Han lyckades få ja från Springsteen

Som sladdbarn hittade han nyckeln till uppmärksamhet. Han blev klassens clown, snar till skämt och upptåg. Men när Peter Simson gör Springsteen på svenska är det på allvar.

  • Publicerad 16:09, 2 nov 2021

… självförtroende har jag alltid haft. Mer på scen än privat.

Hans storebröder är 11 respektive 9 år äldre än Peter Simson. I skuggan av deras färd mot såväl tonår som vuxenliv odlade han sitt eget sätt att vara.

– Jag var nästan som ett ensambarn under min uppväxt. Det var ju ganska bra på sätt och vis, för när mina föräldrar var oroliga över hur det skulle gå för mina bröder fick jag friare tyglar. Så jag fann mitt sätt att bli hörd genom att vara pajas i familjen och sedan klassens clown.

Han är uppvuxen i Frölunda och Hammarkullen. Den senare platsen kom att spela stor betydelse för honom mot vägen som musiker och låtskrivare.

– Jag minns Hammarkullen som en fantastisk plats. Det var redan då klassat som ett problemområde, men det var inget vi märkte av. I skolan fanns tolv gitarrer i musikklassrummet. Vi hade fritidsledare… viktiga personer för oss. Vi tyckte de var gamla. Men de var kanske 25 och fanns för oss. Så mycket folk de räddade- Vilket engagemang de hade.

Började med musik

Det var under den perioden som Peter Simson började spela musik, det som sedan dess har blivit hans karriär i olika, brokiga turer. Han flyttade ifrån Hammarkullen till Frölunda för den unga kvinnan som senare kom att bli hans fru.

– Hon bodde kvar i sitt flickrum och jag flyttade in. Jag förstår inte hur hennes föräldrar stod ut med en 19-årig slashas som spelade musik. Jag var trubadur redan då, men handlade och städade på dagarna.

Han hade hoppat av gymnasiet för att satsa på musik och blev alltså innan han fyllt 20 professionell musiker.

– Jag har gått minsta motståndets väg. Men jag är inte säker på att det har varit jag. Jag har aldrig varit som en Håkan (Hellström) eller en Ebbot, som vetat vad de velat. Men jag hamnade i underhållningsbranschen i Göteborg.

När han blev sångare i Drängarna 1995 tog karriären fart på riktigt. Ett plojprojekt blev på allvar och Peter Simson hängde inte riktigt med i svängarna. Han hoppade av bandet 1997.

– Jag satt i en taxibil och gömde min mobil i baksätet. Efteråt spärrade jag sim-kortet och hade ingen mobil på nio månader.

Istället började han plugga på Komvux för att läsa in gymnasiet. Han läste 14 ämnen och fick MVG i samtliga.

– Så gjorde jag högskoleprovet extremt bakis, fick 1,7 av 2,0 och började läsa marknadsföring.

Vilsen tvekade han. Men slutförde sina utbildningar som bland annat gav honom en civilekonomexamen 2001.

– Det var skönt. Det gav en trygghet och självförtroende… fel, självkänsla. För självförtroende har jag alltid haft. Mer på scen än privat.

Utgår från sig själv

Musikkarriären delades med den civila. Men på senare år har Peter Simson sökt mer efter att utgå från vad han själv vill. Som med översättningen av Bruce Springsteens "No surrender" från 1984.

– Den låten har alltid varit viktig för mig. I januari skrev jag min text, på svenska. Skickade den med en ljudfil från telefonen på min version till förlaget. Fick nej. Gjorde ett nytt försök i mars.

Men resultatet blev detsamma. Ge upp?

– Aldrig. Det är ju det låten handlar om. Jag skrev ett brev på engelska, berättade vad låten betyder för mig, sa att min text var i princip en rak översättning. I juli fick jag svar i stora bokstäver. Vi har försökt googla om det är någon annan än Ulf Lundells "Sanna (nyårsafton 1983)" som getts ut på svenska av Springsteens musik. Men det verkar inte så.

Peter Simson

Är: 54 år. Musiker, låtskrivare och underhållare. Slog igenom som sångare i Drängarna 1995, men valde att gå sin egen väg efter några år. Medverkade i "Fame factory" 2003 och bildade Simson/DuPont i samma veva med gitarristen Pontus Borg. Har därefter gjort flera soloalbum.

Bor: I Önnered. Uppvuxen i Frölunda och Hammarkullen.

Familj: Hustru och två vuxna söner.

Aktuell: Med senaste singeln "Ge inte upp", en översättning och tolkning av Bruce Springsteens "No surrender". Jobbar på ett nytt album tillsammans med kollegan, vännen och producenten Martin Carlberg med tänkt release i februari.

Visa merVisa mindre

Peter Simsons Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Götaplatsen – Järntorget

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Saluhallen – Feskeköra

Röda sten – Saltholmen

Filmfestivalen – Bokmässan

Jungans – Paley

Slottsskogen – Delsjön

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21