Han minns grisgänget på Hvitfeldtska

"Grisgänget" bjuder på sju porträtt av lika många vänner från Johan Stenströms gymnasietid. En period som präglat honom – och dem – och hans syn på kamraterna.

  • Publicerad 16:10, 28 mar 2020

Jag insåg att jag inte nådde upp till deras kvalitet och la ner skrivandet abrupt

Han är uppvuxen i Linnéstaden. Kan kvarteren. Nordostpassagen, Masthugget, Övre Husargatan. Klart att han håller på Blåvitt och inte utan stolthet visar han plaketten i huset vid hörnet Sveaplan/ Olivedalsgatan som talar om att det var här, 4 oktober 1904, på Café Olivedal som IFK Göteborg grundades.

Johan Stenström är fostrad i Azalea gällande fotboll. Bäcken när det handlar om ishockey. Men ingen av sporterna blev speciellt långvariga i hans liv.

– Men jag följer Blåvitt där jag sitter i Solna, säger han.

Konsten tog över

Istället är det de konstnärliga uttrycken som tagit över. Först med musiken, sedan med foto och skulptur.

– Mamma är konstnär, så jag har det i blodet, säger han.

Han började musikerambitionerna på Flatåsskolans musikklass på högstadiet. Med gitarr och saxofon som instrument sökte han sig till Hvitfeldtska gymnasiet.

– Det var ju roligare att gå där och det var inte så mycket matte. Men jag var inte så bra, egentligen, erkänner Johan Stenström.

– Jag spelade väl ett år innan jag insåg att alla andra var så mycket bättre. Det tog väl lite styggt. Men samtidigt... de som jag umgicks med spelade jazz och jag var mer inne på pop och country. Jag kanske kunde överleva som musiker om jag hade jobbat tillsammans med en låtskrivare. Men då hade jag korta perspektiv. Det gällde att ta sig därifrån. Framtiden löste sig. Jag har alltid haft den tryggheten.

Blev förtjust i att skriva

Det var under gymnasiet som han upptäckte förtjusningen i att skriva. Inledningsvis via en intervju med Peter Birro i ett program med Stina Dabrowski. Där fick han också ingång till Peter Birros favorit August Strindberg.

– Eftersom jag inte var bra på att spela började jag skriva, berättar Johan Stenström vars ambition snabbt blev hög.

Han skickade in sina alster till olika tävlingar, uppmuntrad av framgångarna där skickade han in till Lilla Augustpriset.

– Jag vann inte, men fick en antologi med andra tävlande. Jag insåg att jag inte nådde upp till deras kvalitet och la ner skrivandet abrupt. Sedan tog konsten över och blev mitt uttryckssätt.

Johan Stenström sökte sig till fotokonsten, upptäckte en dokumentär om franske fotografen Henri Cartier-Bresson och blev begeistrad.

– Det var ju mycket foton från storstäder: New York, Paris, London... Fantastiska bilder. Jag lånade pappas kamera och gick runt i Göteborg. Men jag är inte så social så det blev snabbt en annan inriktning på bilderna.

Skrivandet kom tillbaka

Men fotokonsten bet sig fast. Efter en utbildning på en folkhögskola hamnade han så småningom på Konstfack i Stockholm, där han blivit kvar. Väl där slocknade intresset för fotograferande och skrivandet kom tillbaka.

– Jag började kanske 2016 igen. Jag hade tid att skriva efter att jag gått ut ur skolan.

Det blev boken "Grisgänget", som precis har kommit. Sju porträtt av lika många gymnasiekamrater, utmejslade efter Johan Stenströms hågkomster, baserade på verkliga personer.

– Namnen är inte autentiska. Men skildringarna är nog biografiska, men utefter mina minnen, säger han, som redan är på gång med bok nummer två.

–Jag har väl två tredjedelar klar. En fiktiv roman, som utspelar sig i Stockholms södra förorter.

Johan Stenström

Är: 35 år, jobbar som försäkringshandläggaren på A-kassan. Har gått Fotohögskolan (2007–2012) med ett år som utbytesstuden i Frankfurt. Gjort en master på Konstfack (2012–2014) i fri konst.

Uppvuxen: I Nordostpassagen, på Övre Husargatan och Masthugget. Gick på Oscar Fredrikskolan, sedan Flatås för att gå på musiklinjen på Hvitfeldtska. Bor nu i Solna med sambo.

Följer: Blåvitt i Allsvenskan. Har spelat fotboll med Azalea och Bäcken i ishockey samt hållit på med bordtennis.

Aktuell: Med den biografiskt baserade boken "Grisgänget", som är hans debut.

Johan Stenströms Göteborgsfavoriter

Slottsskogen – Delsjön

Spårvagn – Färja

Way out West – Kulturkalaset

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Botaniska – Trdäggrådsföreningen

Röda sten – Saltholmen

Feskekörka – Saluhallen

Bokmässan – Filmfestivalen

Linnégatan – Avenyn

Jungans – Paley

Vi är GBG

    Vi är GBG