Han hyllar Göteborgs musikliv

Med "Göteborg sound" på Stadsteatern hyllar Johan "Red Top" Larsson sin hemstads rika musikliv – från 60-talet med Tages och Doris fram till idag.

  • Publicerad 16:56, 18 dec 2021

Vi bestämde oss för att starta på 60-talet och jobba oss genom årtionde för årtionden.

När vi träffas har Gais precis blivit nedflyttade till division 1. Kanske inte den bästa av dagar för en inbiten gaisare att möta GöteborgDirekt. Men Johan "Red Top" Larsson är, trots sitt stora engagemang i klubben, inte den som låter sig nedslås. Varje nederlag bjuder på nya möjligheter och öppningar. Dessutom ser han fram emot "Göteborg sound". Föreställningen, eller kanske snarare musikfestivalen, som 4 och 5 januari fyller Göteborgs stadsteater med musik från Göteborg.

– Jag fick en förfrågan från Björn Sandmark, vd på Stadsteatern, i våras. Stadsteatern ville ge tillbaka till Göteborgsmusiken och samtidigt berätta stadens musikhistoria, förklarar han.

– Jag har aldrig jobbat med en institution förut och fick höra mig för lite.

Antog utmaningen

Med goda vitsord gällande Stadsteatern antog "Red Top" utmaningen, skaffade en referensgrupp bestående av musikerna Bernt Andersson och Matilda Sjöström samt Elin Hedman som jobbar med artister och pr.

– Vi hade digitala möten och tog fram en bruttolista på vilka vi ville ha med. Den kortade vi sedan ner till en nettolista. Jo, egentligen är det här ett självmordsuppdrag att få ihop två timmars underhållning. Men… vi bestämde oss för att starta på 60-talet och jobba oss genom årtionde för årtionden. Jag ville ha med Göteborg Sound, punkbandet, men fick blankt nej. Men namnet till det här är ett slags hyllning till dem.

Johan "Red Top" Larsson kan det här med arrangemang. Redan på mellanstadiet på Sjumilaskolan inleddes karriären.

– Jag började bära instrument och högtalare för konserter arrangerade för Hem- och skolas räkning. Det var så länge sedan att Mikkey Dee fortfarande spelade i Nadir, berättar han.

– Det i sin tur var roten till att jag blev arrangör. Att hjälpa till som grabb vid musikarrangemang var ju himmelriket för en musikintresserad. Fortfarande idag kan jag hjälpa till att bära, även om jag kanske inte borde.

Att Johan "Red Top" Larsson fick uppdraget för "Göteborg sound" är kanske inte så konstigt. Dels har han varit aktiv inom Göteborgs musikliv sedan sent 70-tal, dels är han en arrangör att lita på. Ordning och reda är ledord för honom.

– Det har jag fått från farsan. Säger man ja är det ja som gäller. Jag är arrangör för att ge de bästa förutsättningarna för artisten, som sedan kan göra sitt bästa för publiken. Jag är det inte för att bli kompis med artisterna.

Sitt första arrangemang var drogfri Lucia på Lundby gymnasium 1981.

– Jag som inte var myndig skrev kontrakt med band som Madhouse, Pink Champagne och Motvind med flera. Jag hade gjort några skoldanser innan, men det här var mitt första stora arrangemang. Det var också då som jag fick smeknamnet "Red Top".

Större och mindre skala

Så har det fortsatt i både mindre och större skala, bokningar med inhemska artister såväl som internationella. "Red Top" låg bakom Embryo sommaren 2000 i Bragebacken, då bland andra Håkan Hellström uppträdde några månader innan genombrottet. Den festivalen blev sedan Accelerator som var förstadiet till Way out West, men då var inte längre han med.

– Jag har åkt på ekonomiska bakslag och varit skyldig pengar. Men jag tror att folk har fattat att jag har varit seriös. Har det gått dåligt har jag alltid ringt tillbaka, förklarat läget och i slutändan betalat vad jag har varit skyldig. Lärdomen är, att gör du en deal är du också ansvarig för att folk ska ha betalt.

Johan "Red Top" Larsson

Är: 55. Konsertarrangör, delägare av Pustervik, driver projektet Hjärtat på Ringön, som blivit försenat på grund av branden tidigare i år. Har en halvtidsanställning som stadsutvecklare på Business Region Göteborg. Engagerad i Gais.

Bor: I Vasastan. Uppvuxen i Biskopsgården.

Familj: Vuxna barn.

Aktuell: Med "Göteborg sound", en föreställning på Göteborgs stadsteater med artister som Jozé Gonzáles, Göran Lagerberg från Tages, Pepperland, Iris Esell, Nationalteaterns Rockorkester, Attentat, Andra Generationen, Henryk Lipp med vänner, Virginia & the Flood, Amanda Werne, Elnaz Paiamani, Division of Laura Lee, Papa Dee & Partillo, Jack Brothers, Dark Tranquility, Daniel Lemma, Silveräpplen, Josef Slunge, Telos Vision och Chivvy.

Visa merVisa mindre

Red Tops Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Saluhallen – Feskekörka

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Gamla Ullevi – Scandinavium

Way out West – Kulturkalaset

Spårvagn – Färja

Majorna – Ringön

Hisingsbron – Älvsborgsbron

Jungans – Paley

Bokmässan – Filmfestivalen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21