Hon blåser för en allt större publik

Sedan 80-talet har Helena Gibson fascinerat med sin glaskonst. Men konstnärskapet är större än så – och tjusar från Göteborg till Hollywood.

  • Publicerad 15:00, 1 mar 2020

Jag blev helt uppslukad där. Efter två veckor kollapsade jag.

I höstas fick filmregissören Quentin Tarantino Distinguished Storyteller Award. Ett pris som kanske inte basunerades ut i Sverige, precis. Men som uppmärksammades i Helena Gibsons Facebookflöde med en bild på pristagaren och hans pris. Lite lagom modest. För det är ju trots allt Göteborgskonstnären som ligger bakom designen av prisplaketten.

– Jag har gjort det i åtta–tio år. Bland vinnarna finns Quincy Jones och Jane Fonda, säger hon.

– Jag har blivit erbjuden att vara med vid prisceremonin, men tackat nej.

Låter konsten tala

Helena Gibson låter hellre sin konst tala än ställer ut sig själv. Kanske inte så konstigt. För det har tagit en livsresa för Helena Gibson att färdas från den blyga flickan i Vasastaden i Göteborg, med konst och litteratur ständigt närvarande, till att bli en konstnär med starka visioner gällande sitt skapande.

– Jag var tyst och blyg, läste alla böcker jag kom över. Svenska författare, Nobelpristagare... jag läste dikter. Jag trodde jag skulle bli journalist. Min första pojkvän, som jag träffade när jag var 15 år, vågade jag knappt prata med. Ändå var vi ihop i några år och jag var kär så det svämmade över, berättar hon.

Vägen stakades ut mot den akademiska världen: informationsteknik, filosofi, nygrekisk historia och ett forskarjobb med politisk innehållsanalys av media på Statsvetenskapen 23 år gammal.

– Jo, det var väl något av duktig flicka-syndromet, erkänner hon för att lite senare avslöja ett inslag av uppror sista året vid gymnasiet då hon valde att stanna i Grekland hos sin pojkvän istället för att slutföra sina studier.

– Han var en typisk strandraggare, som jag föll för. Min mamma försökte tvinga hem mig. Men jag stannade, säger hon och ler åt minnet.

Studenten fick vänta

Studentexamen på Schillerska fick vänta och kärleken till den grekiska pojkvännen må ha upphört, men inte den till Grekland.

Det blev ingen journalist av Helena Gibson. Istället tog konsten över. Hon hade börjat måla under pseudonymen Vera Storm.

– Så kom mamma hem, fick se tavlorna och sa att den där Vera Storm var ju riktigt bra, berättar Helena Gibson.

När hon sedan fick se en glasutställning var hon fast.

– Jag åkte till Småland och Orrefors 1980 för att lära mig blåsa glas. Jag sökte till skolan där och kom in för att bo där i två år. Men det var tufft. På helgerna liftade jag till Emmaboda för att ta tåget till Göteborg och gå på Errols.

Framgångarna kom

De 40 eleverna kom från hela världen, där alla fortsatt jobba med glas. Av dem uppmuntrades hon att söka sig vidare till Pilchuck Glasscenter i USA.

– Jag fick skolans stipendium. Annars hade jag inte haft råd. Jag blev helt uppslukad där. Efter två veckor kollapsade jag. Jag hade inte sovit, ville lära mig och veta allt, säger hon.

Med framgångarna kom en stark tilltro till skapandet och blygseln släppte.

– Jag tror på att gräva i sig själv då man skapar. En tanke inom mig skapar känslan i det jag gör. När genombrottet kom...? Jag vet inte. Det kom sakta. Men när jag fick flertalet av konstnärsnämndens stipendium tidigt, skattat och klart, klarade jag mig ett år i taget. När sedan Nationalmuseet och Röhsska köpte in min konst grät jag.

Helena Gibson

Är: 62 år. Konstnär. Uppvuxen i Vasastaden i Göteborg där hon också nu mer bor. Utbildad glaskonstnär i Orrefors och Pilchuck Glasscenter, USA.

Familj: Sambo och vuxen son, som nyss blivit pappa.

Aktuell: Ständigt med sin konst, som bland annat finns i hennes atelje vid Kronhusbodarna.

Hobby: Gillar att resa. Är sedan tonåren Greklandsfrälst. Tycker om kläder, design, skor, men har köpstopp sedan två år. Springer (5 kilometer i Skatås är en favorit) och går på gym.

Representerad: På bland andra Nationalmuseum i Stockholm och Röhsska museet.

Utsmyckningar: Bland annat Angereds Närsjukhus.

Visa merVisa mindre

Helena Gibsons Göteborgsfavoriter

Slottsskogen – Delsjön

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Bokmässan – Filmfestivalen

Avenyn – Linnégatan

Spårvagn – Färja

Röda sten – Saltholmen

Folkteatern – Stadsteatern

Way out West – Kulturkalaset

Jungans – Paley

Botan – Trädgårdsföreningen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG