Hon hittar inspiration 100 år tillbaka i tiden

Med "Den stora utställningen" fann Marie Hermanson ett Göteborg från 1920-talet som fascinerade. Nu fortsätter hon utforska hemstaden och fantasin med nya romanen "Pestön".

  • Publicerad 18:00, 5 sep 2021

Men jag är glad att jag hittade den världen.

Historia är egentligen inte Marie Hermansons favoritämne. Research till sina romaner har hon egentligen bara gjort inför "Himmelsdalen" (2011), som utspelar sig i alpmiljö, då hon for till Schweiz. Men när hon drabbades av historien till det som skulle komma att bli "Den stora utställningen" (2018) fann hon sig plötsligt sitta i arkiv och vid gamla tidningslägg för att inspireras och noga gestalta Göteborg 1923 och Jubileumsutställningen då.

– Jag har inte varit så intresserad av historia, trots att pappa var historielärare och min bror är professor i historia, säger hon.

– Men jag är glad att jag hittade den världen och trivs att vara där. Det är egentligen en gammal idé att skriva om Jubileumsutställningen, som ju var oerhört häftig. Att den fanns i vår stad! När jag fattade hur stor den var, men att den har blivit bortglömd, ja…

Inte lätt att fånga

Jo, det märks hur förtjust Marie Hermanson är i Göteborg för hundra år sedan och de historier som nu kommit till henne. Men de var inte helt lätt fångade.

– Jag samlade material, men hittade inga bra historier, innan jag fann hur Albert Eistein var två dagar sen till sin Nobelföreläsning i Göteborg. Så jag läste en biografi om honom, hittade att han blev mordhotad av motståndare till relativitetsteorin och skapade en polis i Göteborg från då.

Så blev den skönlitterära författaren Marie Hermanson något av en kriminalromansförfattare med näsan djupt i svensk polishistoria, förutom den om 1920-talets Göteborg.

– Polisen då hade hårda arbetsvillkor. Många visade solidaritet med socialdemokraterna samtidigt som de skulle skydda makten. Polisarbetet då hade dessutom genomgått en förändring. Innan var det rena vilda västern. Sedan var det roligt att lära sig om hur det var då trafiken ökade, där varje polis i början hade sina tecken för att dirigera. Man kan också se hur trafikreglerna som kom också betydde något för demokratin. Det var samma regler, oavsett om du var rik eller fattig.

"Pestön" är en fristående fortsättning på "Den stora utställningen" och polismannen Nils Gunnarsson har fått fortsatt förtroende. Handlingen utspelar sig 1925 och Göteborg är en stad stadd i förändring. Men i Marie Hermansons ögon blir staden med dess omgivningar med fantasins hjälp också något mer. Som att Känsö, karantänön utanför Styrsö, har flyttats geografiskt.

En process

Med "Pestön" avslutad kan Marie Hermanson åter träda in i sin kreativa bubbla för en tänkt fortsättning i det som kommit att bli en serie om polisman Nils Gunnarsson.

– Jag investerade mycket tid i research för "Den stora utställningen", som jag fortfarande kan använda. Så det blir åtminstone en till eller så länge jag kan hålla ihop historien.

Under tiden som Marie Hermanson skriver på en ny roman kan en idé om nästa dyka upp helt opåkallad. Hon pausar då helt kort sitt arbete för att fånga detta frö, plantera det så att den så småningom ska slå rot. Därefter ska plantan vårdas och få växa. En process som inte är helt lätt.

– Jag tänker att "det här ska ingen få läsa" och skriver bara för mig själv. Nu för tiden har jag också pensionen som en bakdörr, att smita ut ifrån om det inte funkar. Men det är mer ett sätt att lura sig själv. När jag sedan skriver vill jag inte prata med någon och humöret åker upp och ned, ibland kommer jag inte vidare eller tappar självförtroendet. Men… min erfarenhet är ju att det har gått tidigare. Dessutom vet jag, att få en text läsbar är ett jobb och ett slit.

Marie Hermanson

Är: 64. Författare. Utbildade sig till journalist direkt efter gymnasiet för att hon ville skriva. Har studerat sociologi och litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Debuterade 1986 med "Det finns ett hål i verkligheten". Med "Den stora utställningen" (2018) landade hon i Göteborg 1923 med en kriminalhistoria, som hon nu återanknyter till i nyss utkomna "Pestön".

Bor: I Guldheden. Har med släkten sommarhus på Lyrön utanför södra Orust. Uppvuxen i Sävedalen.

Familj: Man, två vuxna döttrar och tre barnbarn.

Visa merVisa mindre

Marie Hermansons Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Slottsskogen – Delsjön

Götaplatsen – Järntorget

Spårvagn – Färja

Filmfestivalen - Bokmässan

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Jungans – Paley

Saluhallen – Feskekörka

Way out West – Kulturkalaset

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39