Han fick tillbaka musiksuget

Han tröttnade på musiken. Pluggade political science i USA. Men suget till musiken kom tillbaka och med det framgångarna. Nu har Backakillen Jonas Zekkari startat sitt musikförlag i Göteborg.

  • Publicerad 18:00, 11 apr 2022

Jag får göra det jag gillar, även om jag aldrig är ledig.

Musiken stod tidigt i centrum för Backa-grabben Jonas Zekkari. Han, med rötter i Marocko,vill ut med sin musik. Tillsammans med vännerna Shari Radifinia och Alexis Akieme bildade han pojkbandet Sensitive.

– Egentligen var det jag som skrev huvudsakligen av låtarna. Jag började då jag var 16 år, säger han om bandet som höll samman mellan 1996 och 2002.

Sensitive var nära framgången. Vann kvällstidningen GT:s musiktävling Lejonrock och fick möjlighet att presentera sin musik för flera stora skivbolag i Stockholm. Men någonstans där tog det slut och en besviken Jonas Zekkari drog sitt tillbaka med nya mål i sikte.

– Jag flyttade till USA och började plugga political science, förklarar han som kom att stanna för studier i flera år.

Intensiva år

Men av en slump hamnade han i en studio, fick sjunga lite och fick höra att han slarvade bort sin talang.

Han ler snett och säger:

– Jag blev en drop out-student. Flyttade tillbaka till Sverige och började med musik igen 2010. Jag ville ge det en sista chans. Skulle det inte funka, skulle det aldrig göra det.

Det blev några intensiva år i Stockholm där jobbet med musiken blev mer än heltidsjobb från 2013.

– Under två år jobbade jag dygnet runt. Från sju på kvällen till nio på morgonen satt jag i studion. På dagen hade jag ett annat jobb. Så fick jag kontrakt 2014. Då hade jag tänkt ge det en månad till. Lite senare hade jag en världsetta med J Soul Brothers. Jag skrev musik framför allt för artister i Japan, förklarar Jonas Zekkari, som under sitt artistalias Moonchild blev ett allt mer aktat och framgångsrikt namn.

Plötsligt blev världen hans arbetsfält. Låtskrivande i Japan, Tyskland, USA… men det idoga arbetet tog ut sin rätt.

– Jag gick in i väggen, tog en paus och åkte till Marocko i tre månader. Jag behövde det.

Startat musikförlag

Han kom tillbaka i sin roll som låtskrivare och producent. Men valde så småningom att lämna Stockholm för hemstaden Göteborg. Närmare familjen och i en miljö han gillar är han nu igång med sitt eget musikförlag. Med Moonbase Music AB vill han erbjuda främst låtskrivare och producenter ifrån Göteborg att utveckla och arbeta inom musikbranschen på nationell och internationell nivå.

– Göteborg är ju mycket en bandstad. Men det är något jag strävar efter att ändra, säger han som hittills sajnat tre producenter och tre låtskrivare.

Moonbase sitter vid Stigbergsliden, en lokal med studior för kreativitet. För Jonas Zekkari är det viktigt med ett team, även om han just nu drar i det mesta.

– Jag har aldrig haft det eller ett förlag. Så de första åren har varit något av lärlingsår. Men jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag gillar, även om jag aldrig är ledig.

Jonas Zekkari

Är: 41. Låtskrivare och producent under namnet Moonchild med flera stora framgångar, framför allt i Japan. Pluggade political sience i Los Angeles i flera år innan han 2010 återvände till Sverige och musiken. Hade tillsammans med Shari Radifinia och Alexis Akieme pojkbandet Sensitive 1996–2002.

Bor: I Kville med sin sambo. Uppvuxen i Backa, där hans familj fortfarande bor.

Aktuell: Har sedan en tid dragit igång musikförlaget Moonbase Music i Göteborg.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44