Här är fortsättningen på Hannas sommarplåga

Hon firar 20 som journalist och 10 år som författare. Men Hanna Jedvik, aktuell med "På andra sidan bron", lägger sina jubileum åt sidan. Nu är hon på gång med sin femte roman.

  • Publicerad 15:40, 22 aug 2020

Ska man skriva flera hundra sidor måste det vara roligt

När hon var fyra år flyttade hon med familjen till Värmland. Men hela tiden närde hon en längtan tillbaka till Göteborg.

– Det är kanske något som jag inte säger till Värmlandspress i intervjuer, säger Hanna Jedvik skrattande när vi träffas i Haga, stadsdelen som är hennes hemman.

1995 blev Göteborg åter hennes hemstad. Här hon verkat, utbildat sig och arbetat sedan dess. 2 000 var hon klar med sin journalistutbildning. Kastades in i den mediala verkligheten med arbete på P3 Göteborg som en medlem i "Frank"-redaktionen. 2010 kom Hanna Jedviks första roman, "Snart är jag borta".

– Det känns lite konstigt att det är tio år sedan jag debuterade. Det var ju också ett glapp mellan andra och tredje boken. Men jag är ingen nybörjare längre och så länge det finns berättelser att skriva kommer jag fortsätta, säger hon, aktuell med sin fjärde roman, "På andra sidan bron", en fristående fortsättning på "Sommarplåga" från förra året.

Hittat sin nisch

Hanna Jedvik skriver för ungdomar och unga vuxna. Där har hon hittat sin nisch och sin publik, men når också en äldre skara med sina romaner.

– När jag började skriva var det för en vuxen publik, om en uppväxt. Men jag kom på att det passade för unga läsare när jag skulle söka förlag.

Debuten fick vänta och värka. Ett första utkast låg under hennes säng i fem år innan hon tog mod till sig, bearbetade den och skickade den till ett förlag.

– Jag fick inte napp direkt, men blev uppmuntrad att fortsätta skriva. Efter att ha skrivit om den tre gånger fick jag ja av det förlag som jag fortfarande har.

Skrev dagböcker

Hon berättar om att skrivandet kom i mellanstadiet med dikter och dagböcker för att fortsätta genom gymnasiet. Men det var en verksamhet i tystnad.

Det var först när hon började på en journalistutbildning på Nordiska folkhögskolan i Kungälv 1998, som det började bli mer än en hemlighet för henne själv.

– Där fanns en skrivarlinje och ibland fick vi låna deras lärare. Så jag skrev vid sidan av min utbildning.

Under en period på Kalix folkhögskola precis efter gymnasiet blev hon gravid. Hanna Jedvik blev mamma som 19-åring, hamnade en period åter i Värmland innan Göteborg väntade.

– Ibland blir det som det blir. Men det var oerhört lyckosamt. Allt går att lösa och jag hade inte så höga krav på livet.

Redan i Kalix var inriktningen på media, då med tv- och filminriktning.

– Plus att jag läste in ämnen från gymnasiet. Men det var först då jag läste genusvetenskap och pedagogik i Göteborg som jag förstod att jag ville bli journalist.

Det som nu också utvecklats till författarskap och Hanna Jedvik vill mer. Men så ska också författarskapet vara lustfyllt.

– Ja, ska man skriva flera hundra sidor måste det vara roligt.

Siktar du mot att skriva "den stora romanen"?

– Det hade varit roligt... så småningom. Men nu har jag velat ge de här böckerna tid. Samtidigt känner jag att det inte bara är ungdomsböcker jag ska skriva.

Hon tvekar inte inför ämnen om starka känslor, psykisk ohälsa och – som i senaste romanen – självmord

– Jag tycker om att skriva om där det bränns och när man behandlar existentiella frågor.

Hanna Jedvik

Är: Författare, kulturskribent och -recensent, journalist och moderator. 44 år.

Bor: I Haga. Bodde sina fyra första år i Askim innan familjen flyttade till Värmland. Som 20-åring och nybliven mamma flyttade hon tillbaka till Göteborg.

Aktuell: Med ungdomsromanen "På andra sidan bron", som är en fristående fortsättning på "Sommarplåga", som kom 2019.

Tidigare: Hanna Jedvik debuterade med "Snart är jag borta" 2010. Andra romanen "Kurt Cobain finns inte mer" kom 2012. I somras påbörjades arbete med den tredje romanen i serien som påbörjades med "Sommarplåga".

Visa merVisa mindre

Hanna Jedviks Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Järntorget – Götaplatsen

Filmfestivalen – Bokmässan

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Stadsteatern – Folkteatern

Jungans – Paley

Way out West – Kulturkalaset

Slottsskogen – Delsjön

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00