Hög tid för "Lasse i Gatan"

Allt var klart. John Dohlsten skulle doktorera och tillsammans med lillebror Victor skulle han sätta upp nya föreställningen "Lasse i Gatan" – om Lars Gathenhielms liv. Men något kom emellan.

  • Publicerad 18:30, 15 sep 2022

Det var helt magiskt.

Succén med "Farväl Majorna" 2018 gav mersmak. Det var en självklart att fortsätta skriva musikhistoria med utgångspunkt från närområdet. Lars Gathenhielm, den svenska piraten som verkade under 1700-talet och blev adlad av Karl XII, lockade deras intresse. Han vars hus står vid Stigbergstorget och bygger sin egen mytologi.

Hur blev ni du med Lasse i Gatan?

– Det gick rätt fort, menar Victor.

– Ja, redan under repen. Nu är han som en kompis, fortsätter John.

– Alla känner hans namn. Men vi ville nysta i vem han var. Om han var god eller ond. Så vi ägnades oss åt research, inte bara var han var född, var han bodde eller hur mycket pengar han hade, säger Victor.

Hjälp från oväntat håll

Hjälp fick de både från ett oväntat håll. Nämligen från den norskdanske viceamiralen Peter Tordenskjold, som bland annat besegrat Karl XII:s flotta 1716 och 1719 attackerat Nya Älvsborgs fästning vilket blockerade hamninloppet till Göteborg.

– Ja, i sina brev har Tordenskoljd beskrivit Lars Gathenhielm som en galning som regerade Västerhavet. Dessutom har militärforskning kartlagt hans flotta, där kom mycket fram, berättar Victor Dohlsten.

En föreställning såg alltså dagens ljus. 2020 inleddes med stora planer. Först skulle föreställningen "Lasse i Gatan" sjösättas. Därefter skulle John Dohlsten doktorera.

– Det blev uppskjutet. Promoveringen gjorde jag senare det året och slapp ha fest. Det tyckte jag var lika så bra, säger han.

"Lasse i Gatan" lades i malpåse med bara veckor till premiär. Istället gjorde bröderna Dohlsten föreställningen "En resa i det gamla Göteborg". Med roliga historier och musik berättade de om Lars och Ingela Gathenhielm, familjen Broström och Carnegie.

– Det blev ett slags pop up-föreställning, letade upp lokaler och lyckades göra 50 föreställningar. Vi gjorde också en nedskalade version av "Farväl Majorna", säger John.

Föreställningen fick vänta

Men "Lasse i Gatan" ville de inte röra. Med tålamod fick föreställningen vänta.

– Men i februari i år hade vi premiär på den. Tre utsålda föreställningar på Aftonstjärnan och sedan turné. Bland annat i Halmstad, Kristianstad, Jönköping, Varberg, Kungsbacka – och Onsala, där Lars Gathenhielm ligger begravd. Där, nära kyrkan, hade vi en exklusiv föreställning, säger John.

– Det var helt magiskt. Alla på Onsala vet vem han är och mycket i föreställningen handlar om Onsala.

Efter turnén har "Lasse i Gatan" fått vila. Men i oktober är det dags för piraten att låta sin röst höras genom bröderna Dohlsten på Stora Teatern 12 oktober.

– Ja, det är härlig Göteborgshistoria, som många inte känner till. Han har bidragit till staden både med finurliga och hemska handlingar, säger Victor Dohlsten.

Bröderna Dohlsten

Är: John, 41. Doktorand inom idrottsvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap, musiker och låtskrivare. Victor, 32. Skådespelare. Har gjort roller i Amazon-serierna "Hanna" och "Carnival row", samt spelat för Shakesperare company i Prag.

Bor: John i Majorna med sin familj. Victor i Kungsladugård och Prag med flickvän.

Aktuella: Med "Lasse i Gatan", som spelas på Stora Teatern 12 oktober med pappa Ulf Dohlsten som regissör.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00