedala. Före detta tandläkare och professor emeritus. Hobbyspelande jazzmusiker.

Familj: Ensamstående med barn och barn.

Aktuell: Med boken "Gilbert Holmström jazzmusiker".

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG