Han tog bilder på Queens sista turné

En stöld av kamerautrustning och – framför allt – 50 filmrullar med foton på allt från Ultravox, Depeche Mode till Queen blev startskottet på Torleif Svenssons fotokarriär. Nu ställer han ut sina unika bilder från Queens turné 1986 där han var med som auktoriserad fotograf.

  • Publicerad 16:30, 20 jan 2022

Totalt var jag med på, kanske, ett tiotal konserter. Jag fick väldigt mycket bilder.

Genom jobbet som på Lantmäteriet i Gävle blev han fotograf utan att egentligen kunna. Men snabbt började han använda sina nyförvärvade kunskaper för att fotografera band, som han gillade.

– Jag har alltid gillar musik. På gymnasiet i Jönköping stod jag alltid och bläddrade i skivboxarna i skivaffärerna och när jag hade råd köpte jag, berättar han.

Blev bestulen

Direkt efter gymnasiet flyttade till han Stockholm, gifte sig tidigt och fick inom loppet tre barn. Musiken sattes på paus, både den han själv utövade och den han lyssnade på. Men med flytten till Gävle och jobbet på Lantmäteriet fick han utrymme att ta upp musikintresset igen.

– Jag reste en del i tjänsten och 1984 och skulle på en grafisk mässa i Birmingham. Av någon anledning valde vi att bo i London. Under den veckan kunde jag gå på rockkonserter. Jag låtsades vara pressfotograf och fick ackreditering, säger han som på kort tid såg band som Depeche Mode, Ultravox, Jethro Tull, Iron Maiden och Queen.

– I tjänsten skulle jag sedan till Liverpool. Där hade precis Beatlesmuseet öppnat och jag gick dit. Under tiden fick jag inbrott i bilen. Min kamerautrustning tillsammans med 50 filmrullar på alla banden stals. Jag grät.

Men samtidigt blev Torleif Svensson fokuserad.

– Ja, konserterna kunde jag ju inte få tillbaka. Men jag ville ta nya, framför allt på Queen.

Fick en ny chans

1986 fick han sin chans. Via kontakter på ett skivbolag fick han reda på att Queen skulle spela i schweiziska Montreux under en showcasefestival. Han fixade en ackreditering som fotograf för Hänt i Veckan.

– Jag såg band och artister som Simpley Red, Depeche Mode, INXS, Steve Winwood och Sarbrina. Det var framträdande på bara någon halvtimme. Jag fick också nya bilder på Queen och lyckades komma i kontakt med Brian May. Jag hade varit i Sydafrika 1984 samtidigt som bandet gjorde sin kontroversiella spelning i Sun City, så vi pratade om det. Jag berättade också om händelsen i Liverpool 1984.

Blev medbjuden

Queen-gitarristen blev förtjust i den svenske fotografen, bjöd med honom på en chartrad båttur på Genèvesjön med bandet dagen efter och ytterligare band knöts mellan Torleif Svensson och bandet.

– Inför Queens konsert i Stockholm 7 juni 1986 hade jag låtit förstora en bild på tygtryck, 8 kvadratmeter, som skulle visas på NK:s musikavdelning. Men den blev försenad. De hade redan hängt annat på sin vägg. Då kontaktade jag Thomas Johansson på EMA Telstar, arrangörerna, och frågade om jag fick ställa den på Råsunda i samband med spelningen. "Häng den backstage", tyckte han. Jag hade dessutom en inramad bild som jag ville ge Brian May.

Åkte på Queenturné

Den gav eko. Torleif Svensson får ett samtal från Queens legendariske manager Jim Beach, som förklarar att bandet gillade de suddiga bilderna som den svenska fotografen tagit. I samma andetag fick han ett erbjudande om att följa med på turné. "Vi får annorlunda bilder på bandet och du får nya bilder på Queen", var förklaringen, ett erbjudande som var svårt att tacka nej till för Torleif Svensson.

– Så fick jag businessbiljetter för flyg ned till Tyskland, bodde på samma hotell som bandet. Jag stod och trängdes med pressfotografer i de tre första låtarna på konserten. Sedan hade jag fritt utrymme. Totalt var jag med på, kanske, ett tiotal konserter. Jag fick väldigt mycket bilder, säger han som var med på turnéstarten i Stockholm och finalen på Knepworth Park, 9 augusti 1986, som blev bandets sista spelning.

Var du inte rädd att filmrullarna skulle bli stulna, precis som i Liverpool?

– Jag hade ju kontakt med Brian May hela tiden. Han är väldigt fotointresserad och var nyfiken på min Hassebladskamera, så han ville se bilderna under gång. Därför framkallade jag dem efter varje konsert. Sedan gick vi tillsammans igenom dem.

Queen köpte bilder

Queen köpte en del bilder, bland annat den stora tygbilden som användes vi bandets efterfester, där några finns med på livealbumet "Live magic" 1986. Men efter turnén, som också blev Queens sista, föll Torleif Svenssons bilder mer eller mindre i glömska.

– Bilderna hamnade i mitt arkiv. Jag tog inte ens fram dem för att titta på dem, säger han, som istället blev allt mer involverad i biståndsarbete inom främst Läkarmission och dessutom kom att tjäna sitt uppehälle som fotograf för resebyråer.

Bilderna väcktes till liv

Men när filmen "Bohemian rhapsody" hade premiär 2018 väcktes bilderna till liv igen. En bok med de unika bilderna gjordes – "Queen the last tour" – och i samband med den en utställning i Stockholm.

– Göteborg är nu min sjunde utställning, säger han som har sålt en försvarlig del av sina bilder, bland annat till den hyllade musikproducenten Max Martin.

Lyckliga omständigheter

När Torleif Svensson nu ställer ut i Göteborg är det genom lyckliga omständigheter.

– Jag fick hjälp av min vän Ken Wennerholm som presenterade mina bilder för hotellets manager, som var Queen-fantast som visade dem för vd:n som också gillade Queen. Jag har till och med fått dem av avstå sin provision för försålda kopior till förmån för Star for Life, säger Torleif Svensson och syftar organisationen som har på ett program som vill minska spridningen av hiv och aids i utsatta områden i Afrika. Projektet, som är reilgiöst och politiskt obundet, inriktar sitt arbete mot skolungdomar. Projektet är religiöst och politiskt obundet.

– Det är märkligt. Men jag tror att utan den där stölden i Liverpool 1984 hade jag varit nöjd.

Lyckligtvis blev han inte det. Utställningen på Posthotellet pågår under våren.

Torleif Svensson

Är: 70. Utbildad civilingenjör med jobb inom lantmäteri på 70- och 80-talen. Jobbar nu som fotograf och med biståndsarbete. Uppvuxen inom en frikyrklig familj med närhet till musik. Spelar gtiarr, trummor och trombon. Har ett stort musikintresse.

Bor: I lägenhet i Stockholm samt på en hästgård i Stockholms skärgård.

Aktuell: Med en fotoutställning på Clarion Post Hotel i Göteborg med sina Queen-bilder. Vernissage (privat evenemang) 21 januari. Utställning pågår under våren med förmodad slutdatum 30 april.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20