Hon hyllar varvsindustrin i ny bok

Med sin 27 bok hyllar Aino Trosell Göteborgs varvsindustri. Den som kommit att prägla staden och bidra till dess välfärd. Boken ser hon som en present till staden som fyller 400 år.

  • Publicerad 14:50, 4 jun 2021

Stadens industrihistoria står inte högt i kurs hos politikerna.

När hon kom till Göteborg som 17-åring var det i sorg och ensamhet. Hennes mamma hade gått bort och Aino Trosell skulle läsa på gymnasiet.

– Jag var förtvivlad och körd, var äldst i klassen på Lundby Sam och den enda som bodde själv, minns hon.

Hon blev kvar i stan. Etablerade sig allt mer. Jobbade på St Jörgen, utbildade sig och fick jobb som socialassistent. Men yrket sög all kraft ur henne.

– Jag gick in i väggen 1975 och blev sedan utslussad till varven, som skrek efter personal och jämlikhet. För vi var många kvinnor som kom dit.

Tuff miljö

Aino Trosell blev svetsare i en tuff miljö. Trivdes, blev bekräftad och lyckades vända den nedåtgående trenden.

– Jag fick tillbaka hjärnan, kunde skratta och fick cred för det jag gjorde.

Det var i svetslågans sken, i varvets rök och damm som hon började läka och också där som hon började skriva.

– Jag skrev för att få ur mig. Det var inte meningen att jag skulle bli författare. Mina föräldrar var inte utbildade och vi levde långt ifrån något kulturliv.

Men texterna hon skrev pockade på. 1976 publicerades en novell i Metallarbetaren. Två år senare kom romandebuten "Socialsvängen".

– Jag fortsatte att jobba på varven. Jag vågade inte sluta ens efter fyra böcker, för hemma fanns ju inga förmän eller arbetskamrater som kollade mitt jobb. Det hände istället att jag skrev på kafferasten vid halv nio.

Varvsindustrin

Till slut blev det ändå skrivande på heltid för Aino Trosell. Hennes författarskap är vitt och brett – dikter, kriminallitteratur, skönlitteratur, dramatik. Hon är produktiv och med sin senaste bok "Varvsslammer" är hon upp i nästan trettio böcker.

– Jag drivs av upptäckarlusta. Jag skriver på kvinnohistoria i fem generationer, går i deras fotspår, om de hade några. Jag skriver om min mamma och min mormor, som var så argsinta och den vreden läser man inte om, men utan den hade de gått under. De hade inte råd att tycka synd om sig själva. Allt är baserat på det muntliga berättande som jag har fått till mig. Familjehemligheter som jag försiktigt blottlägger.

Men i aktuella "Varvsslammer" ekar det av arbeten från Göteborgsvarven genom tiderna. En present till Göteborgs 400-årsjubileum och en minnesbok över den industri som har betytt så mycket för staden – och Sverige.

– Göteborg är en arbetarstad som man ska vara stolt över. Men vill man veta något om varven, så är det inte. Stadens industrihistoria står inte högt i kurs hos politikerna. Men tänk… 1970 var det 15 000 personer som jobbade på varven. I dag är ingenting kvar, menar hon.

Svunnen industriepok

Hon går nu i bräschen för Västsvensk Industricenter, VIC, som ska ge göteborgarna chansen att ta del av sin stads industrihistoria.

– Snett emot operan vill vi att det ska bli en arbetarnas opera. Här ska jag bidra till industrihistorian.

"Varvsslammer", som kommit lagom till 4 juni då Göteborg firar 400 år, är fylld av minnen från en svunnen industriepok kompletterad med mycket bilder.

– Det är min 27 bok och jag är väldigt stolt över den. Det är ett tag sedan min debut. Då den kom grät jag, för jag tyckte omslaget var så fult. Men jag minns när förmannen kom och sa "Aino, du är i tidningen". Det var den finaste förstarecension man kunde få och sedan fortsatte det så. Det var bränslet jag behövde för att fortsätta skriva.

Aino Trosell

Är: 72. Författare och dramatiker. Utbildad socionom. Före detta varvsarbetare/svetsare. Debuterade som författare 1978 med "Socialsvängen". Medverkade i "På spåret" 2015 tillsammans med Tina Mehrafzoon.

Bor: I Kville. Uppvuxen i Malung, kom som 17-åring till Göteborg för att studera på gymnasium.

Familj: Man, fyra barn (39 och 33) och fem barnbarn.

Intressen: Har sommarhus i Lerkil dit barn och barnbarn är välkomna för att hon ska få rå om dem.

Aktuell: Med "Varvsslammer", ett slags födelsedagspresent när Göteborg fyller 400 år 2021. Boken är hennes 27 i raden.

Visa merVisa mindre

Aino Trosells Göteborgsfavoriter

Hisingsbron – Älvsborgsbron

Saluhallen – Kville saluhall

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Bokmässan – Filmfestivalen

Linnégatan – Avenyn

SA Hedlunds park – Slottsskogen

Götaplatsen – Järntorget

Spårvagn – Färja

Stadsteatern – Folkteatern

Jungans – Paley

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00