Han tog Auktionsverket till rätt plats i anrika lokalerna

Kristoffer Tilgman har haft några hektiska månader. Från beslutet om flytt av Göteborgs auktionsverk till Klippan och att öppna de nya lokalen tog det knappt ett halvår. Men nu kan han pusta ut.

  • Publicerad 06:30, 4 jun 2022

Vi behövde expandera.

Om man för ett år sedan hade frågat vart Göteborgs auktionsverk skulle flytta, skulle företagets vd varit svaret skyldig. Förvisso sonderade man terräng, för lokalen på Värmlandsgatan nere vid Stenaterminalen hade snabbt blivit otjänliga efter bara några år.

– Dessutom befann vi oss plötsligt i ett byggkaos, säger han, syftande på stadens expansiva byggande kring Järntorget, Första Långgatan och Oscarsleden.

– Men jag har alltid sett lokalerna på Värmlandsgatan som en parentes.

Beslut om flytt

Beslutet om flytten till de anrika lokalerna i skuggan av Älvsborgsbron nere vid Klippan togs i september. Huset, som tidigare hyst Sockerbrukets mekaniska verkstad och lackeri samt nu senast utbildningslokaler för Sjöfartsverket, stod tomt.

– Fick fick ett tips när vi letade efter olika kåkar. Jag åkte dit och blev fullkomligt förälskad. När vi presenterade det för vår styrelseordförande i Stockholm, som i all hast kastat sig i bilen för att komma ner, sa han "Det här ska vi ha".

Det nya läget har möjliggjort mycket för Göteborgs auktionsverk, som var i behov av förändring.

– Våra affärer har gått bättre än prognos. Vi behövde expandera.

Orsakerna är flera, men Kristoffer Tilgman listar några.

– Det är en bransch som berör. De tre senaste åren har varit extremt omvälvande. Inte bara för oss. Det finns ett stort intresse, där olika faktorer som miljön spelar in, att återanvända saker, men också att man vill ha unika saker.

Huset nere vid Klippan har fått en snabb, effektiv renovering som gjort att Göteborgs auktionsverk äntligen har fått ändamålsenliga lokaler. Kristoffer Tilgman är nöjd.

– Jag vill lyfta på hatten för Castellum, fastighetsförvaltarna, som gjort det möjligt.

Kristoffer Tilgman är på rätt plats i livet. Men vägen dit har varit krokig. Från uppväxten i det av morföräldrarna byggda huset i Kungsladugård via utbildning som både affärsekonom och kommunikatör.

– Jag kommer från konstnärsvärlden. Farfar, "Harry" Tilgmann, var keramiker och startade Tilgmanns keramik. Men jag har aldrig varit intresserad av museivärlden; jag gillar kommers. En sak kan vara fantastisk på en piedestal på en utställning, men jag vill göra affärer av den. Så… auktioner är mer min grej.

Han kom från Kvdbil 2016 efter erbjudande om vd-posten och delägarskap, så vägen till auktionerna har fått ta sin tid.

– Så är det. Men att driva det här företaget är som att att driva vilken företag som helst. Det gäller att ha rätt folk på rätt plats, ha struktur och kunna göra affärer. Det har vi och det gör vi.

Skyldiga staden

Han är stolt över Göteborgs auktionsverk, efter Stockholms världen näst äldsta.

– Vi har behållit vår position sedan 1681 och är skyldiga staden att fortsätta med det. Vi är ett riktigt auktionshus, det enda i västra Sverige, och vår verksamhet kommer aldrig att fastna i enbart online. Vi vill ha klubbauktioner, föreläsningar och utställningar.

Jo, Kristoffer Tilgman gillar sin verksamhet. Men samlare själv…?

– Med det här jobbet har jag faktiskt slutat samla själv. Jag är inte så mycket av en förändringsmänniska till skillnad mot mina anställda som är det, men det ingår ju i deras profession.

Kristoffer Tilgman

Är: 52. Vd för och delägare av Göteborgs auktionsverk sedan 2016. Affärsekonom och kommunikatör i grunden. Handplockades för jobbet på Auktionsverket från Kvdbil. Har konsten i släkten via Göteborgsbaserade Tilgmanns keramik, främst kända för föremål som är dekorerade med så kallad sgraffito-teknik, samt för djurfigurer. Är värderingsman för Auktionsverket för entusiast- och veteranbilar samt klockor.

Bor: I nedre Johanneberg. Uppvuxen i Kungsladugård.

Familj: Två söner, 17 och 20 år.

Hobby: Lyssnar mycket på musik, som soul, r'nb och old school hip hop med favoriter som Snoop Doggy Dog och Dr Dre.

Visa merVisa mindre

Kristoffer Tilgmans Göteborgsfavoriter

Hisingsbron – Älvsborgsbron

Slottsskogen – Delsjön

Röhsska – Konstmuseet

Spårvagn – Färja

Röda sten – Saltholmen

Filmfestivalen – Bokmässan

Jungans – Paley

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Saluhallen – Feskekörka

Konserthuset – Göteborgsoperan

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44