Han vill ta Nashville till Göteborg

Han har tagit vägen om pojkbandet Youngblood. Men när Göteborgskillen Jimmy Marcus satsar på sin egen musik är det med Nashville i fokus och med producenter från countryns Mekka.

  • Publicerad 16:11, 6 apr 2022

Jag tycker att min musik har lyft…

Kikar man i Jimmy Marcus pass hittar man Sjöstrand som efternamn. Då kan man hitta att han 2007 deltog i Lilla Melodifestivalen, som 14-åring, med egenskrivna "Utan dig". Kollar man upp honom ytterligare hittar man uppgifter om honom som en av medlemmarna i pojkbandet Youngblood. Där han tillsammans med Christer Sjølie af Geijerstam, Henric Flodin, Oskar Kongshöj och Simon Johansson deltog i Melodifestivalen 2012.

– Jag fick testa på skiv- och artistbranschen, göra skivor och turnéer. Så det var verkligen en bra skola. Men vi drog åt olika håll och valde att skiljas åt 2013.

Tvär sväng

Men med artistnamnet Jimmy Marcus har hans musikkarriär tagit en tvär sväng. Från uppstyrd pojkbandspop till sitt eget, countryosandet rockstuk.

– Det kom till mig när jag studerade låtskrivning på Kulturama i Stockholm 2017. Det kändes som om det kom till mig lite slumpmässigt när countryn dök upp. Men jag började lyssna mer aktivt. De covers jag gjorde slängde jag ut på nätet och fick respons från originalartisterna, berättar han väl medveten om att det inte är en lätt genre att slå sig in i, men lycklig över kontakten med aktade namn som Jimmy Allen och gruppen Leaving Austin.

– Tanken var att jag skulle skriva och släppa popmusik, men jag märkte att allt blev mer och mer countryinfluerat. Nu är ambitionen att ta min musik så långt det går och jag tror att det är en bra grund att etablera sig i Sverige först.

Till sin hjälp har han en av sina lärare från folkhögskolan i Angered, Martin Blomberg.

– Ja, så mina första tre låtar är gjorda hos honom i Majorna, Göteborg, säger han.

– Men singeln "Blacktop", från förra året, är den som mest uppmärksammats mest.

Hjälp av doldis

Där har han fått hjälp av Sven Karlsson i Kinna, en doldis som ändå är ett aktat namn i musikvärlden med miljontals lyssningar av sin musik. Via Instagram har Jimmy Marcus också fått kontakt med Nashvilleproducenten John Rhey med produktionsbolag.

– Där var jag osäker först och bad om betänketid. Men jag kollade upp hans cv, pratade med andra artister.

Sakta men säkert får alltså Göteborgskillen Nashville till Göteborg med en förhoppning om att musiken också ska nå tillbaka till Nashville.

– Jag tycker att min musik har lyft och jag är noga med att det ska bli rätt, säger han som på countryvis är medveten om att en bra, gärna självupplevd, text lyfter låten.

– Nu är planen att fortsätta med samarbete i Nashville och det med Sven Karlsson och vi har en plan för hösten plus att vi siktar mot "P4 nästa".

Jimmy Marcus

Är: 29. Låtskrivare och sångare. Gick på Rytmus musikgymnasium i Göteborg, utbildad vid Angereds folkhögskola och låtskrivarlinje på Kulturama i Stockholm. Deltog i Lilla Melodifestivalen 2007. Medlem i pojkbandet Youngblood, som medverkade i Melodifestivalen 2012och bland annat kom med albumet "Running home to you" samma år.

Bor: I Annedal. Uppvuxen vid Hinsholmen.

Aktuell: Med singlarna "Blacktop" (2021) och senaste, nyss utkomna "Stars".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44