Solo. Åke Olofsson från Den Svenska Björnstammen gör solokarriär. Foto: Kai Martin

Han bryter sig ur Den Svenska Björnstammen

Åke Olofsson är en självklar del i populära Den Svenska Björnstammen. Nu kommer han ut som Åke – ett soloprojekt med sikte på ett album.

  • Publicerad 14:30, 6 feb 2021

– Jag hade mycket musik som inte passade in i Den Svenska Björnstammen, säger han om sin soloutflykt, som på kort tid presenterat fyra singlar.

– Låtskrivandet brukar gå snabbt när jag väl sätter mig. Jag har aldrig haft någon egentlig svacka. Visst, kvaliteten kan gå upp och ned. Men jag tycker det är viktigt att bli klar. Fast nu tycker jag det jag själv har gjort är bra.

Han ler. Musik är både lek och allvar. Ett väsentligt uttryck för Åke Olofsson som efter uppväxten och ungdomsåren i Norrköping nu har Mölndal som hem och Kungssten och studion där som sin kreativa arbetsplats.

Här jobbar han med sina kollegor, bröderna Ambjörn Göransson, i Den Svenska Björnstammen. Solovis samarbetar han också med Göteborgsbaserad 047.

– Ja, en dag i veckan jobbar jag med Sebastian Rutgersson och Peter Engström i 047.

Läget är ju som det är för musiker att komma upp på scen. Men Åke Olofsson när en dröm om att få presentera sin solomusik även live.

– Jag är sugen på det, erkänner han.

– En powertrio vore ju optimalt. Min erfarenhet säger att min strategi ska vara att inte tänka, bara göra det. Jag tycker om att spela live och det är ju ett sätt att sprida min musik.

Åke

Är: 32. Låtskrivare och artist. Medlem i Den Svenska Björnstammen, Noirrköpingsbandet som sedan några år har Göteborg som bas. Som Åke gör Åke Olofsson nu solokarriär.

Bor: Med sambo och barn i Mölndal. Studio i Kungsten.

Aktuell: Med fjärde solosingeln "Dom högsta bergen" efter tidigare "Pengar på musik", "Vin är tjockare än vatten" och "Paraply".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00