Han debuterar med thriller i Göteborgsmiljö

Ge honom sex månader och han har en roman färdig skriven för hand. För när nu Tony Fischier debuterat har han fått upp farten och siktar redan på nästa utgivning.

  • Publicerad 19:10, 11 maj 2021

... ge mig sex månader så skriver jag, för hand, klart en roman.

Mellan Umeå och Göteborg är det nära 100 mil. En nödvändig färd, som blev en livsresa för Tony Fischier, för att författardrömmarna skulle kunna realiseras. Nu startar han bokstavligen ett nytt kapitel i sin karriär när hans romandebut, thrillern, "Mannen som försvann" har kommit. En dramatiskt historia med Göteborg som fond i brottsmiljö, men där också hemstaden Umeå skymtar inte helt oväsentlig för handlingen.

– Det fanns då, jag flyttade ner till Göteborg 1985, två krogar. Universum och Krogen Krogen. Jag hade tröttnat på Umeå. Där hände ingenting.

Startade band

Ja, undantaget bandet La Machine, som han var med och startade 1980 som trummis. En grupp som fortfarande är aktivt.

– När jag fyllde 50 bjöd vi in alla medlemmar i våra band, totalt elva stycken, till att spela på Musikens hus. Det var fantastiskt roligt, säger Tony Fischier om händelsen för åtta år sedan.

– La Machine var mer påverkat av Stranglers och lät mer new wave än punk. Vi spelade fort, gör fortfarande låtar och finns på Spotify. Vi ses några gånger per år. Med en gitarrist i Umeå och två andra medlemmar i Stockholm blir det så.

Redan uppe i Umeå närde han författardrömmar. Han jobbade inom kriminalvården, men hade också fått chansen att skriva för de lokala tidningarna i hemstaden. Väl nere i Göteborg väntade ytterligare år inom kriminalvården, där han också träffade sin sambo. Då han väl klev ut från Härlanda fängelse var det som en fri man med siktet inställt på journalistiken.

– Jag fick läsa upp betygen för att komma in på Journalisthögskolan.

Vikariesvängen

Efter examen i början på 90-talet blev det några år i vikariesvängen innan den stora morgontidningen i staden satte klorna i honom. Det greppet har avisen fortfarande inte släppt. 90-talet var också decenniet då hans sambo och han bildade familj. Med det fick han som skivsamlare av rang ta en paus.

– 90-talet blev helt tomt för mig. Men nu har jag börjat lyssna på musik igen. Har upptäckt Soundgarden och Pearl Jam. Men jag fick vänta till deras plattor kom på vinyl. Vinyl... det är som fondue; jag gillar mäcket.

Längtat efter publicering

Under vuxenåren har längtan efter att publicera en roman vuxit sig allt starkare. Han har varit flitig i sin nit att nå dit.

– Jag har skrivit sex romaner, där ingen har blivit utgiven. Första utkastet till en roman skrev jag väl då jag var tolv år. Men jag ska säga att det är de senaste tio åren som jag har gått inför det. Jag tänker på Stephen King som har berättat att han satte upp en spik på väggen där varje refuseringsbrev hamnade. När den ramlade ner spikade han upp en ny, större spik.

Idén till "Mannen som försvann" rann till efter ett krogbesök då han satt på en spårvagn som passerade Stora Teatern.

– Jag tänkte på att parken och buskagen ned mot Vallgraven skulle passa för en historia.

Redan nu har Tony Fischier fortsättningen på debuten klar.

– Jag jobbar fulltid, har släppt ett album med bandet, har ett gammalt hus att ta hand om och en familj. Jag kan inte ägna åtta timmar åt att skriva. Men ge mig sex månader så skriver jag, för hand, klart en roman.

Tony Fischier

Är: 58 år. Journalist, författare och musiker (trummis). Har en bakgrund inom fångvården, där han jobbade i tio år innan han utbildade sig till journalist i 90-talets början.

Bor: Ekehöjd. Uppvuxen i Umeå. Kom till Göteborg 1985.

Familj: Sambo och tre barn – 27, 25 och 20.

Kuriosa: Samlar på vintageprylar och Parkerpennor. Spelar trummor i La Machine, som startade i Umeå 1980 och fortfarande är verksamt.

Aktuell: Med sin debutroman – thrillern – "Mannen som försvann". Nästa bok i serien kommer till sommaren 2022. Tony Fischier siktar på en serie om kriminalarna i Göteborg.

Visa merVisa mindre

Tony Fischiers Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Scandinavium – Gamla Ullevi

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Spårvagn – Färja

Filmfestivalen – Bokmässan

Linnégatan – Avenyn

Way out West – Kulturkalaset

Saluhallen – Feskekörka

Slottsskogen – Delsjön

Jungans – Paley

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00