Prisad. Alicia Vikander har prisats av Stenastiftelsen och bjöd på dans. Foto: Kai Martin/Magnus Gotander Stenastiftelsen

Hollywoodstjärnan startade filmlab i Göteborg

I år firade Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur 25 år. Med det bjöds det tidigare i december en stjärnspäckad gala. Bland annat dansade göteborgska Hollywoodstjärna Alicia Vikander, som också fick ett stipendium på 300 000 kronor.

  • Publicerad 10:15, 18 dec 2021

Att starta detta filmlabb är något jag är oerhört exalterad över.

När Sten A Olssons stiftelsen för forskning och kultur höll sin gala var det extra allt. Inte bara för att man firade 25 år utan också för att scenen gästades av årets kulturstipendiater: sopranen och dirigenten Barbara Hannigan, konstnären Emanuel Röhss och honorärstipendiaten, skådespelerskan och producenten Alicia Vikander. Var och en tilldelades de ett stipendium på 300 000 kronor vardera.

Startat filmlabb

Alicia Vikander avslöjade i samband med prisutdelningen att pengarna kommer gå till det nystartade Alicia Vikander Film Lab. Till detta har Stenastiftelsen donerat ytterligare 1,5 miljoner svenska kronor.

– Jag känner mig enormt tacksam och hedrad över att få ta emot Stenastiftelsens stipendium. Att få chansen att tillsammans med Göteborg Film Festival starta detta filmlabb för att inspirera unga människor samt skapa möjligheter för dem att utforska filmens värld är något jag är oerhört exalterad över, säger AliciaVikander i ett pressmeddelande.

Inspiration

Projektet innebär att högstadieelever på tre till fyra utvalda skolor i olika delar av Göteborg under februari–oktober får lära om filmmediet och skapa egna filmer. Alicia Vikander Film Las löper under tre år – 2022–2024.

Med i projektet är Göteborgs filmfestival var filmpedagoger kommer besöka skolorna varje vecka med mobila filmverkstäder. De träffar eleverna under lektionstid då de studerar, diskuterar och gör film. Projektet ger också fortbildning och inspiration till lärare på skolorna.

Målsättningen för projektet är att: Vidga ungas perspektiv genom film och filmskapande; Inspirera unga till en framtid i filmbranschen; Öka källkritiskt tänkande och skapa förståelse för hur rörlig bild kan påverka; Ge jämlik tillgång till filmmediet oavsett socioekonomiska förutsättningar.

Bjöd på dans

Det är Alicia Vikander som har varit med och utformat projektet och hoppas själv kunna medverka aktivt i utvalda workshops med eleverna.

Men den göteborgska Hollywood- och Oscarprisade stjärnan nöjde sig inte med detta. På scen bjöd hon också på dans. Tillsammans med 14 elever och den konstnärliga chefen Sebastian Michanek från Svenska Balettskolan bjöd hon på lindy hop till "Sing, sing, sing". Inte helt ovant för den mångfacetterade skådespelaren, som en gång startade sin karriär som just dansare på bland annat Göteborgsoperan. Men det var ju några år sedan.

Stenastiftelsen

Är: Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur, som i år firar 25 år. Detta gjordes med en stjärnspäckad gala i början av december. Under året har stiftelsen ekonomiskt stöttat bland annat invigning av ett nytt visualiseringslabb på Universeum, flera större utställningar på Göteborgs konstmuseum och musikalen "Kärlek skonar ingen" byggd på Håkan Hellströms musik på Göteborgsoperan.

Pristagare: 2021 års pristagare var sopranen och dirigenten Barbara Hannigan, konstnären Emanuel Röhss och honorärstipendiaten, skådespelerskan och producenten Alicia Vikander.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21