Hon gömmer sig inte för pandemin

Två år efter hyllade soloalbumet "Oceans" släpper Lisen Rylander Löve inte greppet om plattan. Nyss kom en video signerad Edda Magnason. Samtidigt med solosingel och album med Splendor.

  • Publicerad 16:15, 23 maj 2021

Helst skulle jag vilja göra en video till varje låt.

Pandemiåret har förstås ställt till det för Lisen Rylander Löve som för alla andra kreatörer inom kulturbranschen. Men hon har inte suttit och stirrat på en nymålad vägg i väntan på att den ska torka. Istället har hon nogsamt gått till sin replokal för att skapa och samtidigt varit involverad i mer än ett projekt.

– Ja, just nu är det ett kompositörsprojekt för tre slagverkare med trummisen Ola Winkler, som görs för Malmös symfoniorkester. Sedan har jag startat en duo med kontrabasisten Alfred Lorinius, inspirerad av en skiva av Charlie Haden.

Hyllat soloalbum

Nyligen kom musikerkollegan Edda Magnasons (ja, hon som spelade Monica Zetterlund i "Monica Z" från 2013) video på Lisen Rylander Löves låt "Nothingness" från hennes hyllade soloalbum "Oceans".

– Det var verkligen glädje. Hon fick full konstnärlig frihet och hon är fantastisk. Jag tror inte hon har gjort jättemånga videor. Men jag har sett videor med saxofonisten Per "Texas" Johansson och Johan Lindström. Jag frågade henne. Hon gick verkligen in för det så mycket och jag fick stort förtroende för henne.

Det är två år sedan "Oceans" kom, men Lisen Rylander Löve vill inte släppa greppet om plattan.

– Allt går så sjukt snabbt nu med snabba klipp. Men jag jobbade mycket med den och ville att den ska stanna kvar länge. Helst skulle jag vilja göra en video till varje låt. Men finansiellt var det här en ren förlust. Ja, rent dumt. Men ibland måste man.

Ett avsteg

Precis så var det med nyss utkomna singeln "Green and gold", som kom i mars. Ett avsteg i hennes solomusik formmässigt.

– Den hade inte kommit till om det inte var för Corona. Plötsligt fanns det tid att sitta vid pianot. Jag har ju en popådra i mig sedan jag spelade i bandet Dilemma då jag var 14 år. Det här är en poplåt, fast utan refräng. Men jag tror att den får bli ensam.

Under våren har också Göteborgsbaserade jazzgruppen Splendor, där Lisen Rylander Löve ingår med sin saxofon och elektronik, kommit med nytt album.

– Vi spelade in i september efter att en turné till Kanada ställdes in. Det var ett tag sedan vi spelade in senast. 2014, tror jag. Tidigare gjorde vi ett album var tredje år.

Mångfacetterad

Lisen Rylander Löve är mångfacetterad och har kunnat ses i så vitt skilda sammanhang som från Union Carbide Productions, Nynningen till Lustans Lakejer, med Bowiegitarristen Adrian Belew och legendariska brittiska bandet Japans keyboardist Richard Barbieri. Länge var hon verksam med Lisa Nordström i Midaircondo, där experimentell elektronica utmanades på scener över hela världen.

– Ibland tror jag att jag kan uppfattas som spretig. Jag kan se upp till dem som gå in för en grej, som frijazz.

Lisen Rylander Löve

Är: 46. Musiker, låtskrivare, arrangör och producent. Spelade under tonåren i bandet Dilemma. Bildade tillsammans med Lisa Nordström Midaircondo (2003–2015). Har spelat med allt från Lustans Lakejer, Nynningen och Union Carbide Productions.

Bor: I Majorna.

Familj: Man och två barn.

Aktuell: Med videon "Nothingless", solosingeln "Green and gold" och albumet "Royals" med bandet Splendor. Dessutom inblandad i flera projekt med sikte mot framtiden.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00