Här svarar Robert Gustafsson på dina frågor

En föreläsning om kreativitet gav uppslaget om en föreläsning om honom själv. Nu gästar Robert Gustafsson Lisebergsteatern för att svara på alla frågor om Robert Gustafsson.

  • Publicerad 11:00, 6 mar 2020

Att det kommer så mycket unga ger hopp.

För några år sedan höll Robert Gustafsson en föreläsning om kreativitet. En lyckad sådan, som också bjöd på följdfrågor. Det var under frågestunden han insåg att han var tvungen att göra en föreläsning om sig själv.

– Alla frågor handlade om mig, om mina karaktärer, hur jag när in text och om anekdoter, förklarar han.

Det var vad folk ville höra. Inte om kreativitet. Så Robert Gustafsson började med föreläsningarna om sig själv i höstas. Som vanligt blev succén och efterfrågan stor.

Finalen i Göteborg

Nu gör han sin sista helg. Självklart i Göteborg, där han trivs bäst på scen och där många av hans föreställningar har haft premiär.

– Ja, det har varit lyckat, erkänner han.

– Den här föreläsningen handlar om mig och om hur det är att vara Robert Gustafsson.

Han erkänner att han blev överraskad över responsen, som nu med finalen då han håller sin föreläsning tre gånger i helgen på Lisebergsteatern.

Brist på personliga möten

– Men jag tänkte också på min egen bakgrund, hur jag älskat att lyssna på gubbarna som berättade västgötahistorier då jag var liten. Jag kan känna att det finns en brist på det personliga mötet i dag när ljudböckerna fyller våra öron och det finns snapchat och annan skit. Vi behöver mötas, säger Robert Gustafsson.

– Det mest fantastiska är åldersspannet på de som kommer. Det handlar om åhörare mellan 17 och 80 år. Att det kommer så mycket unga ger hopp. Jag såg bara för någon dag sedan några ungar som lekte med pil och båge. Jag blev så förtjust att jag gick tillbaka och berömde dem. Det trodde förstås att jag inte var riktigt klok.

Blir det en fortsättning på föreläsandet?

– Oja, men just nu har jag mycket framför mig. Men om jag tar upp det här igen så måste det bli något nytt. Nu blir det ju, som sagt, mycket om mig själv, min hypokondri, att inte ställa in… det är ju ett märkvärdigt liv för en normal att få höra om hur man står och spyr i en hink innan föreställning för att gå in på scen och le efteråt.

Stor integritet

Robert Gustafsson är en skådespelare med stor integritet. Hans privatliv behåller han för sig själv. Men han tackar också den svenska jantelagen för att han får vara ifred.

– Jag träffade en stor, grekisk sångerska någon gång i mitten på 80-talet. Vi pratade länge och hon berättade om att hon aldrig kunde vara sig själv utan att vara tvungen att spela rollen som sig. Men här i Sverige, ja, här kan Madonna gå på gatorna och vi låtsas som om vi inte ser henne.

I dagarna har Robert Gustafsson blivit klar för scenuppsättningen av "Rain man", baserad på filmen från 1988, i Stockholm. Han kommer spela den autistiske brodern Raymond Babbitt och Jonas Karlsson Charlie Babbitt. Premiären är i höst.

Hjärtsjuk bror

Robert Gustafsson växte upp med en storebror som var hjärtsjuk och avled 2004. Han relaterar i sin roll i "Rain man" till detta.

– Ja, jag tycker att jag har en förståelse om hur det är att leva i en familj med någon med funktionsnedsättning. Många tror att man lever under något slags allvar, men vi hade mycket humor i vår familj.

Robert Gustafsson

Är: 55, skådespelare och komiker. Uppvuxen i Skövde. Fick sitt genombrott först i "Björnes magasin" i slutet av 80-talet för att sedan hamna i publika framgångar med tv-produktioner som "Gäster med gester", "Rena rama Rolf" och som en del av Killinggänget. Har mängder framgångsrika scenshower bakom sig, där den senaste "Rolandz på Rondo" hade premiär i Göfeborg i september 2018. Medverkat i flera filmproduktioner, bland andra "Hundraåringen"-filmerna.

Aktuell: Med föreläsning på Lisbergsteatern fredag 6 och lördag 7 mars, den sistnämnda med dubbla framträdanden.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57