Han lånar från Håkan till Bulgariens bidrag

Oliver Björkvall älskar musikproduktion och låtskrivande. Nu är han – med lite hjälp av "Känn ingen sorg för mig Göteborg" – aktuell som en av kompositörerna bakom Bulgariens bidrag.

  • Publicerad 16:00, 14 maj 2021

Jag tycker inte om att stå i centrum.

Julklappsönskningen om en X Box 360 blev initialt till en besvikelse väl på julafton. Istället fick Önneredsgrabben Oliver Björkvall en gitarr av sin pappa som uppmärksammat sonens intresse för instrumentet.

– När jag gick i nian spelade jag på brorsans gitarr, som han hade slängt i väggen och bara hade fyra strängar. Men jag spelade jättemycket på den.

Vill inte stå i centrum

Den lilla julklappsknuffen i rätt riktning från sin pappa har nu blivit Oliver Björkvalls viktigaste sysselsättning. Först blev det Donnergymnasiet, det estetiska programmet med mycket musik.

Efter studenten bar det av till Linnéuniversitetet för studier i tre år i musikproduktion. För att sedan flytta till Örnsköldsvik och ansedda Musikmakarna.

– Jag tycker inte om att stå i centrum. Men upptäckte, då jag med en kompis gjorde gymnasiejobbet och gjorde nio låtar som vi spelade in, att jag gillade musikproduktion.

Stakade ut riktningen

Jo, han säger själv att det lät förskräckligt om gymnasiearbetet. Men det stakade ut riktningen till där han nu står. Ett år efter examen från Musikmakarna är han på väg till Rotterdam och Eurovison, som en av tre låtskrivare till Bulgariens bidrag "Growing up is getting old" med artisten Victoria.

De tre är, förutom Oliver Björkvall, också Maya Nalani och Helena Larsson, där den sistnämnda även är Olivers flickvän.

– Vi hade våra studior på Musikverket nära, det var bara en studio emellan. Vi var hos varandra hela tiden och blev tillsammans samtidigt som vi började jobba ihop, berättar han.

– Sommaren 2019 åkte vi till Bulgarien för ett låtskrivarcamp. Det började med att Maya Nalani och jag hade sessions med Victoria, som ville att låten skulle vara något nostalgiskt. Jag snodde några ackord från "Känn ingen sorg för mig Göteborg", som vi har ändrat lite. Det fick mig att gå igång på hemlängtan. Låten var nästan klar när vi åkte hem, sen kom Helena in och hjälpte till.

Plötsligt Eurovision

När sedan Victorias bidra till Eurovision 2020 lades på is aktualiserades ""Growing up is getting old" plötsligt för årets Eurovision.

– Det är lite annorlunda i Bulgarien, där hon blev utvald att framföra landets bidrag, förklarar Oliver Björkvall, som blev lite förvånad att låten från 2019 plötsligt fick liv två år senare.

– Ja, det var lite lustigt att det tog sådan tid. Men å andra sidan, hade vi vetat att det skulle vara ett Eurovisonbidrag från början… hm, nu blev det lättare.

Hur är det, lever du din dröm nu?

– Det får jag väl säga. Men jag har ju också nästan ett heltidsjobb i en musikaffär. Men det är musik på heltid, säger Oliver Björkvall, som nu bor i Stockholm med sin flickvän.

Oliver Björkvall

Är: 26. Musikproducent och låtskrivare. Utbildad på Linnéuniversiteten i Växjö och Musikmakarna i Örnsköldsvik.

Bor: I Stockholm med flickvännen och låtskrivarepartnern Helena Larsson. Uppvuxen i Önnered.

Aktuell: Som låtskrivare till Bulgariens bidrag Eurovison – "Growing up is getting old" – med Victoria, som framförs i semifinalen torsdag 20 maj.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00