Ensam. Som Anders Enda Barnet gör Anders Göransson gränslös musik Foto: Kai Martin

Han tänjer på tidsgränsen för sin gränslösa musik

Som Anders Enda Barnet skapar Anders Göransson gränslös musik. Nu är han aktuell med nytt album – fem år efter det senaste.

  • Publicerad 16:50, 7 maj 2021

Han har en kort väg från sitt hus till sin bod där han skapar sin musik. Under namnet Anders Enda Barnet har Anders Göransson jobbat på, egensinnigt och med tålamod, för att hitta sin egen ton.

– Jag vill göra musik som jag själv vill. Men jag är också lite långsam, säger han som har dröjt några år mellan albumet "I was quiet" (2016) och det "You are the river", som kommer nu i maj.

– Jag vet inte om jag ska skylla på pandemin. Men jag genomgick en skilsmässa 2019 och visste inte vart det skulle leda. Men då var all musik klar. Så... jag är långsam ändå.

Sätter du ingen deadline?

– Jo, när jag mixar åt andra har jag ju det.

Sin musikaliska bas har han från uppväxten i Borås där pianot tidigt blev hans uttrycksmedel. Sången kom senare och med det också kompositionerna. När han flyttade till Göteborg blev det också starten på solokarriären som Anders Enda Barnet samtidigt som han jobbade med andra artister. Men det är ensam i sin bod som han trivs bäst.

– Jag bollar inte mina idéer med någon. Kanske då jag mixar. Men hittills har jag inte tappat kompassen, säger Anders Göransson om den riktning han har valt.

Har du en stark vision om vad det ska bli?

– Nej, jag har ju inte det. Men jag vet samtidigt snabbt vad jag inte gillar och det blir vad jag tänkt.

Anders Enda Barnet

Är: Anders Göranssson enmansprojekt (spelar, komponerar, spelar in och producerar själv). Debutalbumet "I was quiet" 2016.

Aktuell: Med nytt album med gäster: Anders Grahn, bas, ("Sunshine hits your eyes"), Niklas Hedström, gitarrsolo ("Easy way of living"), Thomas Backman, flöjt ("You turned off all the lights"), Per Svenner, trummor ("A heavier lid), Daniel Skoglund/Songs of Boda, gitarr ("A heavier lid") och Lars Källfelt, trummor ("Back to back").

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00