Hennes musik fick vingar – "Pengar är inte motivationen"

Debutalbum hann knappt ges ut förrän erbjudandet om ett skivkontrakt kom. Nu är Göteborgsartisten Paperwing på gång med sitt andra album där första singeln "Oh, wallflower" precis har kommit.

  • Publicerad 17:50, 29 mar 2020

Jag svarade "Har ni lyssnat på mig? Är ni säkra?".

Hon kommer från en föreläsning om marknadsföring i frilansande musikers värld. Hur man promotar sin musik och sig själv. Föreläsare Jenny Gustafsson Soovik. Åhörare elever i världsmusik och improvisation. Plats Musikhögskolan. En skola hon själv har gått på. Jo, hon vet betingelserna som frilansande musiker. Jakten på ekonomi för den konstnärliga friheten. Parat med jakten på självförtroende i kamp med just att göra sig synlig som artist.

– Pengar är inte motivationen. Men sedan är det ett faktum i världen och ens liv, säger hon.

– Som att jag skulle vilja köpa ett sommarhus. Men hade pengar varit den största faktorn hade jag inte jobbat med det här.

Egna premisser

Jenny Gustafsson Soovik jobbar under artistnamnet Paperwing, där hon skapar musik och produktioner efter sina egna premisser. Debutalbumet "Alone we walk the land", drömsk, egensinnig popmusik, kom hösten 2018.

– Det är svårt med prestationer. Vem gör jag det för? För min skull, för min pappa eller för mig som barn…? funderar hon retoriskt.

– Musiken har ett egenvärde i mitt liv och i världen. En musikerkompis sa till mig "Du har ett behov av ett konstnärligt uttryck".

Och, ja, redan som liten fanns ett behov av det, förklarar hon.

– Musiken fanns med tidigt. Men också att sitta och skriva eller måla. Jag kunde låsa in mig på mitt rum och läsa i sex timmar, berättar hon.

Det är ett fokus som hon fortfarande besitter när hon jobbar med sin musik. Men något som också kontrasteras av hennes rastlöshet.

– Jag har en semiambulerande äventyrslust och kan lätt bli uttråkad. Så jag behöver byta miljö och har ofta gått från ett jobb till ett annat. Så jag kan känna ett ressug som dämpas av stressen att passa tider. Men det kanske är en långsam process för mig och jag hamnar på ett retreat i Indien i 50-årsåldern, säger hon och ler.

Fick mejl

Debutalbumet var rykande färskt när hon fick ett mejl från Sundsvallsbolaget Ninetone Records.

– Jag trodde först att det var något autoutskick, men såg snart att det var personligt. Riktat till mig. Jag gick in och kollade vad det var för bolag och såg att det bland annat gett ut Takida. Så jag svarade "Har ni lyssnat på mig? Är ni säkra?". Men så var det. De hade upptäckt mig genom bloggen Popmuzik, berättar Jenny Gustafsson Soovik.

Hon var positiv till erbjudandet, men samtidigt utmattad efter processen och anspänningen med debutalbumet, så svaret blev:

– Vi hörs i april! Men de var förstående. När vi sedan förhandlade var det första gången jag dealade. Jag gick med Musikerförbundet för att få råd och tips.

I dagarna har första singeln "Oh wallflower" kommit, den första av tre innan albumet kommer tidigt i höst.

– Jag har skrivit den mesta av musiken nyligen. Känslan är kaos. Men jag har kommit längre än vad jag egentligen tror.

Paperwing

Är. Jenny Gustafsson Soovik. Musiker, låtskrivare, producent och föreläsare. 31 år. Gick improviationslinjen på Högskolan för musik och scen på Göteborgs universitet. Tog kandidatexamen 2014 efter tre års studier.

Bor: I Guldheden med sin make. Uppvuxen i Landala.

Musik: Kom med debut-EP:n One 2016, följt av albumet "Alone we walk the land" 2018.

Aktuell: Med singeln "Oh, wallflower", som är den första singeln av tre som föregår hennes andra album som kommer i höst.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57