Han vill sprida cricket i Göteborg

Han är uppvuxen med badminton. Men det är cricket som är Manuj Jadvests stora sportsliga passion. Nu vill han sprida sporten till en större krets i Göteborg

  • Publicerad 15:40, 25 sep 2021

Jag vill att alla ska spela cricket!

Han är uppvuxen tre mil utanför mångmiljonstaden Delhi i Indien. En nation som är tokig i cricket. Men i Manuj Jadvest familj var det badminton som gällde.

– Min föräldrar spelade badminton och ville att också jag skulle göra det. Det gjorde jag, förstås, men de ville att jag skulle spela ännu mer.

Det blev inte så. För det var den där andra sporten som lockade än mer. Det vill säga cricket. Den som blivit Manuj Jadvests stora passion och den som han nu blivit Göteborgsområdets främste ambassadör för.

Så du blev något av familjens svarta får?

– Det kan man säga.

Lång väg

Manuj Jadvest ler. Han har tagit den långa vägen till Göteborg från sitt hemland för att spela cricket och sprida information om spelet i sitt nya hemland.

Men det var kärleken till en svenska som tog honom till Sverige.

– Jag jobbade i Cypern 2004 som personalchef på en nattklubb. Där träffade jag hon som blivit min hustru. Jag var 22. Hon var 20.

Av den där semesterflingen blev det alltså både äktenskap och barn samt flytt till Göteborg. En stad som han trivs i sedan han kom hit 2006. Framför allt för det svala klimatet.

– Jag ville lära mig språket. Började jobba i restaurang, på hotell Riverton – först i receptionen, sedan med IT. Från 2014 har jag jobbat inom vården.

Väl på plats i sin nya Göteborg engagerade han sig snabbt i den lokala cricketklubben.

– Ja, det fanns ett gäng som spelade. Men mest för skojs skull.

Manuj Jadvest ville mer och hade högre ambitioner än så. Sedan dess har han jobbat för att höja statusen på cricket i Göteborgsområdet.

Startade klubb

2014 startade han Seaside Cricket Club, som kommit att klättra i det svenska seriesystemet för att nå Allsvenskan. Manuj Jadvest var dessutom kastare i svenska landslaget mellan 2014 och 2016.

– Vi spelade VM-kval i Grekland och Storbritannien under de åren.

Genom Manuj Jadvests försorg har cricketen som sport vuxit i Göteborg. Förutom hårt arbete för att sprida favoritsporten finns det två orsaker som har gagnat hans sak.

– Ja, flyktingströmmen 2015, då flera afghaner kom hit. Cricket är en stor sport i Afghanistan. Dessutom har IT-boomen gjort att flera indier och pakistanier kommit hit för att jobba.

Till skillnad mot det nordiska grannlandet Danmark, där sporten är hundraårig och stark, är cricket hyfsat ny i Sverige. Först 1991 bildades Svenska cricketförbundet. Åtta år senare spelades den första landskampen.

Alla ska spela

Det finns nära 70 licensierade klubbar i Sverige, så långt upp som i Skellefteå. Manuj Jadvest jobbar hårt för att svensk crickets främsta kluster i Stockholm ska utmanas av Göteborg.

– Jag skulle säga att 40 procent av lagen i Sverige finns i Stockholm.

– Målet för mig är att bygga en plattform där vi kan träffas och spela.

Det kan vara allt från seriespel till familjecricket med tennisboll.

– Ja, vi vill välkomna alla. Nu siktar vi också på att starta ett damlag, säger Manuj Jadvest, som förklarar att det i Seaside Cricket Club finns 48 licensierade spelare. Totalt i Göteborg är siffran 150.

– Jag vill att alla ska spela cricket!

Manuj Jadvest

Är: 39. Arbetar som samordnare på en vårdcentral I Göteborg. Utbildad på Handelshögskolan. Är ordförande i Seaside Cricket Club, Göteborg. Före detta svensk landslagsspelare. Fick pris av Mona Sahlin för "Årets kastare" 2015.

Bor: Eriksberg. Uppvuxen utanför Delhi, Indien. Kom till Sverige 2006.

Familj: Fru och två barn, 6 och 3 år gamla.

Hobby: Cricket, där han är djupt engagerad i Seaside Cricket Club, föreningen han startade 2014 ur resterna av Göteborg Cricket Club.

Aktuell: Som Göteborgs främste cricketmissionär, med ambition att få fler att upptäcka sporten.

Visa merVisa mindre

Manuj Jadvests Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Heden – Kviberg

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Götaplatsen – Järntorget

Slottsskogen – Delsjön

Saluhallen – Feskekörka

Spårvagn – Färja

Filmfestivalen – Bokmässan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Eriksberg – Lindholmen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39