Hisingskillen tillbaka från Nashville

Han är en enkel kille från Kville. Stadsdelen han vuxit upp i har aldrig lämnat honom trots att Nashville blivit en viktig bas. Nu är Jamie Meyers aktuell tillsammans med sin flickvän med "One light burnin'".

  • Publicerad 16:50, 30 apr 2021

Tiden efter "Popstars" var en märklig tid.

Tredjeplatsen i "Popstars", Kanal 5:s talangtävling, 2002 blev startskottet för Jamie Meyers musikkarriär. Några och 20 hamnade han i spännande sammanhang som uppvärmare för GES och Westlfe. 2012 blev det det kanske mest prestigefyllda uppdraget när han turnerade med Lady Antebellum, den amerikanske countrygruppen från Nashville. Staden som skulle få en stor betydelse för Jamie Meyer.

– Det har på något vis bestämt hur jag skulle gå musikaliskt.

För han må vara en enkel kille från Kville, men har gått en lång väg från sin mammas gata till där han nu är.

– Tiden efter "Popstars" var en märklig tid. Jag blev inviterad att jobba med Jörgen Elofsson, fick låtar av Robyn och Bryan Adams. Jobbade med Peter Kvint och har sen 2005 haft Håkan Mjörnheim som mentor och producent.

Till Los Angeles

Han nämner namnen med både självklarhet och vördnad. Men mest av allt ville Jamie Meyer visa sin egen duglighet. Så åkte han till Los Angeles för att studera vocal och music business på Music Institute.

– Jag spelade ensam och med band. Turnerade runt och gjorde showcasespelningar. Vann LA Music Award för bästa singer/songwriter 2009.

Jamie Meyer inser att det låter kaxigt, men i USA behöver man ta plats. I Los Angeles i synnerhet.

– Ja, det gäller att inte tänka att det finns 10 000 till med samma ambitioner… bara på samma gata.

2011 åkte han hem en period, för att finnas för sina morföräldrar i Kville. Några år senare gick båda bort. En saknad som blev stor, men som också gav låten – och videon – "Holy ground" 2016.

– Då morfar levde filmade vi honom i vardagen, som när han gick till posten. Det har kommit med i videon, säger Jamie Meyer.

Den finstämda videon, regisserad av Patric Ulleaus, om hans uppväxt blev belönad med en nominering till bästa video i Indieville awards 2017.

Nashville viktig bas

I nära tio år har Nashville blivit en viktig bas för Jamie Meyers skapande.

– Efter turnén med Lady Antebellum ville jag försöka och inte vara så svenskt rädd.

Han struntade i den långa kön till legendariska Bluebird Café i Nashville för en open mic-kväll. Skickade ett brev och en cd. Två veckor senare fick han svar. Han fick kontakt med artisten Jimmy Mattingly, producent och Garth Brooks fiolspelare och träffade Karl Braun, advokaten med stort inflytande i Nashvilles artistvärld. En relation som gav ett förlagskontrakt 2018.

Tillsammans med sin flickvän, artisten Suzanne Zell, bor han nu och verkar i Linköping. Nyligen utgivna duetten "One light burnin'" är början på också ett musikaliskt samarbete. Han trivs bra, men…

– Jag saknar visserligen Nashville men först och främst längtar jag till att Sverige öppnar upp och man kan börja spela här igen.

Jamie Meyer

Är: 40. Musiker, sångare och låtskrivare.

Genombrott: I talangjaktsprogrammet "Popstars" 2002, där han kom trea. Det i sin tur ledde till låtskrivar samarbete med Jörgen Elofsson, Robyn och Bryan Adams.

Bor: Just nu i Linköping med flickvännen Suzanne Zell. Uppvuxen i Kville på Hisingen. Har bott i både Los Angeles och Nashville.

Aktuell: Med singeln – duetten – "One light burnin'" tillsammans med Suzanne Zell

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12