Affischnamn. Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar ligger bakom 2021-års Filmfestivalaffisch. Foto: Göteborgs filmfestival

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar som Göteborgs filmfestivals affischnamn.

  • Publicerad 10:03, 3 dec 2020

Göteborgs filmfestival har sedan flera år haft främst svenska konstnärer som namn bakom affischerna till Filmfestivalen.

Första konstnärsaffischen gjordes 1992 av Ernst Billgren och han har därefter följts genom åren av konstnärer som Pussy Riot, Lars Lerin, Marie-Louise Ekman, Karin Broos, Liv Strömquist, Annika von Hausswolff, Aida Chehregosha och – 2020 – Mamma Andersson.

Digitalt 2021

I år blir ju, som GöteborgDirekt tidigare rapporterat, Filmfestivalen digital. Det blir däremot inte den affisch som ska upplysa om Göteborgs filmfestivals varande – 2021 från 29 januari till och med den 8 februari.

Social distans

Årets tema är social distansering, av förklarliga skäl. Ett tema som konstnären Charlotte Gyllenhammar har anammat.

– Hedrande! Som göteborgare är det särskilt roligt. Jag gick på Hovedskous Målarskola tvärs över Järntorget och hängde i Haga och på spelningar på Sprängkullen och Pustervik. Jag har sett Göteborgs filmfestival växa över decennierna, med respektingivande integritet, säger Charlotte Gyllenhammar i ett pressmeddelande.

Fortsättning

Motivet är ett slags fortsättning på den staty som flera meter hög senast kunde ses på Pilane naturutställning på Tjörn i somras. Den som också finns i en annan storlek på olika ställen i landet, som i Borås.

Charlotte Gyllenhammar fick sitt genombrott 1993 då hon hängde en 120-årig ek upp och ned på Drottninggatan i Stockholm. I Göteborg finns hennes hedersmonument över Raol Wallenberg på Haga Kyrkoplan.

Charlotte Gyllenhammar

Är: Född 1963 i Göteborg som dotter till Pehr G och Christina Gyllenhammar. Hennes konstnärskarriär inleddes som främst målare. Men de senaste åren har hon främst arbetat med med skulpturer, fotografi, video och installationer. Hon är utbildad vid The Royal College of Art i London och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon blev utnämnd till professor vid Konsthögskolan i Malmö 1995.

Genombrott: 1993 med "Dö för dig", en upp och nedvänd ek upphängd på Drottninggatan i Stockholm. Hon är representerad i många samlingar och har utfört flera verk i offentliga rum, bland annat "Minnesmärke–Raoul Wallenberg" (2007).

Aktuell: Med Göteborgs filmfestivals affisch.

Visa merVisa mindre

Vandrande motiv. Figuren som är förlagan till Charlotte Gyllenhammars Filmfestivalaffisch kunde ses hos Pilanes naturutställning på Tjörn i somras. Foto: Kai Martin

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00