Foto: Kai Martin

Hennes poesi sitter som gjuten

Vardagsbetraktelser parat med humor och allvar. Ett sätt att skriva poesi som gett Göteborgsförfattaren Lina Ekdahl ett namn – och en dikt ingjuten i 133 brunnslock.

  • Publicerad 16:48, 21 apr 2020

Humorn är viktigare än så. Det är ett sätt att ta till sig allvaret.

Marknära poet. Poeten Lina Ekdahls poesi har hamnat på 133 nya brunnslock i Göteborg. Foto: Kai Martin

Gjuten poesi. Poeten Lina Ekdahl är först ut med att få sin poesi på brunnslock i Göteborg. Foto: Kai Martin

Lina Ekdahl fick uppdraget att skriva en dikt för projektet Rain Gothenburg där poesin som gjuten skulle hamna på 133 brunnslock i Göteborg. En idé iscensatt av Jens Thoms Ivarsson, Creative Director på Kretslopp och vatten i Göteborg.

– Det var 2018. Jag blev uppringd av reklambyrån Where Is My Pony, fick frågan och jag som annars brukar be att få återkomma tackade ja direkt, säger hon.

– Jag vill att poesin ska ta del i samhället. Det har var ett exemplariskt sätt. Dessutom, brunnslocken är ju gjutna i järn. Poesin förknippas ju ofta med något finstämt i blicken, men det här bryter mot det och ligger där hela tiden.

Tänkt premiär 2019

Planen var att hennes brunnslock skulle premiärplaceras förra året. Men först nu mars blev det verklighet.

– Ja, de första lades vid Opal- och Vårväderstorgen plus ett vid Alelyckan, vid Kretslopp och vatten. Det var en fantastisk dag och alla var så positiva, säger Lina Ekdahl, som förutom arvode också har fått ett brunnslock med sin dikt.

– Det ingick, så det har jag på mitt torp utan att riktigt veta hur eller var jag ska placera det.

Läs även: Här tar poesin plats på Göteborgs brunnslock

Hon är uppvuxen i Linnéstaden, men flyttade som elvaåring till Kungssten med sin familj, där båda föräldrarna är konstnärer.

– Jag gick på Waldorfskolan i Haga, men då den flyttade till Kärralund flyttade jag med. Det blev mycket tid på buss och spårvagn. Men det var många med mig som åkte så. Det var ju skolkamrater från olika delar av stan och från olika samhällsklasser. Så samtalen vi hade ville jag inte missa, säger Lina Ekdahl.

– Dessutom var det värdefullt. Jag lärde mig stan och hittade överallt.

Började tidigt att skriva

Redan tidigt började hon skriva poesi, som både blev ett uttryckssätt och en livsnödvändighet.

– Jag började när jag var jätteung och arg. Jag hade inga tankar på att skriva eller att jag skulle kunna leva på det här. 1984 började jag att läsa ute och då började jag förstå att det var något som jag kunde jobba med, berättar Lina Ekdahl.

– Många sa till mig att jag skulle ge ut dikterna själv, men det gjorde inte jag. Jag skickade till många förlag och fick nej. Istället läste jag mycket ute och mötet med människor är det finaste jag vet.

Det skulle dröja nästan tio år innan hennes poesi blev utgiven. Men sakta blev uppdragen fler och hon fick skriva pjäser för både Folkteatern och Teater Kolibri. Lina Ekdahl blev med tiden alltmer uppskattad och etablerad.

– Ja, det får man väl säga, att jag är etablerad. Men samtidigt finns alltid ett tvivel. Det tillhör, erkänner hon, som inte odlar den känslan speciellt djupt.

Vardagsnära perspektiv

Hennes stil förenar allvar med komik ur ett vardagsnära perspektiv. Ett sätt att skriva som hon tillskansade sig från start.

– Jag är förtjust i vardagen och tycker om att allvar och humor får vara med. Inte för att skoja till det, för humorn är viktigare än så. Det är ett sätt att ta till sig allvaret.

Hur bestämde du dig för vilken dikt du skulle ha till brunnslocket?

– Det fanns ju begränsningar, förstås Sedan var det ju, med tanke på temat, viktigt att något med regn skulle vara med. Men jag var väldigt fri. Jag hade några rader från en annan dikt, som jag gick igång på. Tanken var att det skulle väcka frågan "Vad står det?" och hålla i hundra år.

Lina Ekdahl

Är: Flerfaldigt prisbelönad poet och författare, 56 år. Uppvuxen i Göteborg.

Bor: I Linnestaden och i sommartorp.

Familj: Två söner och barnbarn.

Priser: Har bland annat fått Göteborgs stads författarstipendium (1999), Aspenströmpriset (2009), Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris (2010), Samfundet De Nios särskilda pris (2018) och Västra Götalandsregionens kulturpris (2019).

Aktuell: Med dikten "Fakta" gjuten på 133 brunnslock runt om i Göteborg.

Skriver: För teaterprojektet "Ett sömnspel" plus ett projekt tillsammans med Magnus Haglund, Isak Eldh, Ylva Olaison och Ulf Rönnerstrand där 400 platser ska få var sin text eller musik, tänkt för Göteborgs 400-årsjubileum.

Visa merVisa mindre

Lina Ekdahls Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Way out West – Kulturkalaset

Järntorget – Götaplatsen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Röda sten – Saltholm

Spårvagn – Färja

Bokmässan – Filmfestivalen

Jungans – Paley

Slottsskogen – Delsjön

Folkteatern – Stadsteatern

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG