Konsertaktuell. Pianisten Ronny Johansson redo för ny konsert med eget material. Foto: Kai Martin

Han håller liv i både fingrar och toner

Han har varit på toppen jazzmässigt räknat. Som pianist i Göteborgsgruppen Mount Everest fick han se sig om. Men sedan 40 är han sig själv. På söndag håller Ronny Johansson konsert – med egenkomponerad musik.

  • Publicerad 18:00, 27 aug 2021

Tonerna fick tidigt tag om Ronny Johansson. Men det var vid flytten till Göteborg och Musikhögskolan 1972 som det tog riktigt fart. Där utbildade han sig inte bara utan blev också en självklar del i stadens jazzkretsar.

Men efter att i några intensiva år som medlem i Mount Everest, den expressive saxofonisten Gilbert Holmströms grupp, under främst 70-talet, blev han sin egen år 1981.

Musiken har fortfarande inte släppt greppet om honom.

– Pianomusiken, oavsett om det är klassiskt eller jazz, är ett gift. Jag tycker om att öva, spelar avspänt och mediterar till tonerna, säger Ronny Johansson, som ägnar flera timmar om dagen vid sin flygel.

Men vid sin konsert i Lundby nya kyrka söndag 29 augusti är det skarpt läge. Den tidigare så flitige konsertpianisten är då redo för ett av sina få framträdanden.

– Det blir nyskrivet. Fem stycken komponerade under pandemin. Eventuellt , om publiken så kräver, några evergreens att känna igen. Jag är glad att få spela igen. Nu för tiden blir det kanske bara någon gång om året.

Ronny Johansson är flitig med sitt komponerande. Har återtagit kontakten med sin trio och är aktuell med nya inspelningar.

– Jag tog time out i några år från trion. Men nu ska den upphöra.

Ronny Johansson

Är: 79 år. Pianist och musikpedagod. Har haft en karriär som jazzpianist sedan 60-talet. Kom till Göteborg 1972 för studier och senare att ingå i bandet Mount Everest. Blev sin egen 1981.

Bor: Helgered, Hisingen.

Aktuell: Konsert i Lundby nya kyrka, söndag 29 augusti, 18.00. Framtida projekt med sin nyväckta trio med Yasuhito Mori, bas, och Raymon Karlsson, trummor.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39