Hon brinner för soloprojektet

Det Brinner är glödhett. Matilda Sjöströms soloprojekt är klart med sitt andra album efter tre intensiva år. – Jag är glad att jag får göra det här.

  • Publicerad 17:04, 28 jan 2020

Går inte jag i fronten för tjejerna skulle plattan bli fejk.

Det har snart gått tre år sedan Det Brinners debutalbum. Tre intensiva år för Matilda Sjöströms soloprojekt, där hon syntes och hördes i hart när alla sammanhang. Som programledare i P4 Göteborgs morgonprogram. Som sångerska med turnerande Nationalteaterns Rockorkester. Som artist på första Statementfestivalen. Med Det Brinner på scen och i studion.

Räckte inte till

Jo, hon insåg att tiden kanske inte riktigt räckte till.

– Jag klarade inte att gå upp tidigt för jobbet, så jag sa upp mig i somras. Det blev trots allt två och halvt år där. Samtidigt som jag turnerade med Nationalteaterns Rockorkester, säger hon.

– Jag älskade jobbet, men blev sur på slutet. Jag kunde inte sova. Efter att jag slutat tog det tid innan jag kunde slappna av. Jag trodde inte att jag var så trött, men jag sov bara tre timmar per natt.

Rekreations- och sonderingsresa

Hon har precis kommit tillbaka till Sverige efter en kombinerad rekreations- och sonderingsresa till Isla Mujeres, ön precis utanför den mexikanska Yucatánhalvön.

– Vi har varit där förut. Vi letar efter platser där man kan bo, jobba och vara kreativ på. Jag har alltid haft ett behov av att komma bort och då är det inte Borås jag menar, säger Matilda Sjöström.

– Så det är ju sjukt att komma tillbaka till det här, men också roligt.

Matilda Sjöström pekar ut mot gråvädret som det negativa, och mot det positiva, sitt album, Det Brinners "Bara öppna ögon kan se", som kom 24 januari.

– Det är ju första gången som jag bestämmer allting själv. Och, ja, det är första gången som jag är nöjd. Jag har inte haft någon tidspress. Det fick bli klart då det blev klart.

Går i fronten

Lejonparten av de som är med på skivan är kvinnor. En självklarhet för Matilda Sjöström och ett medvetet val.

– Tidigare har jag jobbat med de som varit närmast, men då har det oftast varit killar. Så var det också på Statementfestivalen, att trots att det var fokus på tjejerna så fanns det flera band med flertalet killar och tjejer som inte fick jobb. Så för mig var det självklart: Går inte jag i fronten för tjejerna skulle plattan bli fejk, säger Matilda Sjöström med emfas.

Hänt mängder

Jo, sedan debutalbumet "Så låt mig vara" 2017 har det onekligen hänt mängder. Metoo, till exempel, och Statementfestivalen, som blev verkligheten där augusti mötte september 2018.

Då hade singeln "Jag lovar dig" kommit ut och fått rejält med spridning via Mia Skäringers tv-program "Kroppshets" och blev något av en undergroundhit.

– Att sjunga den på Statement och alla sjöng med… ja, jag grät och gjorde det i flera dagar, säger hon.

Det Brinner

Är: Låtskrivaren, sångerskan och musikern Matilda Sjöströms soloprojekt. Debutalbumet "Så låt mig vara" kom 2017. 2018 kom singeln "Jag lovar dig", Det Brinners mest strömmade och spelade låt.

Bas: I Majorna, där studion finns nära hemmet.

Aktuell: Med andra albumet "Bara öppna ögon ser", som föregåtts av nyligen släppta singlarna "Ljuger mig rätt i ögonen", "Bara öppna ögon kan se" och "Bara fortsätt". Samtilga är med på albumet.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG