Inspirerad av havet. Som Hana Oceans vill Hanna Nilsson skapa musik som är fri. Foto: Kai Martin

Hana Oceans inspireras av havets gränslöshet

Hana Oceans fick en fin start på sin karriär genom att bli upptäckt av Spotify. Nu är hon aktuell med ny musik och nya utmaningar.

  • Publicerad 14:13, 11 feb 2021

Hon är dragen till symboliken som havet innebär.

– Ja, allt från platsen, orkaner, död och liv... förkroppsligandet av känslor. Havet är mitt element, förklarar Hana Oceans, som 31 åriga Hanna Nilsson har som sitt artistnamn.

– Men den tråkiga förklaringen är att det också är inspirerat av Frank Ocean; jag tyckte hans namn lät så coolt då han kom.

Hon kom sent till musiken efter att dansen tagit stor plats i hennes liv.

– Jag var 21 då jag började sjunga. När jag började skriva musik var jag 23. Jag pluggade musik på Berklee i Boston då jag var 24 och kom med min ep då jag var 25.

En rask och intensiv start, med andra ord. En inledning av karriären som fick extra skjuts då en person på Spotify upptäckte hennes musik och la upp den på spellistor där "Dust" kommit upp i över tre miljoner strömningar.

– Det hjälpte mig verkligen. Jag hade ju inget skivbolag.

Det var 2016 och efter en längre paus är Hana Oceans tillbaka med ny musik. Musik som kommer till henne på ett speciellt sätt.

– Ja, jag börjar med att dansa. Det ger det första intrycket. Texten är det andra. Därefter kommer musik och sången som det tredje.

Hon tar tid på sig i sitt skapande.

– Jag kan processa det i månader för att sen skriva färdigt allt på tio minuter.

Hana Oceans

Är: 31. Låtskrivare och sångerska. Heter egentligen Hanna Nilsson. Debuterade med ep:n "Dust" 2016". Har studerat vid Markaryds folkhögskola (2011) och Beerklee, Boston, USA (2014). Skriver just nu en uppsats för universitetet i ämnet "Nyandlighet och konspirationsteorier".

Bor: Tillfälligt i föräldrahemmet i Kungälv. Har bott i Majorna, men vill verka i Stockholm.

Aktuell: Med "111 the Owl".

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Stadsteatern öppnar för ny säsong i höst

Nöje Premiärer, urpremiärer och nypremiärer utlovas bland klassiker och nyskrivet Göteborgs stadsteater har under pandemin varit stängd för renovering. När nu teaterhuset fräschats upp siktar man mot hösten och en ny säsong. Bland annat bjuds pjäser från Shakespeare till Bergman,...söndag 16/5 16:10

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00