Hon hyllar sin hemstad med bokserie

Hon är stockholmaren som hamnade i Göteborg och blev förälskad – i staden. Nu hyllar Gudrun Nyberg Göteborg, 400 år, med den omfattande bokserien "Göteborg 100 år".

  • Publicerad 18:30, 14 jun 2021

… jag blir inspirerad av historien och vill tillfredsställa min nyfikenhet.

Det är klart att Gudrun Nyberg bor i centrala Göteborg med utsikt mot Göteborgs stadsmuseum, den gamla byggnaden som en gång hyste Ostindiska kompaniet. Det som gav staden välstånd och internationella influenser. För det är Göteborg som hon har kommit att famna och sluta till sitt hjärta sedan hon kom hit 1969 efter att ha avslutat sina läkarstudier i barndomsstaden Stockholm.

– Mentaliteten är så annorlunda här. Här småpratar folk med varandra, i affären eller i hissen. Jag trivs här och skulle inte drömma om att flytta tillbaka till Stockholm.

Läkargärning

Större delen av sitt yrkesverksamma liv ägnade hon åt Sahlgrenska, både som läkare och forskare.

– Jag var på transplantationsenheten i 18 år, som medicinare på avdelningen. Dessutom höll jag på med klinisk forskning och upprätthöll en tjänst som adjungerad professor, säger hon och ger ett utsnitt av sin läkargärning.

– Mina sista år innan pension var jag chef på njurkliniken i Lund. Jag blev rekryterad och veckopendlade.

Det är 14 år sedan Gudrun Nyberg gick i pension. Men det där med att vara pensionär är hon dålig på.

– Jag måste ha något projekt igång, säger hon.

Och som hon har gjort det.

Jätteprojekt

Sedan bokdebuten "Doktor Carlanders Göteborg: folkliv, sjukdom och död 1793-1814." har flera böcker kommit. Nu senast i raden är jätteprojektet "Göteborg 100 år", en bokserie om tio böcker, som tar sitt avstamp från hundra år sedan till nu.

– Jag började med Göteborgs medicinhistoria, mitt eget område, som utvecklats på hundra år. Det är en helt annan värld nu. Man kan ju bara se på sig själv, säger hon, född 1942, tjugo år efter Göteborgs 300-årsjubileum.

I ett slag blev hon inte bara författare utan också både forskare, redaktör och ibland även fotograf.

– Ja, jag har fått skriva om det mesta i de flesta av böckerna. När det saknades en text om skridsko… ja, då fick det bli jag som skrev den.

Men hon har också haft flera kunniga skribenter, som var och en har bidragit inom sina områden, som spänner över allt från just medicinhistorien, sport, scen, stadsbilden och – förstås – vattnets betydelse för staden med närheten till Göta älv och västerhavet.

En mission

För Gudrun Nyberg har projektet varit något av en mission, som inte bara har tagit mycket tid i anspråk utan också kostat på ekonomiskt.

– Jag har fått ihop det och "100-serien" har kostat nästan exakt 2 miljoner kronor att göra. Jag har fått anslag, men det mesta har kommit i efterskott, säger hon, som har riskerat sin egen kassa för projektet.

Men skrivande…? Det är ju som läkare hon har arbetat.

– Jag var duktig på att skriva under gymnasiet och gillade att skriva uppsatser. Dessutom har jag ägnat väldigt mycket tid åt att läsa. Jag kan inte skriva en roman eller en deckare, till det räcker inte fantasin, men jag blir inspirerad av historien och vill tillfredsställa min nyfikenhet.

Lägg till forskarens både noggrannhet och tålamod och simsalabim ståtar Göteborg med en betraktelse över staden ur ett hundraårigt perspektiv. Allt genom Gudrun Nybergs eget initiativ.

Gudrun Nyberg

Är: 79. Före detta läkare, medicinsk forskare inom njursjukvården, adjungerad professor, författare och föreläsare. Pensionär sedan 14 år. Debuterade med "Doktor Carlanders Göteborg: folkliv, sjukdom och död 1793-1814." 2007, som har följts av flera utgivningar.

Bor: I Göteborg. Kom hit efter att ha studerat till färdig läkare i barndomsstaden Stockholm.

Familj: Ensamstående, två söner och fyra barnbarn.

Aktuell: Med den tio band stora bokserien "Göteborg hundra år", som spänner över tiden från 300-årsjubileet fram till i dag. En utgivning som hon till stor del fått finansiera på egen hand.

Visa merVisa mindre

Gudrun Nybergs Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Avenyn – Linnégatan

Spårvagn – Färja

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Röda sten – Saltholmen

Bokmässan – Filmfestivalen

Slottsskogen – Delsjön

Saluhallen – Feskekörka

Jungans – Paley

Folkteatern - Stadsteatern

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12