Han överraskades av en ny Winter i Göteborg

Åke Edwardson trodde att han hade skrivit färdigt om sin kommissarie Erik Winter. Men efter ett glapp på åtta år löser hans romanfigur åter brott i Göteborgsmiljö.

  • Publicerad 16:15, 19 sep 2021

Jag tog på mig för mycket.

"Jag räddade nog hans liv, tänkte Winter och satte sig i bilen och svängde ut på Mariagatan just när en cyklist passerade i hög fart. Det var en man, han klarade sig eftersom Winters reflexer fortfarande var goda. Mannen hade ingen hjälm. Han hade vinglat ut i gatan, reste sig nu, blängde på Winter.

'Är du inte riktigt klok?' sa han."

Åke Edwardson skrattar till när jag läser upp idiotförklaringen av hans kriminalkommissarie Erik Winter. Citatet är de sista raderna ur "Marconi Park" (2013), den som skulle ha blivit den sista boken om denne romankaraktär.

– Då kände jag det. Veckan efter att den kommit ut satt jag på planet till Bangkok för att göra research för "Bungalow". Jag tog på mig för mycket, det blev fördröjt och var jobbigare än vad jag trodde. Det landade på över tusen sidor där jag skar ned till hälften, berättar han.

Tog sex år

"Bungalow", som tog sex år att skriva, kom ut 2019. Den rastlöse Åke Edwardson undrade vad han skulle göra nu.

– Jag funderade på om det inte skulle vara bra för mitt psyke att jobba med något annorlunda, men välbekant. Inte hundra procent nytt som i "Bungalow". Så blev det det här glappet på åtta år för Winter.

Han är uppenbart stolt över att han inte bröt sviten med "Marconi Park" om sin kriminalkommissarie.

– Jag tänkte länge att det skulle ha blivit en dekalog, som skulle ha tagit slut med "Den sista vintern" 2008. Men nu är det istället den äldsta pågående kriminalserien i Sverige. Så varför inte låta Winter, som var den yngste kommissarien, sluta som kanske den äldste…?

Jo, Åke Edwardson spinner vidare på idéer kring sitt skrivande. Det som sedan 90-talet har varit hans profession efter år som journalist och som lärare på Journalisthögskolan i Göteborg.

Förbjuden tidning

Skrivandet, och journalistiken, kom tidigt till honom. Bland uppdragen i ungdomen som fotbolls- (vänster mittfält), bandy- och ishockeyspelare (vänsterytter) ville orden också formuleras och sättas på pränt. Med det öppnades också vyerna för något mer än att stanna för ett liv i Vrigstad eller Sävsjö på småländska höglandet.

– Vi startade en skoltidning i realskolan som hette Fack News, med artiklar om bland annat onani. Vi var så vänsterradikala och sexualliberala 15-åringar kan bli. Men tidningen blev förbjuden av rektorn. Formellt för att vi tog betalt. Vi lyckades ändå komma ut med tre nummer till tack vare en vaktmästare på skolan som gillade oss och tryckte upp tidningen i hemlighet.

På gymnasiet i Värnamo blev Åke Edwardson redaktör för skoltidningen och insåg att det var journalist som gällde. Men först en omväg via studier i litteraturvetenskap, lumpen som befälselev i Eksjö och Borås samt ett år som backpacker i Asien. Bland mycket annat.

Gav perspektiv

Det gav förstås perspektiv inte bara på livet utan också världen. Precis som den jukebox som stod placerad i faderns konditori.

– Vi fick ju skivorna tidigare än alla andra. Jag skulle säga att det blev något av mitt universitet, säger Åke Edwardson, som är mycket musikintresserad. Något som också går igen i hans böcker.

Ett erbjudande om ett jobb på Journalisthögskolan i Göteborg, där han en gång utbildade sig, gjorde att han med familj flyttade från Småland till det som sedan 40 år varit och är hans hemstad. En plats i världen han värnar om, även i sitt skrivande.

– Men man får inte ställa sig i vägen för sin egen text och inte redovisa sin egen research, säger Åke Edwardson, som har hjälp från polishåll när han skriver sina deckare.

– Jag frågar mig "Är detta rimligt?". Det får inte vara larvigt. I "Det trettonde fallet" har jag, bland annat, haft hjälp gällande skjutvapen. För mig är det viktigt att en polis ska kunna läsa och känna igen sig.

Åke Edwardson

Är: 68. Författare, tidigare journalist. Debuterade 1995 med "Till allt som varit dött", som fick Svenska deckarakademiens debutpris.Fick sitt genombrott med deckaren "Dans med en ängel" 1997, den första om Göteborgskommissarien Erik Winter. Har kommit med flera skönlitterära romaner som "Jukebox" (2003), "Svalorna flyger så högt att ingen kan se dem" (2010) och, nu senast "Bungalow" (2019).

Bor: I Hagen. Uppvuxen i Vrigstad, Småland.

Familj: Hustru, två döttrar och barnbarn.

Aktuell: Med "Det trettonde fallet", den trettonde romanen om Erik Winter.

Visa merVisa mindre

Åke Edwardsons Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Jungans – Paley

Way out West – Kulturkalaset

Saluhallen – Feskkörka

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Bokmässan – Filmfestivalen

Röda sten – Saltholmen

Götaplatsen – Järntorget

Delsjön – Slottsskogen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39