Nygammal profil. Skådespelaren och regissören Lars Melin blir ny konstnärlig ledare för Backa teater, där han tidigare har verkat som både skådespelare och regissör. Foto: Kai Martin

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.

  • Publicerad 16:10, 28 jun 2020

Jag hade gjort slut med en tjej, var vilsen och kände att jag måste våga.

Slutpendlat. Efter åtta på som pendlare till både Jönköping och Borås blir avståndet ny kortare till Backa teater. Foto: Kai Martin

Lars Melins Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Slottsskogen –Delsjön

Jungans – Paley

Spårvagn – Färja

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Avenyn – Linnégatan

Bokmässan – Filmfestivalen

Gamla Ullevi – Scandinavium

Visa merVisa mindre

Samma dag som hans dotter skulle ta studenten skulle Lars Melin hålla ett 45 minuter långt anförande på Backa teater. Ett led i anställningsprocessen för jobbet som konstnärlig ledare efter Mattias Andersson. Samtidigt hade fågelarten orientpiparen, som tidigare aldrig besökt Sverige, siktats ute i Torslanda.

– Jag tänkte att jag skulle kliva upp halv fyra på morgonen för att spana efter den, säger han, entusiastisk fågelskådare sedan barndomen.

– Men jag insåg att det var en omöjlig ekvation.

Dottern fick sin examensuppvaktning. Backa teater fick sin konstnärlige ledare. Men fågelskådaren Lars Melin missade sin rara fågel.

Långpendlat

Han har långpendlat i åtta år. Först i rollen som konstnärlig ledare och teaterchef för Smålands Musik och Teater i Jönköping. Därefter som konstnärlig ledare för Regionteater Väst i Borås.

– Jag har trivts oerhört bra på Regionteater Väst och är väldigt stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit, så det är med sorg i hjärtat som jag lämnar medarbetarna och arbetet där efter fyra och ett halvt år.

Nu väntar Backa teater.

– Jag sökte faktiskt inte det jobbet, men blev ombedd att söka. Jag ser det som en bra start på relationen att börja på en plats som vill ha mig. Jag har ju dessutom jobbat med barn- och ungdomsteater i 28 år, säger han som varit skådespelare där i tio år och regisserat fem uppsättningar genom åren.

Lars Melin är född in i skådespelaryrket med mamma Carina Ahrle och morbror Leif Ahrle som skådespelare, som i sin tur hade föräldrarna Elof Ahrle och Birgit Rosengren inom samma skrå.

– Jag träffade aldrig morfar, för han gick bort innan jag föddes. Men jag såg honom på teve då de visade film, säger Lars Melin om sin morfar som spelade in 77 filmer under sin aktiva tid.

– Mamma och pappa träffades i Halmstad, där pappa jobbade som läkare. Mamma hade skadat sig under Sverigeturnén med Michael Landon, du vet, Little Joe i "Bröderna Cartwright".

Föräldrarna skilde sig. Lars och hans storebror Bo flyttade till Guldheden.

– Vi bodde med pappa, något som var rätt ovanligt på den tiden. Vi fick en fri uppfostran, hade inte en regel och jag kunde som 13-åring gå med mina kompisar på Roxy café och Rockers.

Han pratar om legendariska nattställen i Göteborgs rockliv i skiftet mellan 70- och 80-tal och, ja, Lars Melin fick se en hel del.

– Det var mycket droger, men vi drack bara te.

Då var det musik som gällde och Lars Melin var en driven trummis, som sökte sig till de lokala musikarrangörerna Musik Musik.

– Vi fick bära utrustning och fick kolla på mängder med band.

Fick en kallelse

Men då han var 18 år och jobbade som städare fick han en kallelse.

– Det hade tagit slut med en tjej, jag var vilsen och kände att jag måste våga, så jag gick en teaterkurs i Göteborg. Det var extremt roligt och tillfredsställande.

Det blev folkhögskola, teaterkurs i Stockholm och därefter teaterhögskolan i Göteborg.

– Alla vi från klassen på teaterhögskolan fick anställning av Eva Bergman på Backa teater, säger Lars Melin som räknar upp en radda kända namn tillsammans med Mattias Andersson, som han nu ska ersätta.

Lars Melin är förtjust i sitt jobb med barn- och ungdomsteater.

– Det är ett slags kommersiell frizon. Publiken är dittvingad och hänsynslös, som kan lägga sig ned om det inte tilltalar dem. Där måste vi omförhandla med dem i realtid. Det är en enorm utmaning, säger han som längtar efter att börja sitt nya arbete.

Tillträder. I februari tillträder Lars Melin som Backa teaters nya konstnärlige ledare. Foto: Kai Martin

Lars Melin

Är: 53 år. Uppvuxen i Guldheden. Bor med familjen i Lerum. Regissör och skådespelare. Arbetar för tillfället som konstnärlig ledare på Regionteater Väst. Gjorde mellan 2001 och 2007 rollen som Martinsson i tv-serien om kommissarie Kurt Walander.

Familj: Hustru (Mia Höglund-Melin, skådespelare på Göteborgs stadsteater) och två tonårsdöttrar samt två katter.

Aktuell: Som konstnärlig ledare för Backa teater, ett jobb han tillträder fullt ut 12 februari 2021.

Intressen: Vara med familjen, spela trummor i bandet Rya Skog och fågelskådning.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG