Solo. Åke Olofsson från Den Svenska Björnstammen gör solokarriär. Foto: Kai Martin

Han bryter sig ur Den Svenska Björnstammen

Åke Olofsson är en självklar del i populära Den Svenska Björnstammen. Nu kommer han ut som Åke – ett soloprojekt med sikte på ett album.

  • Publicerad 14:30, 6 feb 2021

– Jag hade mycket musik som inte passade in i Den Svenska Björnstammen, säger han om sin soloutflykt, som på kort tid presenterat fyra singlar.

– Låtskrivandet brukar gå snabbt när jag väl sätter mig. Jag har aldrig haft någon egentlig svacka. Visst, kvaliteten kan gå upp och ned. Men jag tycker det är viktigt att bli klar. Fast nu tycker jag det jag själv har gjort är bra.

Han ler. Musik är både lek och allvar. Ett väsentligt uttryck för Åke Olofsson som efter uppväxten och ungdomsåren i Norrköping nu har Mölndal som hem och Kungssten och studion där som sin kreativa arbetsplats.

Här jobbar han med sina kollegor, bröderna Ambjörn Göransson, i Den Svenska Björnstammen. Solovis samarbetar han också med Göteborgsbaserad 047.

– Ja, en dag i veckan jobbar jag med Sebastian Rutgersson och Peter Engström i 047.

Läget är ju som det är för musiker att komma upp på scen. Men Åke Olofsson när en dröm om att få presentera sin solomusik även live.

– Jag är sugen på det, erkänner han.

– En powertrio vore ju optimalt. Min erfarenhet säger att min strategi ska vara att inte tänka, bara göra det. Jag tycker om att spela live och det är ju ett sätt att sprida min musik.

Åke

Är: 32. Låtskrivare och artist. Medlem i Den Svenska Björnstammen, Noirrköpingsbandet som sedan några år har Göteborg som bas. Som Åke gör Åke Olofsson nu solokarriär.

Bor: Med sambo och barn i Mölndal. Studio i Kungsten.

Aktuell: Med fjärde solosingeln "Dom högsta bergen" efter tidigare "Pengar på musik", "Vin är tjockare än vatten" och "Paraply".

Visa merVisa mindre

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20