Inspirerad av havet. Som Hana Oceans vill Hanna Nilsson skapa musik som är fri. Foto: Kai Martin

Hana Oceans inspireras av havets gränslöshet

Hana Oceans fick en fin start på sin karriär genom att bli upptäckt av Spotify. Nu är hon aktuell med ny musik och nya utmaningar.

  • Publicerad 14:13, 11 feb 2021

Hon är dragen till symboliken som havet innebär.

– Ja, allt från platsen, orkaner, död och liv... förkroppsligandet av känslor. Havet är mitt element, förklarar Hana Oceans, som 31 åriga Hanna Nilsson har som sitt artistnamn.

– Men den tråkiga förklaringen är att det också är inspirerat av Frank Ocean; jag tyckte hans namn lät så coolt då han kom.

Hon kom sent till musiken efter att dansen tagit stor plats i hennes liv.

– Jag var 21 då jag började sjunga. När jag började skriva musik var jag 23. Jag pluggade musik på Berklee i Boston då jag var 24 och kom med min ep då jag var 25.

En rask och intensiv start, med andra ord. En inledning av karriären som fick extra skjuts då en person på Spotify upptäckte hennes musik och la upp den på spellistor där "Dust" kommit upp i över tre miljoner strömningar.

– Det hjälpte mig verkligen. Jag hade ju inget skivbolag.

Det var 2016 och efter en längre paus är Hana Oceans tillbaka med ny musik. Musik som kommer till henne på ett speciellt sätt.

– Ja, jag börjar med att dansa. Det ger det första intrycket. Texten är det andra. Därefter kommer musik och sången som det tredje.

Hon tar tid på sig i sitt skapande.

– Jag kan processa det i månader för att sen skriva färdigt allt på tio minuter.

Hana Oceans

Är: 31. Låtskrivare och sångerska. Heter egentligen Hanna Nilsson. Debuterade med ep:n "Dust" 2016". Har studerat vid Markaryds folkhögskola (2011) och Beerklee, Boston, USA (2014). Skriver just nu en uppsats för universitetet i ämnet "Nyandlighet och konspirationsteorier".

Bor: Tillfälligt i föräldrahemmet i Kungälv. Har bott i Majorna, men vill verka i Stockholm.

Aktuell: Med "111 the Owl".

Visa merVisa mindre

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20