Naturnära. Anita Steiner lever vid havet och nära sina vresrosor som Carl Peter Thunberg tog till Sverige. Foto: Kai Martin

Hon är aktuell med bok om Linnés lärjunge

Sex år har "Linnés lärjunge – Carl Peter Thunberg reser i Europa Afrika Asien 1772–1797" tagit att bli klar. Med den bjuder konstnären Anita Steiner på en poetisk resa med egna illustrationer.

  • Publicerad 18:58, 20 dec 2021

Jag är som en bulldog. Får jag tag på något släpper jag inte taget.

Utanför det gamla butikshuset, Anita Steiners hem sedan 1967, nere vid havet med utsikt mot Björkö finns ett bestånd av vresrosor. Det är hon som har planterat dem, men rosorna härrör från Carl Peter Thunbergs resor i slutet av 1700-talet.

Thunberg okänd

Carl von Linné är vida känd, men Jönköpingssonen Carl Peter Thunberg är det inte. Något som Anita Steiner vill ändra på med sin bok.

– Jag upptäckte honom i Japan i samband med ett stipendium som jag hade fått. Jag gillade historien om honom och tycker den är intressant. Hans resor är otroligt spännande.

Carl Peter Thunberg hade uppdrag från holländska handelskompaniet då han begav sig ut på sina resor till Sydafrika, Kina och Japan. Men i lönndom valde han också att skicka fröer till sin läromästare Carl von Linné.

– För mig var det bara att slänga mig in i det här projektet utan att tänka efter. Jag är som en bulldog. Får jag tag på något släpper jag inte taget. Det har varit spännande och roligt att göra det här, säger Anita Steiner.

– Jag är glad för det. Med det här arbetet har jag fått kontakt med en japansk professor som är intresserad av boken.

Hon har haft tålamod. I drygt sju år har hon jobbat med research, skrivit sina poetiska texter och målat illustrationer till boken.

– Min särbo har fått stå modell för Thunberg. Jag har tecknat i botaniska trädgårdar och det har tagit sex, sju akvareller innan jag har varit nöjd. Eller, nja, nöjd blir man ju aldrig, säger Anita Steiner, som under tidens gång också hann med att göra klart en barnbok.

Uppskattad i Japan

Anita Steiner har haft Carl Peter Thunbergs reseskildringar som förlagor till sin text, som är inspirerat av den japanska diktformen waka, uppbyggd av 31 stavelser i två avdelningar kami-ku och shimo-ku.

– Det var inte lätt. Men jag ville prova.

Japan var ju också ett land som, för den tiden, såg med blida ögon på Carl Peter Thunberg.

– Han var väldigt precis och noggrann. Jag tror också att han var vänlig, något som gjorde att han blev omtyckt där.

Anita Steiner

Är: 84. En svensk målare, grafiker och författare. Utbildad vid Ecole d'arti i Schweiz, Slöjdföreningen och Hovedskous i Göteborg. Hon har genomfört studieresor till Schweiz, Nederländerna, Frankrike och Italien, samt forskningsresor till Japan och Taiwan. Hon har medverkat i samlingsutställningar på bland annat Flaggstaff museum i Hongkong, Shanghai Nationalmuseum och Kawasaki kulturhus i Japan samt Museo de Arte Contemporaneo Morelia i Mexiko.

Bor: På Hälso.

Aktuell: Med boken "Linnés lärjunge – Carl Peter Thunberg reser i Europa Afrika Asien 1772–1797".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21