Han har skämt bort sin publik i 30 år

Det är humorn som gett karriären. En komikers resa från Umeå till Göteborg med nya uppdrag och utmaningar. Nu är Jan Bylund bok- och turnéaktuell.

  • Publicerad 18:15, 29 aug 2021

... antagligen finns jag med i polisens register.

En tyst, försagd norrlänning...? Glöm det. Jan Bylund är snabb att starta en konversation och sedan fortsätta berätta, tycka, lyssna och underhålla. Självklart. Det är ju det som är hans levebröd sedan han klev upp på stå upp-scenen i hemstaden Umeå sent 80-tal.

– Jag var bland de första med stand up. Startade en stå uppklubb, bokade Jonas Gardell för 500 kronor svart.

Så började hans bokningar också ge resultat i den svenska ståuppfamiljen.

– Första gången jag hade bra material när jag stod på scen... jag glömmer det aldrig. Jag framträdde med Frank Gunnarsson och Claes Malmberg och Claes kom fram och sa "Det du har är guld!".

Kan möta sin publik

Det blev mycket turnerande. Jan Bylund, som gillar att prata, lärde sig också hur man ska möta sin publik.

– Det svåraste stället var Centralens Pub i Göteborg. Det var helt enkelt en risk där publiken kunde vara roligare än den som uppträdde. Göteborgarna fattade tidigt stand up, att det är som jazz, något man improviserar, säger han.

– Det var där jag lärde mig, det där med att man pratar med en publik. Att göra den delaktig. Det var ren instinkt. Men så är tjôta viktigt för göteborgarna.

Att det sedan blev Göteborg för västerbottningen Jan Bylund 1995 är kärleksrelaterat.

– Ja, den dåvarande kärleken fick jobb här nere. Det handlade om Stockholm eller Göteborg, Malmö låg för långt bort, och jag gillade inte Stockholm. Så jag kom till Göteborg sommaren 1995 med friidrotts-VM och en värme där brasilianska reportrar rapporterade hem att hettan i Sverige var besvärande.

Trivdes i Göteborg

Kärleken tog slut. Men Jan Bylund trivdes i sin nya hemstad och har blivit kvar.

– Efter några år träffade jag min nuvarande fru.

Ett rent under, kan man säga. För Jan Bylunds karriär hade rusat igång rejält. Tid för kärlek fanns knappt.

– Jag hade 260 jobb per år. Det var så roligt. Jag var het. Var med i alla tv-program och hade ingen aning om vad som var vardag eller helg. När jag kom hem sent på kvällarna och skulle parkera nära bostaden på Kungshöjd var det ju svårt att hitta parkeringsplats. Jag var tydligen inte ensam om det, insåg jag, för vi var flera som cirklade runt. Det var först senare som jag insåg att det var prostitutionsstråken jag åkte i och antagligen finns jag med i polisens register från då.

Efter en mental krasch i början av 2000 tvingades Jan Bylund till bättre ramar kring sitt arbete och kunde tagga ner. Han har också sedan 20 år lämnat Kungshöjd för Önnered, har egen p-plats utanför villan där hans familj bor.

Inte sysslolös

Med sin rutin från både scen och tv har han inte gått sysslolös under pandemin.

– Tänk att få vara om en pandemi under sin livstid! Jag fixade en studio hemma i vardagsrummet, Hade en kille som filmade och kunde jobba som moderator. Men de jobb jag hade under en vecka gjorde jag under en månad, säger han om året som privat också varit tufft.

– Ja, min pappa dog i covid förra året.

Nu siktar Jan Bylund, tillsammans med psykologen Mattias Lundberg, framåt. Föreläsningsshowen "Mamma ljuger! Sanningen om din uppväxt" gästar Lorensbergsteatern 23 september, ett av många stopp under turnén som fortsätter i höst och in i nästa år.

– Det är en kärleksfull hyllning till mamman. Men är det hon har sagt verkligen sant…? Att få komma till Lorensbergsteatern… åh, det är en teater bättre än vad de tror tack vare personalen.

Jan Bylund

Är: 55. Föreläsare, moderator, programledare, komiker och författare. Började med stå upp i hemstaden Umeå i slutet av 80-talet. Fick sitt genombrott för mer än 30 år sedan i "Släng dig i brunnen". Utsågs av Expressen till Sveriges bästa ståupp-komiker (2004). Har bland annat programlett "Bingolotto" (2011).

Bor: Önnered. Har bott i Göteborg sedan 1995.

Familj: Hustru, två barn.

Aktuell: Med boken "Mamma ljuger så bra – sanningen om din uppväxt" tillsammans med Mattias Lundberg. Baserat på boken är duon ute på en föreläsningsturné, som bland annat når Lorensbergsteatern 23 september.

Engagerad: I sonens klubb Frölunda Taekwondo med 900 medlemmar.

Visa merVisa mindre

Jan Bylunds Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Gamla Ullevi – Scandinavium

Götaplatsen – Järntorget

Spårvagn – Färja

Filmfestivalen – Bokmässan

Saluhallen – Feskekörka

Way out West – Kulturkalaset

Jungans – Paley

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39