Hon guidar dig genom Göteborgstrafiken

Hon är uppe i ottan för att hjälpa göteborgarna i trafiken. Med klar och fast röst bjuder Anica Stenberg rappt på information om hur och var man kör bäst när det blir som värst.

  • Publicerad 15:07, 3 okt 2020

Jag älskade radio som liten, lyssnade på allt.

– Jag har tre tidiga mornar i veckan. Då går jag upp 04.20 och är förberedd som en brandman. Allt är utlagt. Kläderna måste vara på plats. Annars är det kört.

Vid sex på morgonen startar P4 Göteborg sina morgonsändningar. Då sitter Anica Stenberg alert och redo för att scanna av Göteborgs trafiksituation. Vid några skärmar kan hon följa flödet under dagen från rusningstrafikens hektiska perioder till när det lugnar ned sig och sedan intensifieras igen.

Showartist

Hon är showartisten som vi 30-årsåldern ville sadla om. Eller som hon säger:

– Som dansare pensionerar man sig vid 65... kilo.

Då hade hon underhållit på scener runt om i Göteborg och på Mallorca, men också med revyikoner som Stefan & Krister och Mats Ljung.

– Så jag läste Media- och kommunikationsvetenskap, där jag tog en filkand.

Det blev fler kurser på universitetet och inhopp på Studentradion.

1996 började hon på Radio City, som då satt ute vid Bingolotto med möjlighet att spana in spännande artistbesök som David Bowie och Elton John till tv-programmet.

– Allt jag gjort samlades i en korg: show, reklam, kommunikation, språkvetenskap, populärkultur och musik. Jag började vikariera i något som kändes som en evighet innan jag fick fast jobb.

Lockades till radion

Att hon lockades till radion kanske inte var så konstigt.

– Jag älskade radio som liten, lyssnade på allt, skrev brev till "Upp till 13", kom hem och tog fredag till "Metropol" med Ingvar Storm och Niklas Levy, där pratet många gånger var viktigare än musiken. Jag hade till och med en Walkman med sändare så jag kunde lyssna på radio då jag gick eller reste.

Snart blev hon programledare för den populära reklamkanalen mellan tio och två.

– Jag körde 15 år, fem dagar i veckan plus inspelat för helgerna. När Backabranden hade skett, 9/11 och mordet på Anna Lind gällde det att balansera mellan roliga tävlingar och reklamavbrott. Vi hade den goda smaken att slänga ut reklamen, men det skedde utan klagomål från våra annonsörer. De förstod allvaret. Jag var dessutom musikproducent och fick koda om spellistorna och låg tre, fyra låtar före med mer passande musik.

Intensiva år

Men det roliga, intensiva åren på reklamkanalen tog slut. Anica Stenberg fick gå när Morrongänget gjorde comeback.

– De hade slutat vid midsommar, som en blixt från klar himmel, 2008 och gick till konkurrenterna. När de kom tillbaka efter några år åkte jag ut. Jag var 45 år, nyskild och blev av med mitt älskade jobb.

Efter flera olika jobb, bland annat i en delikatessbutik i Saluhallen, och projektanställningar för Göteborg & co kom hon åter till radion. Nu P4 Göteborg.

– När jag går in som programledare får jag utlopp för allt jag har lärt mig. För mig är det viktigt med tilltalet, att säga du till lyssnaren och låta radion vara deras sällskap, en vänlig kamrat, förklarar hon.

Som trafikreporter har hon örnkoll på allt i staden: vägar, gatuarbeten, krockar, köer...

– Vi är beroende av tips från lyssnarna. Det är vi tacksamma för. Annars går det inte. Och tänk att jag, som inte har bil och knappt körkort, guidar göteborgarna i trafiken. När jag fick jobbet undrade jag hur det skulle gå...

Anica Stenberg

Är: 55, programledare och trafikreporter på P4 Göteborg.

Bor: I Landala med 16 årig son.

Bakgrund: Född i Lindome. Uppvuxen i Göteborg. Har jobbat som showartist, bland annat på Valand och Park Lane samt Hotel 33 på Mallorca. Varit reseledare. Jobbat på reklambyrå. Har filkand i Media- och kommnuikationsstrategi. Läst populärvetenskap och språkvetenskap på universitetet. Jobbade länge på Radio City och Mix Megapol.

Aktuell: Som trafikreporter i P4 Göteborg där hon ger uppdateringar om trafikflödet i Storgöteborg. Är också inhoppande programledare i kanalen.

Visa merVisa mindre

Anica Stenbergs Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Korsvägen – Järntorget

Jungans – Paley

Röda sten – Saltholmen

Way out West – Kulturkalaset

Slottsskogen – Delsjön

Biblioteksmässan – Filmfestivalen

Spårvagn – Färjan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Linnégatan – Avenyn

Visa merVisa mindre